Blog

Újévi kávéfogadalmak

Amikor ezeket a sorokat írjuk 2021 napjai meg vannak számlálva, ami egyben azt is jelenti, hogy sokan újévi célokat fogalmazunk meg, és fogadalmakat teszünk. A nehezen betartható diéták, a többet sportolok, a megfoghatatlan „kedvesebb leszek” vagy végre kitakarítom a garázst tervek helyett inkább fogadj meg valami olyat, amit könnyű betartani és aminek köze van a kedvenc italunkhoz. Íme pár ötlet

Ezért buknak el a szilveszteri fogadalmak!

Biztosan elgondolkodtál már azon, hogy miért bukik el olyan sok „újévi fogadalom”. Nos, a pszichológusok tudják. Szerintük ennek az a magyarázata, hogy azért, mert betartathatatlanok. Dohányzol, ott állsz a himnusz alatt is a kezedben egy cigivel és éppen megfogadod, hogy többet nem gyújtasz rá! Reggelre elbuksz. Vagy azt mondod „soha többé nem iszom” és 1-2 hét múlva egy pohár borral a kezedben nézed a kedvenc sorozatodat, vagy éppen egy sörrel a meccset. Lefogyok – mondod, és 2 hét múlva eleged van a saláta-csirkemell kombóból, különben is csak ½ kilót fogytál.
A legtöbb újévi fogadalom egyik legnagyobb gondja az, hogy ahhoz, hogy be tudd tartani drasztikusan változnod kell és ez nem megy mindenkinek az egyik napról a másikra. A másik, hogy nem is gondolod komolyan. Nem elég az akaraterőd.
De van ennél egy még fontosabb: az, hogy a fogadalmak nagyrészt megfosztanak valamitől. Az italtól, a finom ételtől, a cigitől: és nem jutalomként éled meg, hanem inkább elvonásként.
Idén segítünk. Fogadj meg (vagy gondolkodj el) olyan ötleteken amelyik pozitív élményt ad neked és rákapcsolódik egy már meglévő kellemesre. Íme néhány kávés fogadalom.

„Kipróbálok egy új főzési módot”

Kávészakértők azt szokták mondani, hogy annyiféle kávéfőzési mód van ahány kávébab a cserjén. Fogadd meg, hogy idén kipróbálsz legalább egy különlegeset, ami túlmutat a már megszokotton és szerezz egy teljesen új élményt. A French Press-től a hideg főzésig, a Moka Pot-tól a pour overig, a kávéfőzés módja befolyásolhatja a koffeinszintet és az ízeket és szuper kávéélményt adhatnak neked.

„Kipróbálom a slow down kávézást”

Ha a reggeli kávédat eddig „kutyafuttában ittad (tudod, szinte lenyelni nem volt időd) akkor fogadd meg, hogy máshogy (vagy legtöbbször máshogy) csinálod. Lelassulsz, adsz magadnak arra időt, hogy élvezd a reggeli kávézás élményét. A slow down kávéélmény kicsit olyan mint amit a reklámokban látsz, persze nem kell túltolni és nem kell úgy inni a kávét, mintha az orgazmust okozna, és a világ legcsodálatosabb dolga lenne, de ha énidőként tekintesz rá akkor a reggeli kávét is lehet élvezni.

„Tudatosabb fogyasztó leszek”

Tudjuk, hogy sok tekintetben már az vagy, érdemes kipróbálni a kávézásban is. A kávé az egyik legnépszerűbb ital, amelyet világszerte fogyasztanak: az Magyarországon naponta több mint 100 000 000 csészényit fogyasztanak belőle! A kávéfogyasztás növekedésével párhuzamosan a kávé termesztésére alkalmas termőföldek viszont majdnem 50%-kal csökkennek 2050-re. Mit jelent mindez a kávé szerelmeseinek? Azt jelenti, hogy soha nem volt még jobb alkalom arra, hogy tudatosabb kávérajongóvá váljunk. Az új évben tudj meg többet a fenntartható módon termesztett kávéról, ismerd meg a tanúsítványokat, az ellátási láncot, és amikor csak teheted, vásárolj ilyen kávét.

„Beszerzek egy koffeinmentes kávét”

Ha kávérajongó vagy akkor biztos előfordult már veled, hogy „úgy megittál volna egy kávét” akár este 7 kor is. De nem tetted mert akkor egész éjjel ébren maradtál volna. Ígérd meg magadnak, hogy 2022-ben adsz egy esélyt a koffeinmentes kávénak (igen, tudjuk, hogy kicsit ódzkodsz tőle) és este azt iszol, így akármikor megadhatod magadnak a kávézás élményét.

„Főzni fogok a kávéval”

A kávé egy egyedülálló összetevő, amelyet édes és sós ételekhez egyaránt felhasználhatsz. 2022-ben próbálj meg több kávét beiktatni az otthoni főzési rutinba. A fűszerezéstől a salátaöntetig, a desszertektől az italokig, számtalan módon felhasználhatod a kávét azon túl is, hogy megiszod. Ígérd meg magadnak, hogy feldobod az ételeidet kávéval, próbálj ki új ízeket, recepteket, ételeket.

Mi adjuk mindenhez a kávét, kattints!

Vélemény, hozzászólás?