Azt mondják, a jót könnyű megszokni – de vajon akkor megunni is? Sajnos igen: bármilyen káprázatos, izgalmas is a reggeli kávéd, majdnem biztos, hogy egy idő után már „unalmas” lesz. Ez nem azt jelenti, hogy el kell engedned, vagy le kell cserélned: elég egy kis kreativitás és néhány (a konyhádban eddig észrevétlen lapuló) hozzávaló, hogy feldobd. Máris mondjuk mit tégy.
Változtasd meg
Ahelyett, hogy lecserélnéd adj neki egy esélyt! Csempéssz bele egy kis izgalmat! Hihetetlen, hogy néhány apró trükkel mennyire meg tudod változtatni a kávédat. Egy csipetnyi fűszer, egy csepp vanília, vagy akár egy leheletnyi citrusos frissesség és az íz újjászületik. Íme a baristánk tanácsa.
Vesd be a hétköznap különlegességeit
Valószínűleg még sosem néztél úgy a konyhádra, mint egy kávékedvelő felfedező, pedig, ha megtetted volna, már észrevetted volna a sok rejtett kincset! A legegyszerűbb, hétköznapi hozzávalók is képesek csodát tenni: új ízvilágot és textúrát varázsolhatnak a csészédbe, amitől a megszokott kávéd egészen más dimenzióba emelkedik. A tej és a cukor már alap, de most megmutatjuk, milyen izgalmas újdonságokat rejthet még a konyhád.
Ott vannak mindjárt a fűszerek. Egy csipetnyi fahéj, egy kevés szerecsendió és //vagy szegfűszeg a kardamon, mind meleg és mély ízvilággal töltik meg a kávét miközben kiemelik a természetes édességét. Minden korty fenséges lesz.
Ugyanezt teszi a vanília. Akár már egy csepp is különlegessé varázsolhatja a kávét, virágos, aromás jegyeket ad neki. Oké, nincs vaníliád és nem akarsz „madagaszkári vanília rudat” venni a hipermarketben 2000-ért? Nincs gond, rengeteg aroma van és akár a vaníliás cukor (por vagy kristály) is gyönyörű ízzel lep meg.
Aztán ott van a só. A só nemcsak fokozza az ízeket, hanem kiegyensúlyozza az édességet és csökkenti a keserűséget is. Különösen a sötét pörkölésű kávéknál erősíti fel az édességet. (Szóval a ristretto és a presszó a két legjobb alanya)
Vaj vagy kókuszolaj: A vaj vagy kókuszolaj, krémes, bársonyos textúrát ad a kávénak. És ami neked tök jó hír: lassítja a koffein felszabadulását, így a reggeli kávé hosszabban hat.
Kipróbálhatod azt is, hogy reszelsz rá citrus (ez lehet citrom vagy akár narancs, mandarin, pomel, vagy klementin) héjat. Egy csipetnyi citrom- vagy narancshéj frissességet hoz a kávéba, lágyan elfedi a keserű ízt plusz a citrusfélék felerősítik a kávé gyümölcsös jegyeit.
És így használd őket
Áááá, még nincs vége a cikknek a jó rész most jön. Hogyan használd a fentieket (mert nem mindent úgy, ahogy gondolod)
Nézzük a fűszereket, azzal lesz a legkönnyebb dolgod. Ahogy írtuk, a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg vagy a kardamon is csodát tehet a kávéval! Kétféleképpen is használhatod őket: vagy eleve ezekkel összekeverve darálod le a kávét, vagy egyszerűen berakod a megfőzött kávédba (bár úgy nem mind oldódik el benne). A közepes vagy sötét pörkölésű kávékhoz passzolnak leginkább, és egy csipetnyi bőven elég, hogy kiemeljék az ízeket.
A vaníliával ugyanaz a helyzet. Ha rudad van áztasd kicsit a kész kávéba. Ha aromád, akkor cseppents belőle a kávéőrleményhez főzés előtt, vagy tedd közvetlenül a kész kávéba. A vanília leginkább a sötét pörkölésű kávékhoz vagy a lattéhoz illik.
A só evidens. Sózd meg a kávédat, de ebben az esetben figyelj, 25 sószemnél ne legyen több… oké, vicceltünk, keveset tegyél bele, de mindenképpen a már lefőzött, forró kávéba. (Ha túl aprószemű a só akkor ne tedd a szemes kávé közé, mert úgysem darálja le)
A citrusfélékkel, illetve a héjukkal is ezt tedd. Belerakhatod csíkban, belereszelheted a héját – mármint a már kész kávéba – szuper lesz.
Na, de a vaj más. Az nehezebb: adj egy-két evőkanál sótlan vajat vagy kókuszolajat a forró kávéhoz, majd turmixold 20-30 másodpercig. A kókuszolaj különleges ízt ad, míg a vaj semleges, krémes textúrát biztosít, amitől a kávé selymesebb lesz. És iszonyatosan látványos.
Szóval, nyugodtan próbáld ki ezeket az egyszerű, izgalmas kiegészítőket, és varázsold a kávédat egy új élménnyé!
Az alapkávét pedig tőlünk be tudod szerezni: https://kavearuhaz.hu/