Blog

A karácsony és a kávé (vigyázz szókimondó cikk)

Karácsonykor a fél világ különböző szenzációs – kifejezetten karácsonyi ízvilágú kávékat ajánl, díszcsomagolásban, vagy ajándék bögrével és arra akar rávenni, hogy lepd meg a kedvesedet az ágyban egy kávéval mert az olyan gyönyörű pillanat és soha máskor nem teheted meg, igaz? Pedig a karácsony és a kávé nem erről szól.

Tényleg mindenki csak ennyit tud?

Hihetetlen, hogy ha a karácsony és a kávé előjön akkor tényleg (csak figyeld meg) tényleg mindenki ugyanazt teszi. Bögre a kávéhoz és pipa a marketingesnek, igaz tavaly is ezzel a csodás ötlettel érkezett. Aztán jönnek a „különleges kávés ízek” a sós mogyorós kapszulák a mézeskalácsos, mintha nem lehetne bármelyik kávét akármikor mézeskaláccsal ízesíteni. Persze a pumpkin szpájsz latte 1590-ért is izgalmas, ahogy a mézes mákos cappuccino.

Öt tény, amiről fogalmad nem volt…. a karácsonyi kávéról

Összegyűjtöttünk 5 tényt a karácsonyi kávéról, olyat, amiről biztos, hogy még nem hallottál. Ezek rövid, de velős tények, imádni fogod őket, lássuk is.

1: Az északi országokban Télapó időnként furfangos. A Mikulás ott szenet (is) hagy a csintalan gyerekeknek, de ha a szülők voltak csintalanok, akkor könnyű pörkölésű kávéval teli termoszokkal tölti meg a gyerekek harisnyáját. Úgyhogy a gyerekek is tudják, milyenek voltak a szülők: és ezt a kávén keresztül.

2: A Krampusz néven ismert izét (mondjuk szörnyet) a nép a Mikulás gonosz ellenpárjaként ábrázolja, aki a rosszcsont gyerekeket bünteti, és általában véve egy ellenszenves morgó, fekete, hosszú farkú ijesztő dolog. Az igazság az, hogy a Krampusz nem csak a mondák mogorva teremtménye, a Krampusz sok helyen összeforrt a kávéval. Állítólag megenyhül, ha kap, de vigyázni kell vele, mert vissza-visszajár és ha nem talál magának kávét…. Szóval, vagy kibírod egy napig, vagy lenyugtatod, de utána néha beugrik.

3: Szegény manók nem ihatnak kávét. Ha a tundrán serényen dolgozó manókkal találkozol soha ne adj nekik kávét, bármennyire is szépen néznek rád. Iszonyú gyorsan dolgoznak, szinte forr a vérük és ha kapnak kávét attól még jobban bepörögnek és ki is ütheti őket. Szóval soha ne adj kávét manónak.

4: Nem úgy, mint a rénszarvasok. Elgondolkodtál már azon mitől ilyen gyorsak és fáradhatatlanok? Nos a legenda szerint a Mikulásnak van egy különleges, féltve őrzött kávéreceptje, amit 3 napig kell főzni. Ebből a kávéból kapnak a rénszarvasok, akik ettől parádésan gyorssá válnak. De csak ezen az 1-2 napon.

5: Azt ugye tudod, hogy a Mikulásnak karácsonykor illik tejet kirakni, mert lehet, hogy szomjas. De nem lehet ennyire szomjas, hogy minden tejet megiszik, igaz? A legenda szerint a Mikulásnak a tej a kávéba kell, amit egész nap szürcsölget, különben, hogy bírna alvás nélkül dolgozni?

Ugye, hogy izgalmasabb történetek, mint a karácsonyi kávéízesítés? Ha szeretnél finom kávét, nálunk találsz és akár készthetsz forralt almás kávét vagy “shéken eszpresszauút” is vagy tökös lattet 🙂 . Az összes különleges kávé receptjét megtalálod a neten….

Vélemény, hozzászólás?