Blog

Tényleg számít a kávé őrlése?

Minden kávérajongó arra törekszik, hogy a lehető legjobb, legfinomabb kávét készítse el. Ehhez azonban a kávéfőzés összes lépésre kiemelten kell(ene) ügyelni. De mennyire fontos lépés például a kávé őrlése? Egyáltalán fontos?

Ennyire fontos a kávé őrlése

Szakértők szerint a kávé megfelelő őrlése talán az egyik legfontosabb lépés a kávéfőzés folyamatában, mivel az őrlés milyensége drámaian megváltoztathatja a kávé ízét, a tökéletestől (kis híján) az ihatatlanig. De mi számít pontosan?

A méret a lényeg

Ha szemes kávét veszel, akkor a legfontosabb az őrlési méret. Tulajdonképpen minden kávé más és más őrlési méretet feltételez mégis mindössze 3 féle őrlés van. Előre megőrült kávék esetében nem kell gondolkodnod, nincs is választásod, olyan amilyenre megőrölték, valószínű, hogy úgy adja a legjobb ízélményt és kávéélményt a kávé. Ha szemes kávét veszel vannak lehetőségeid.
Nézzük mit tegyél, ha kávédarálóval őrölsz.
Alapszabály, hogy a világosabb pörkölésű kávét inkább finomabbra kell őrölni, míg a sötétebb szemű, olajosabb kávét inkább durvábbra. Egy karakteres eszpresszóhoz például nagyon finomra kell őrölnöd a kávét. A finom őrlések eredménye egyébként általában az, hogy a kávé erős és az eredeti ízét legjobban visszaadó lesz. A közepes őrlés a latte-k és a különböző ízesített kávék kedvence, míg a durva őrlés az amerikai típusú kávéké, amelyek inkább vizesek, mint erősek.
De mit tegyél, ha nincs kávédarálód?
A legtöbb (komolyabb) kávégépben beépített daráló van, olyan amelyiknek néhány (vagy akár 5-10) fokozaton is állíthatod az őrlését így ki tudod tapasztalni azt, hogy melyik kávéhoz melyik illik. Ahogy írtuk, ha a kávéd őrölt, akkor rá kell bíznod magad a gyártóra, őt tudják, hogyan lesz a legfinomabb a kávéjuk.

A kávéfőző is számít

Édesapáméknak egy régi kotyogós kávéfőzőjük van. Pont olyan, amit most elképzelsz. Oldalt már ezerszer ráégett a kávé, a gyűrű tömítése már régen belefőtt a kétezredik és a háromezredik kávé között az egyikbe és azt is megitták
Az ilyen kávéfőzőbe rakhatsz bármilyen kávét. Őrölheted bármilyenre, nem szabad semmiféle csodát elvárni tőle. Ahhoz, hogy kiélvezhesd a kávé ízvilágát egy jobb vagy jó kávéfőzőre lesz szükséged. Egyszeri befektetés, de az íze miatt gyorsan megtérül, egy teljesen más kávéélményt nyújthat számodra.

Fontos az egyenletes őrlés: a fines és a sziklák

Az lenne az ideális, ha minden egyes kávébabot azonos méretűre lehetne őrölni. Mondjuk mindet 0,2 milliméteresre, mert finomra szeretnéd. De ez lehetetlen. A kávéőrlést úgy kell elképzelni, az őrlemény körülbelül 80-85%-a akkora lesz amekkorára kérted: a példánál maradva kettő tized milliméteres. Ám az őrlemény 10%-a sokkal nagyobb marad (ezeket hívjuk szikláknak) és egy fennmaradó kis rész lesz az úgynevezett fines, ami sokkal apróbb lesz, mint az elvárt.
Ha te őrlöd meg akkor ezzel meg kell barátkoznod, ha őrölten veszed akkor sem szabad irreális követelményeket állítanod (bár nem gondoljuk, hogy mikroszkóp alatt egyenként át fogod nézni a már megőrölt kávét).
Bárhogy is őröl bármilyen fokozaton a lényeg az, hogy egyenletes legyen a kávéd. És ez az.
Végső soron azonban minden ajánlás másodlagos az a fontos, hogy neked, hogy ízlik a kávé. Ha úgy véled, hogy a kávéd gyenge, állítsd finomabb őrlésre, ha pedig keserű vagy túl erős íze van akkor jöhet a durvább fokozat.
Kattints, fantasztikus kávékkal várunk.

Hozzászólás: & ldquo;Tényleg számít a kávé őrlése?

  1. hordos7 szerint:

    Valahol olvastam, hogy úgy kell beállítani az őrlés finomságát, hogy egy normál (80ml) expresso kb. 20-25 sec alatt készüljön el, préselődjön át. Nekem ez bevált. Erről mi a vélemény?

Vélemény, hozzászólás?