Blog

Tökéletes kávé “kotyogóssal”

Talán nincs népszerűbb és elterjedtebb kávéfőző a kotyogónál, ami felett egészen egyszerűen nem tud eljárni az idő. Nem csoda, hiszen bárki bármit is mond, nem csak „méregerős” hanem tökéletes ízvilágú kávét is tudsz vele készíteni. Íme a kotyogós titka és előnyei.

Ki találta fel a “kotyogóst” (Moka Expresst)?

Alfonso Bialetti. Azért érdemes megjegyezni a nevét, mert előjön majd még a cikkben. A Bialetti gyárat 1919-ben fémfeldolgozásra alapították, de Bialetti érdeklődése hamarosan a kávék felé fordult. Egy olyan kávéfőzőt álmodott meg amelyik gyors, elnyűhetetlen és könnyen megfizethető. Így készült el a Moka Express a kotyogós, mely – a várakozások ellenére – nem robbant be a köztudatba, mindössze néhány tízezer darabot adtak el. A második világháborúban Bialetti cége nem kávéfőzőt gyártott, hanem alkatrészeket. A világháború után azonban Renato Bialetti átvette a gyártást, a gyárat, újra kávéfőzőket kezdett gyártani és exportra is termelt. Az eladások az égbe szöktek, a többit már tudjuk: szinte mindenki ivott már kotyogóssal készült kávét.

Így rontottad el eddig a kotyogóssal készült kávét

Ha ittál már „kotyogós kávét” nagy valószínűséggel az egyetlen, amit megjegyeztél, hogy keserű és erős. Szóval vacak, de legalább felébreszt és gyorsan kész.

Pedig ennek nem kellene így lennie.
A kávé titka mindig a víz és a megfelelőre őrölt kávé. Az az igazság, hogy ha bármilyen kávét túl finomra őrölsz akkor azon nehezen megy át a víz, kihozza a savasságát, eltűnnek az ízjegyek kesernyés lesz. Ha túl durvára őrlöd akkor épp ellenkezőleg, szinte átzubog rajta a víz és lágy kávét kapsz.
És mit láttál és hogy csináltad eddig? Jól megtömted a kotyogós kávéfőződet darált kávéval (néha még kanállal is lenyomtad) és nem mindig elég vizet tettél bele. Kész el is rontottad. De hogy lesz jó?

Így lesz tökéletes a kotyogóssal készített kávéd

Úgy, hogy figyelsz a vízmennyiségre (csak a szelepig) és a finomra őrölt kávét sem nyomod agyon, hanem beleöntöd, lazán, a tetejéig. Ha ezt teszed a kotyogósod (főleg a legújabb Bialetti-k) a tökéletes kávézás élményével lepnek meg. Nem lesz keserű vagy savas a kávéd, te pedig mindent elfelejtesz, amit a kotyogósról gondoltál.

A kotyogós előnyei

Rengeteg előnye van, de azért megkövetel tőled egy kevés kompromisszumot, nem várhatod el, hogy egy latte macchiatot prezentáljon neked.


1: A kotyogó egyik előnye az, hogy kis odafigyeléssel éppen olyan finom kávét tudsz a segítségével készíteni, mint bármelyik másikkal.


2: Gyorsan elkészül a kávé: maximum pár percet kell várnod. Ami a modern kávéfőzőkhöz képest „sok”, de valójában ideális


3: Rendkívül tartós: láttunk már több tízéves kávéval össze-vissza égett olyan kotyogóst amelyik még mindig működött.


4: Kiváló az ár-érték aránya, hiszen a legújabb Bialetti modellek sem drágák, és sokkal tovább fognak működni, mint az összetett kávégépek.


Bízz nyugodtan a kotyogóban, válaszd bátran, tapasztald ki a megfelelő kávé – víz arányt és szinte egy életre szóló barátod lesz. Kávékért kattints ide: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?