Blog

Őszi kávék, amiket kötelező kipróbálnod

Őszi kávé

Képzeld el, hogy egy borongós, hulló faleveles, szeles, őszi reggelen egy jeges lattét kortyolgatsz. Ugye, hogy fura ötlet? Ahogy változnak az évszakok, velük együtt változik a kávénk íze is. Összegyűjtöttük, hogy melyek az idei ősz várva várt és tipikus kávé ízei.

Kávéíz-trend

Lehet, hogy még észre sem vetted, de ahogy az évszakok követik egymást úgy változik a kávé ízlésed is. Amíg a nyár a pikáns, frissítő, fanyar és jeges ízek szezonja addig az ősz más szezonális kávéízekért kiált. Ahogy elmúlik a nyár, beköszönt az ősz rövidülnek és hűlnek a nappalok, inkább a meleg, megnyugtató fűszerek és fűszernövények lesznek a kedvenceink. Az idei szezon kávétrendjeit egyetlen szóval foglalhatjuk össze: hangulatos. A már klasszikus (tökös, ropogós almás, édes) jegyek mellett a 2023-as ősz legnépszerűbb íze a következők.

Minden, ami tök

Bár a sütőtök minden, csak nem nem új kávéíz, az ősz kihagyhatatlan a sütőtökös tejeskávék nélkül. Az ilyen ízvilág tökéletes vigasz arra, ahogy a nyár melege az őszi hidegbe fordul.
Ám az idén nem lesz elég kizárólag a sütőtök: a tökéletes tökös lattehoz, szükségünk lesz még néhány földes ízű fűszerre, emellett a tökös lattet fahéjjal, gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűszeggel és szegfűborssal kell kiegészíteni ahhoz, hogy trendi legyen.
Ehhez rengeteg receptet találsz a neten, a legtöbbjükhöz tej, tök, cukor, forró kávé és fűszerek szükségesek. Ízlés szerint készítheted el, világosabb vagy sötétebb pörkölésű kávéból, több vagy kevesebb tejet és cukrot használva. Mindenesetre a tökös tejeskávé tökéletes ital, amit kortyolgathatsz, miközben nézed, ahogy az első levelek kezdenek lehullani.

Almás kávé

Illetve csavarunk rajta egyet, hiszen nem almát, hanem almabort, teszünk a kávéba. A meleg almabor önmagában is finom, de a reggeli kávéval keverve még finomabb. A hatást a kávé, az almalé, a fahéj, a szegfűszeg és a barna cukor kombinálásával fokozhatod. Nem kell mást tenned, mint mindent összekeverni a tűzhelyen, és alacsony hőfokon főzni. A barna cukor és az édes almalé dekadenssé és finommá teszi a kávét, de nem lesz túl édes.

Boros kávé

Lehet, hogy ezt a receptet egybe kellett volna írnunk az almás-borossal, de ebben az esetben más az eljárás. Szerezz egy testes vöröset, forrald fel és amikor elvesztette az alkoholtartalmát: nos akkor tedd a kávéba. Pontosan ugyanúgy, ahogy az almabornál a hatást a kávé, az almalé, a fahéj, a szegfűszeg és a barna cukor kombinálásával fokozhatod. Mivel nem 100%, hogy sikerült teljesen alkoholmentessé varázsolnod, lehet, hogy jó ötlet, ha ezt az italt a hétvégére tartogatod.

Chai

A chai egy másik klasszikus kombinációja a szezonális őszi fűszereknek. A legtöbb chai lattéhoz fekete chai teát használnak, de készíthetsz chai coffee latte-t is. A chai több fűszer keveréke, amely receptről receptre változhat, de mindig tartalmaz kardamont. A többi fűszer általában a megszokott fahéj, szegfűszeg. Kakukktojás a csillagánizs, amivel nagyon vigyázz, rendkívül domináns. Kevésbé népszerű fűszerek lehetnek a bors, a szerecsendió, az édeskömény vagy a koriander. A fűszerkeverék kávészemcsékkel, tejjel és kristálycukorral kombinálva ízletes, őszi hangulatú kávét tudsz készíteni. Az erősebb hatás érdekében frissen hámozott gyömbért is adhatsz hozzá. Macerás, de finom.

Juharszirupos kávé

Csak annak ajánljuk, aki szereti a juharszirupot. Míg a legtöbb őszi ital fűszeres ízeket használ, ha mindenáron édesre vágysz, ez lehet te kávéd. Ha a juharszirupot fahéjjal, vaníliával, eszpresszóval és tejjel kombinálod, egy elképesztően finom kávét kaphatsz, aminek olyan íze lesz, mint a kedvenc reggeli palacsintádnak.
Próbáld ki ezeket a lenyűgöző őszi kávékat: az alapkávét megtalálod hozzá nálunk! https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?