Blog

Szupertipp: kávézás előtt igyál meg egy pohár vizet

Nemrég írtunk egy cikket arról, hogy hacsak teheted ne „éhgyomorra” kávézz, legalább egy pohár vizet igyál meg előtte. (Gondolj bele, vajon miért adnak még a legpuritánabb kávézóban is vizet a kávé mellé?). Most összegyűjtöttük miért örül a szervezeted a víznek, kávézás előtt.

Ha nem iszol kávét is fontos a reggeli víz

Bár folyamatosan csökken az alvásidőnk (150 évvel ezelőtt még átlag 9 órát is alhattál, ez mára 7,5-re csökkent) de ez még mindig elég sok idő ahhoz, hogy ha éjszaka nem kelsz fel vizet inni akkor reggelre szomjas legyél. Lehet, hogy nem érzed, mert elnyomják más érzések, de mivel a testünk több mint 70%-a víz, nyilvánvaló, hogy a víz a kulcsa az egészséges, boldog, hidratált testnek. Amikor éjjel alszol és nem iszol az olyan mintha reggel 8 és délután 4 között nem innál egy kortyot sem. Szóval már csak ezért érdemes vízzel kezdeni a napot.

A víz felpörget

Amikor kávét iszunk, a kávé szinte azonnal megemeli a kortizol szintünket, ami segít abban, hogy „felébredjünk” és még éberebbnek érezzük magunkat. De nem egyből van rá szükséged, hiszen a kortizol szinted éppen reggel a legmagasabb. Ami azt jelenti, hogy a legmagasabb kortizol szintre iszod azonnal a kávét, hogy „felébredj”, de hát fent vagy. Szóval van annyi energiád, hogy amíg elkészül a finom kávéd, kapucsínód, vagy bármi, amit szeretnél, megigyál egy pohár vizet. A vízivás után energikusabbnak és felkészültnek érzed magad az előtted álló nap kihívásaira, segít elkerülni az azonnali éhségérzetet. És utána nyugodtan megihatod a reggeli kávédat.

A víz hidratál

Azt már biztosan észrevetted, hogy a kávéban lévő koffein enyhe vízhajtóként hat, ami azt jelenti, hogy serkenti a veséket, hogy pisilj. Igen ám, de ha 8 órát aludtál akkor 8 órán át nem ittál és mi az első dolgod? Iszol egy kávét, ami egy kicsit még jobban hajtja a vizet. Miért nem csinálod fordítva? Igyál meg egy pohár vizet, várd meg míg elkészül a kávé és csak utána idd meg nyugodtan. Addigra fókuszált és hidratált vagy.

A víz megvédi a fogaidat is

A kávé tannint tartalmaz. Ahogy iszod a tannin egy réteget képez a gyöngyházfehér fogaidon és elszínezheti. A víz azonban egy másik segítő kezet is nyújt a szervezetednek – és a fogaidnak. Ha az első csésze kávé előtt tizenöt perccel vizet iszol, akkor a víztől egy olyan védőréteg keletkezik, amely majdnem 0-ra csökkenti a fogak elszíneződésének esélyét.

A víz feljavítja a kávé ízét

Írtuk feljebb, hogy a kávét már szinte mindenhol vízzel szolgálják fel. Ez azért van, mert a víz tisztítja a szájpadlásodat és a kávé egyszerűen jobb ízű, ha előbb minden más ízt kiöblítesz a szádból. Különös, de bármilyen hőmérsékletű víz tökéletes erre, nem kell jéghideget innod ahhoz, hogy intenzívebben érezd a kávé ízét.

Változtasd meg a kávézási szokásokat

Kezdj tehát új kávézási rituálét. Mindannyian szeretnénk, ha a koffein felébresztene, energiát adna, és azonnal fókuszálttá tenne minket. A víz segíthet elérni mindezen előnyöket, és még inkább képessé teheti a kávét arra, hogy igazi lendületet adjon a napunknak. Tehát miközben hidratálsz, főzd meg a kávét, hogy élvezhesd az illatát, és várd a finom ízét.
Szenzációs kávékkal várunk itt: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?