Blog

Minden, amit tudni akarsz a koffeinmentes kávéról

A koffeinmentes kávék régen valóban borzasztóak voltak ám – a koffeinmentesítő folyamatok finomodása miatt – mára minden megváltozott és a koffeinmentes kávék éppoly magas élvezeti értékkel bírnak, mint a koffeinesek. De mi a koffeines kávé, és mit kell tudnod róla?

Hogy lesz a kávé koffeinmentes?

Bár az lenne a logikus, ha a tudósok valahogy kifejlesztenénk a koffeinmentes kávét, de erre még csak törekvések sincsenek, hiszen sokkal egyszerűbb az, ha minden kávé tartalmaz koffeint, és ha valaki valamiért koffeinmentest szeretne, akkor kivonjuk belőle valahogy. És ez is történik. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan is lesz a kávé koffeines, ismerjük meg a koffeint magát.

A koffein

Soha nem ismernéd meg a koffeint, ha látnád, mert valószínűleg feketének, vagy barnának gondolod. De nem az. A koffein (meglepő módon) fehér, nagyon keserű, és könnyen oldódik a vízben. Az élénkítő hatásáról ismert, no meg arról, hogy a kávéban van. Különös, hogy egy presszóban (amit te jó erősnek érzel, és gondolsz) olyan 80 egy „gyenge amerikanoban” pedig 120-150 milligramm van. Szóval sokkal több.

Így vonják ki a koffeint a kávéból

Egy német kávékereskedő Roselius találta ki azt, hogyan lehet a kávéból kivonni a koffeint. Ő – az 1900-as években – sós oldattal gőzölte a kávét, hogy aztán benzollal kivonja belőle a koffeint. Ez nem volt túl jó ötlet, azóta tudjuk, hogy a benzol rákkeltő.

Mivel a víz elengedhetetlen, de önmagában nem elég a koffein kivonására, ezért kell hozzá egy plusz szer. Ez lehet aktív szén, széndioxid, sok minden: a lényeg, hogy gyorsítsák a kioldást, és ne legyen közben rossz íze a kávénak, sőt, ha lehet teljesen tartsa meg az élvezeti értékét.
Fontos, hogy a pörkölés előtt kell koffein mentesíteni a kávét, utána már nem lehet.

A decaffeinato és a koffeinmentes nem ugyanaz

Ez fontos, mert a legtöbb kávéra azt írják rá, hogy decaffeinato ami nem azt jelenti, hogy a kávédban egyáltalán nincs koffein, hanem azt, hogy átesett a koffeinmentesítő eljáráson, és a koffein 96-97%-át eltávolították belőle. De még mindig van benne 1-3% koffein és ha 6-8 (esetleg 10) koffeinmentes kávét megiszol az olyan mintha meginnál egy koffeinest.

Mi értelme van a koffeinmentes kávénak?

A kérdés egyébként teljesen jogos, hiszen ha van egy olyan ital, amit azért iszunk, hogy élénkítsen, és ébren tartson, akkor vajon mi a fene értelme van ugyanezt az italt úgy inni, hogy nem érjük el vele ezt a hatást?
De van értelme.
Éppen azok számára lehet fontos, akik (valamilyen egészségügyi gond miatt) nem fogyaszthatnak koffeines kávét miközben nem szeretnének kimaradni a kávézás társadalmi és kulturális szerepeiből. Persze akkor is van létjogosultsága a koffeinmentes kávénak, ha egyszerűen az ízéért issza valaki.

Hogyan fogyaszd a koffeinmentes kávét?

Pont úgy, ahogy a koffeineset. Ha szeretnéd ízesítés nélkül, ha akarod ízesítve. Tehetsz bele cukrot, aromákat, vagy tejet, tejszínt: te döntöd el, hogyan iszod.

Ha koffeinmentes kávéra vágysz akkor nézz szét a kínálatunkban, mert több fajtát is találsz.

Vélemény, hozzászólás?