Blog

Youenyueng: amikor nem tudsz választani a kávé és a tea között

Végig a szemünk előtt volt a megoldás, ha nem tudsz választani, hogy teát vagy kávét igyál – igaz messze. A Yuen yeung, más néven yuan yang, yin yong vagy yin yeung egy kantoni ital, amelyet tulajdonképpen bármelyik pékségekben kérhetsz. Különlegessége, hogy tea és kávé keverékéből készült így egyszerre kávé és egyszerre tea. Ismerd meg, te is kipróbálhatod otthon.

Yuenyeung

A Youenyeung története zaklatott, megjárta a poklot és a mennyet is. Egy időben olcsó, olyan italnak számított, amiket a kínai bódékban a sült csirkehús (vagy legyen az bármi) mellé adták, szinte ingyen. Aztán finomodott, egyre népszerűbbé vált. Mostanra olyan népszerűvé vált, hogy a hongkongi Starbucks is felszolgálja ezt az ízletes italt.

Ha kicsit érzékeny a gyomrod akkor ezt a mondatot csak fusd át: azok számára, akik az ázsia gasztronómián nőttek fel, nincs is finomabb, mint egy csésze forró yuen yeung és egy ázsiai pékségből származó ananászos zsemle. Nekünk Európaiaknak fura, főleg ananászos zsemlével.

Miből készül a yuenyeung?

Gondoljuk, most már érdekel mégis mi a csuda ez? Nincs benne titok. A yuen yueng tejes teából és kávéból készül. A fő különbség a tea: a hongkongi tejtea különösen sima és krémes más tejteákhoz képest, mivel párolt tejet használnak hozzá. Ha találkozol vele ne lepődj meg, ha megkérdezik az arányokat. A legtöbb receptben a kávé és a hongkongi tejes tea 1:1 arányban van jelen. Egyesek azonban kevesebb kávét és több teát tesznek bele, mások fordítva.

Van egy – a yuen youeng teát imádók – kedvenc aránya ez a 3:7, ami azt jelenti, hogy három rész feketekávé és 7 rész tea a tökéletes mix.

Milyen íze van a yuenyeung teának?

Sem nem tea, sem nem kávé. Egy jó csésze yuen yeungban nem szabad érezni sem a feketekávé, sem a tejes tea ízét. Jól kiegyensúlyozottnak kell lenniük, és teljesen új élményt kell nyújtaniuk. Egyesek talán szentségtörésnek tartják a kávé és a tea összekeverését, de meg fogsz lepődni, ha kipróbálod. Az íze csodálatos, és a hongkongi tejtea sűrűbb, krémes állaga sokkal testesebbé teszi az italt, mint bármelyik hagyományos csésze kávé.

Ha először kóstolod azt fogod érezni, hogy a tej íze érkezik hamarabb. A rendszeres feketekávé-ivók számára ez egy desszertnek tűnhet, de nagyon hasonlít a buborékteára. Édes és krémes, egy csipetnyi keserűséggel a kávéból.

Kipróbálnád? Készítsd el!

Tudod, hogy soha nem írunk receptet, mert nem akarunk befolyásolni. De most kivételt teszünk, megírjuk ennek a különleges teának a receptjét, hiszen ez a kávétea egy egyszerű ital (ne feledd bármelyik bódés megcsinálta), amelyet otthon is elkészíthetsz. Mindössze a kávé vagy eszpresszó és a tejes tea elkészítéséhez szükséges alapanyagokra van szükség. A sűrített tejet előnyben részesítjük, de bármilyen megszokott édesítőszert használhatunk.

Íme a hozzávalók:

Sűrített vagy párolt tej

Laza levelű fekete tea vagy teafilterek

Barna cukor vagy édesítőszer ízlés szerint

Víz

A kedvenc kávéd

Hongkongi tejes tea (ezzel lesz baj)

A hongkongi teát be kell szerezned, ráadásul nem is keveset. A hongkongi tejteával kapcsolatban meglepő lehet, hogy hány tealevél kerül néhány csésze teába. Hagyományosan nagyon erős és koncentrált, szóval sok. Később a sűrített tej ízével hígítják. Pánikra semmi ok, a hongkongi tejteához használt tealevelek fajtái általában az egyes kávézók egyedi keverékei, de a leggyakoribb tealevelek a ceyloni és a Pu Lei tea. Ezek fekete teák, de he nem tudod beszerezni bármelyik fekete tea jó lehet.

Innen minden pofonegyszerű: főzz egy erős – 3 perces – fekete teát (A tealeveleket zsákba is teheted. A zsák úgy néz ki, mint egy selyemharisnya vagy harisnya, ezért kapta a hongkongi tea a “selyemharisnya tea” vagy “harisnya tea” becenevet.). Ha készen van mehet bele a tej, főzz egy erősebb presszót, hagyd állni és a megfelelő arányban öntsd össze.  (Ne feled, hogy zsíros, és erős kávéteát fogsz kapni)

Ha szeretnéd kipróbálni, nálunk káprázatos alapkávékat találsz.

Vélemény, hozzászólás?