Blog

A víz fontossága a kávéfőzésben

Tudtad, hogy egy csésze kávé 98%-ban vizet tartalmaz?

A kávéd minősége közvetlenül kapcsolódik a vízhez, amit az elkészítéséhez használtál. Nem minden víz egyforma, a víz minősége változhat helyszínről, helyszínre, akár egy városon belül is.

Mi is a H2O?

A vegytiszta víz kettő gáz egyszerű kombinációja, kettő darab hidrogén és egy oxigén atomból áll össze.

A víz különböző fizikai formákat ölt, amikor a hőmérséklet emelkedik (gőz) vagy csökken (jég).

Nehéz elképzelni, hogy egy ilyen egyszerű formula valójában a kávé előkészítésének egyik legfontosabb alapanyaga.

Ritkán találsz vizet tiszta formában. A biztonságos ivóvíz általában oldott anyagokat, ásványi anyagokat és adalékanyagokat tartalmaz. Mindez végső soron befolyásolja a lefőzött kávéd minőségét. A hagyományos főzött kávé esetében kívánatos, hogy ásványi anyag (keménység) legyen a vízben. Eszpresszó esetében a lágy víz az ideális.

Oldott ásványi anyagok

Ha bizonyos kémiai vegyületek viszonylag nagy mennyiségben találhatók a vízben, szokatlan ízeket, szagokat és színeket okoznak. Molekuláris szinten a víz részét képezik, ezért oldott szilárd anyagokként említik őket.

Ekkor kell vízszűrést alkalmazni. Az önkormányzatok felelősek a víz kezeléséért, hogy az emberi fogyasztás szempontjából biztonságos legyen. Az eltérő kezelési módok végső soron befolyásolják a csapból folyó vizet.

A lakhely számít

A víz minősége a helyszíntől függ. Magyarországon gyakran természetesnek vesszük, hogy jó a vízminőség és a víznek meg kell felelnie a fogyasztásra vonatkozó speciális biztonsági előírásoknak.

Azonban ha olyan régiókban élünk, ahol magasabb az oldott anyag koncentráció, fura színe, íze van a víznek érdemes alternatív vízforrások után néznünk.

A víz hatása a kávé kioldódására

A víz ásványianyag-egyensúlya befolyásolhatja a kávé kioldódását, mivel kémiailag és fizikailag reagál az őrölt kávéval.

Például egy kiegyensúlyozatlan ízű, sós, keserű kávé a túl magas klorid tartalomból következhet.

A lúgos ízű víz nagy mennyiségű ásványi anyaggal rendelkező száraz földrajzi területekhez köthető.

A kávéfőző karbantartása

A víz nem csak a kávé ízét befolyásolja, hanem a kávéfőző karbantartását is.

A megfelelő minőségű víz használata nemcsak javítja a kávé minőségét, hanem csökkenti az automata kávéfőző karbantartásigényét is, ezáltal kiküszöbölve a gyakori meghibásodásokat, ami sok pénzt spórolhat a szervízköltségeken.

Vélemény, hozzászólás?