Blog

A kávé világnapja

Lehet, hogy még nem is hallottál róla, de minden évben szeptember 29-én tartjuk a Kávé Világnapját. Ezen a különleges napon tisztelgünk a kávé gazdag története, a különböző kultúrákban betöltött szerepe és persze azok előtt, akik nap mint nap gondoskodnak arról, hogy bármelyik pillanatban, mindig legyen friss, illatos kávéd. De mit kell (oké, inkább mit érdemes) tudni erről a napról? Összegyűjtöttük.

Ijesztő megfogalmazás

Az a baj, hogy a Kávé Világnapját nem a kisemberek találták ki ezért rendkívül formális keretek közé került, ami azt jelenti, hogy ahelyett, hogy szuper programok lennének, rengeteg cég és kávézó „felkapná”, a marketingesek rámennének, nos, egy gyenge lábakon álló globalizált izé, amin látszik, hogy a nagy cégek vízfejű marketingesei találták ki és fogalmazták meg.

És így:

A Kávé Világnapja elismeri a kávétermelés és -fogyasztás kulturális jelentőségét, gazdasági fontosságát és gazdag történelmét. Lehetőséget biztosít a kávé szerelmeseinek, a kávét termesztő vállalatoknak és régióknak, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz, hogy előmozdítsák az ágazat fenntarthatóságát, értékeljék az ízek és főzési technikák sokféleségét, és felhívják a figyelmet a kávétermelők nehézségeire és a tisztességes kereskedelmi gyakorlatok szükségességére.

Nem túl izgalmas, ugye?

A kávé világnap története

Mint mindennek, a kávé világnapjának is van egy története. Először 2015-ben tartották meg hivatalosan, a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) kezdeményezésére és onnantól hivatalosan ez az időpont jelképezi azt az összefogást, amely világszerte egyesíti a kávé rajongóit és a kávéipart. Az ICO célja ezzel a nappal az volt, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható kávétermesztés fontosságára, valamint a fair trade támogatására, amely biztosítja, hogy a kávétermesztők méltányos árat kapjanak munkájukért.

De mi történik a kávé világnapján?

A hivatalos megfogalmazás az, hogy a Kávé Világnapja alkalmából számos rendezvényt és promóciót tartanak világszerte. Elvileg ezen a napon a világ több pontján a kávézók és kávépörkölők különleges akciókkal, új termékekkel és kóstolókkal kedveskednek a vásárlóknak. Japánban például különleges kávés menüket kínálnak, míg Olaszországban a hagyományos espresso-t ünneplik e napon. Sokan pedig ilyenkor látogatnak el kávémúzeumokba vagy kávéfesztiválokra, hogy még mélyebben megismerjék a kávé kultúráját.

Izgalmas lenne azt írni, hogy „Az idei évben különösen izgalmas programokkal készülünk, hiszen számos kávézó és kávépörkölő helyszín szervez különleges akciókat, kóstolókat és rendezvényeket. Érdemes ellátogatni a helyi kávézókba és kávézó eseményekre, ahol különleges kávéreceptúrák, barista bemutatók és kávés workshopok várják a látogatókat”, De valójában ez túlzó. Itthon, szinte semmi nem történik, azon kívül, hogy néhány cikk megjelenik a világnapról.

De akkor miért fontos?

Mondjuk azt bátortalanul, hogy még nem az, de jó úton jár afelé, hogy ne a globális kávécégek önmarketingelő „fair trade” és „tudatos kávézás”, na meg persze etikus és fenntartható píszí buborékjába legyen csomagolva, hanem remélhetőleg idővel valódi kávé világnappá fejlődik, egyfajta ünneppé, kávéélménnyé, programokkal, izgalmas bemutatókkal, finom feketékkel.

Addig is ezeket nálunk megtalálod 👇

Kezdőlap

Vélemény, hozzászólás?