Blog

Tényleg nem tudsz aludni az esti kávétól? Íme az igazság

Nincs a földön egyetlen olyan ember sem, aki ne hallotta volna azt, hogy délután (vagy kora este) már ne igyon kávét, mert majd nem tud aludni. Annyira a mindennapjaink része lett ez a félelem, hogy szinte mindenkinek van egy lélektani határa (öt után már nem iszom kávét mert nem tudok aludni) amit betart. De vajon tényleg nem tudsz aludni a kései kávétól?

Rosszabbul alszol az esti kávétól?

Amikor elutasítjuk / vagy nem választjuk a kávét akkor leginkább a koffeintől tartunk. Tudjuk ugyanis, hogy már mérsékelt adagokban fogyasztva is képes stimulálni központi idegrendszerünket, ezáltal tisztábbá teszi az elmét és csökkenti az álmosságot.

A kérdés, amelyre ma összpontosítani szeretnénk, arra vonatkozik, hogy az este (vagy legalábbis lefekvés előtt néhány órával) elfogyasztott kávé milyen következményekkel járhat az alvás minőségére (nem az alvásra, a minőségére): ez derült ki két nemrégiben végzett tanulmányból.

A koffein és a cirkadián ritmusod

A kávé az alvásra gyakorolt hatását vizsgáló kutatások között van egy, amelyet a University of Colorado Boulder és a cambridge-i Mrc Laboratory of Molecular Biology együtt végzett, és amely 2015-ben jelent meg a Science Translational Medicine című folyóiratban.

A tudósok arra jutottak, hogy a lefekvés előtt 3 órával elfogyasztott – egy dupla eszpresszónak megfelelő koffeinadag – megváltoztatja a cirkadián ritmusunkat és 40 perccel tolja ki. Hétköznapi megfogalmazásban ez azt jelenti, hogy ha 10 kor szoktál elaludni és 7 kor iszol egy dupla presszót, az nem azt jelenti, hogy ezen a héten már nem alszol, mindössze annyit, hogy 10 40-kor áll vissza a cirkadián ritmusod és álmosodsz.

A kísérletben 5 önkéntes vett részt, akiket 49 napon keresztül figyeltek meg: lefekvés előtt a résztvevők különböző helyzeteknek voltak kitéve, például koffeint ittak egy félhomályos és egy nagyon világos helyen, illetve placebót félhomályos vagy világosabb környezetben. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein ugyanolyan hatással van a szervezetünkre, mint a fény, ami, mint tudjuk, hajlamos késleltetni az alvást.

Befolyásolja a pihenést a koffein?

Most úgy tűnik, hogy a koffein nem befolyásolja az alvást (illetve kicsit kitolja). De mi a helyzet a pihenéssel? El tudsz lazulni, tudsz pihenni, ha koffein van a szervezetedben? Szeretjük a bizonyítékokat, nem a véleményünket írjuk le, íme egy másik kutatás.

A Florida Atlantic University, a Harvard, a Mississippi Medical Center és az Emory kutatói által készített nagy tanulmány arra jutott, hogy itt az ideje felmenteni a kávét a bűnbak szerepből. A Sleep magazinban 2019-ben megjelent kutatásból az derül ki, hogy a koffein kevésbé zavarja az alvásunkat, mint a stressz vagy mint például az alkohol.

A tudósok 785 embert vontak be a kutatásba azzal a céllal, hogy igazolják, hogyan befolyásolhatja a koffein, az alkohol és a nikotin esti fogyasztása a pihenést. A résztvevők egy csuklópántos érzékelőt kaptak, amely az alvást rögzítette, és egy naplót, amelybe feljegyezték, hogy mennyi nikotint, alkoholt és koffeint fogyasztottak lefekvés előtt.

Az eredmények? A vizsgálat nem mutatott ki szignifikáns összefüggést a koffeinbevitel és az alvás minősége között, míg az alkohol és a nikotin egyaránt negatív hatással volt a pihenésre. A kutatók azonban azt is leszögezték, hogy nem tudták figyelembe venni az olyan tényezőket, mint a koffein adagolása, az érzékenység és a tolerancia.

Ez nagyon fontos!

A most leírt tanulmányok eredményeit megismerve – bár minden kávérajongó számára biztatóak – nem szabad megfeledkeznünk egy nagyon fontos szempontról: arról, hogy a koffein hatása egyénenként nagyon eltérő lehet. Írtunk már cikket arról, hogy Görögországban a nyári estéken a görögök éjjel kávéznak: mert hozzászoktak. Ám lehet, hogy ha te iszol meg egy kávét, bizony nehéz éjszakád lesz.

Ha kedvet kaptál egy szenzációs kávéra akkor kattints, rendeld meg, holnap nálad van! https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?