Blog

A nagy kávéhatározó

Kérek-egy kávét! Ez a mondat néhány évtizede még egyértelmű volt, megkaptad „a kávét” tipikus kis kávéspohárban (esetleg tejjel) majd gyorsan megittad és már mentél is az utadra hiszen „megkávéztál”. Azóta sok kávé folyt le a Dunán, ma már nem valid a „kérek egy kávét”, hiszen rengeteg kávéital közül tudsz választani, a kávézás világa rendkívül gazdaggá és változatossá vált, számos elkészítési móddal és fajtával. Ma már ristretto-t, flat white-ot vagy cappuccino-t kérünk. De mit is jelentenek ezek a különböző kávénevek? Íme.

Fura kávénevek az itallapon

A kávézás kultúrája rendkívül sokszínű, és a kávézók itallapjain ma már számos különböző kávéelnevezéssel találkozhatunk. És bár az egyes kávétípusok között előfordul, hogy csak apró eltérések vannak, ezek jelentősen befolyásolják az ital ízét, textúráját és élvezetét. Íme a nagy magyarországi kávéhatározó: azaz melyik kávé mi?

Eszpresszó

Az eszpresszó az olasz kávékultúra alapja, a legtöbb kávéital kiindulópontja. Rövid, erős, koncentrált kávé, amelyet úgy készítenek, hogy hatalmas nyomással átpréselik a forró vizet a finomra őrölt kávén. Az eszpresszó gazdag aromájú, intenzív, és tetején egy vékony, krémes réteg, a “crema” található, amely az ital karakterét meghatározó olajokat és ízanyagokat tartalmazza.

Ristretto

A ristretto az eszpresszó koncentráltabb változata. Ugyanannyi kávéból készül (25-35 grammból), de kevesebb vízzel, így sűrűbb, testesebb és még aromásabb. Az eszpresszóhoz képest rövidebb ideig készítik, így kevesebb keserű ízanyag oldódik ki, ami lágyabb, de még intenzívebb ízprofilt eredményez. Gyakorlatilag egy kortynyi fekete arany.

Lungo

A lungo-val még mindig az eszpresszóknál járunk, hiszen a lungo egy „hosszú eszpresszó”, amely több vízzel készül, így enyhébb, kevésbé koncentrált ízű kávét kapunk. Az elkészítés során az eszpresszónál hosszabb ideig folyik át a víz a kávén, így több koffeint tartalmazhat, de kevésbé testes.

Americano

Az amerikai katonák a második világháború alatt a fronton hígították fel az olasz eszpresszót forró vízzel, hogy közelebb álljon az otthon megszokott filterkávéjukhoz. Ebből született az Americano, amely egy vagy két adag eszpresszóból és forró vízből áll. Ízében az eszpresszóra emlékeztet, de kevésbé intenzív és nagyobb mennyiségű. Sokkal lágyabb és „hosszabb”, el tudod kortyolgatni.

Capuccino

A cappuccino az egyik legnépszerűbb kávéital, amely három egyenlő arányú rétegből áll: egy rész eszpresszóból, egy rész forró tejből és tejhabból. A habosított tej textúrája krémes, és gyakran szórnak a tetejére kakaóport vagy fahéjat. Ez az ital tökéletes választás azok számára, akik szeretik a lágyabb, harmonikus ízvilágot.

Latte

Latte helyett mondhatnál tejeskávét is mert az. A latte (vagy caffè latte) egy eszpresszón alapuló, tejben gazdag kávé. Egy adag eszpresszóhoz jelentős mennyiségű (azt is írhatnánk, hogy sok, attól függően mit talál ki a barista) forró tejet és egy vékony réteg tejhabot adnak. Lágyabb, édesebb ízű, mint a cappuccino, mivel kevesebb tejhabot és több tejet tartalmaz. Szuper arra, hogy a habjára művészi megoldásokkal „latte art-ot” készíts(en) a kávézó.

Flat white

A flat white az ausztrál és új-zélandi kávékultúrából származik. Hasonló a latte-hoz, de kevesebb tejhabbal és selymesebb textúrával készül. Az eszpresszó intenzív íze jobban érvényesül benne, mivel a tej mennyisége kisebb, így az íz gazdagabb és koncentráltabb marad. Édesíthetik és díszíthetik is.

Macchiato

Az „espresso macchiato” egy olyan eszpresszó, amelyet egy kis tejhabbal „megjelölnek” (macchiato olaszul „foltosat” jelent). Az íze közelebb áll az eszpresszóhoz, de a tejhab enyhíti az intenzitást. Létezik „latte macchiato” is, amely ennek fordítottja: tejből készül, és egy adag eszpresszót adnak hozzá. Lágy, finom kávé.

Mocha

A baristák álma. A mocha a kávé és a csokoládé tökéletes kombinációja. Egy adag eszpresszót csokoládésziruppal vagy kakaóporral kevernek össze, majd forró tejet és tejhabot adnak hozzá. Gazdag, édes, krémes ízvilág jellemzi, így tökéletes választás azok számára, akik szeretik az édesebb kávékat.

Affogato

Az affogato egy különleges kávéital és egyben egy desszert. Egy gombóc vaníliafagylaltot öntenek le forró eszpresszóval, így a hideg és a meleg kontrasztja különleges élményt nyújt. Gyakran fogyasztják desszertként éttermekben.

Cortado

A cortado egyenlő arányban tartalmaz eszpresszót és meleg tejet, amely csökkenti a kávé savasságát, miközben megőrzi annak erős karakterét. Spanyolországban és Latin-Amerikában rendkívül népszerű Európa most fedezi fel. Különlegessége, hogy nincs a tetején tejhab az íze gazdag és krémes.

Irish Coffee

Az ír kávé egy alkoholos kávéital, amely eszpresszóból vagy feketekávéból, ír whiskey-ből, cukorból és tejszínből áll. Melegen szolgálják fel, és tökéletes választás hideg napokon. (Viszont utána itthon már ne vezess)

Breve

A breve egy gazdag és krémes kávéital, amely az amerikai kávékultúrában népszerű. Az espresso alapra épül, és a tej helyett tej és tejszín egyenlő keverékével készül..

Red Eye

A Red Eye egy erős és koffeindús kávéital, amely az eszpresszó és a filterkávé kombinációjából áll. Elsősorban azoknak készült, akik egy igazán erős ébresztőre vágynak. A név eredete arra utal, hogy a kávé olyan erős, hogy még a legfáradtabb embereket is ébren tartja – például azokat, akik egész éjjel fent voltak, vagy hosszú repülőutakon küzdenek az időeltolódás ellen (a „red eye flight” az éjszakai repülőjáratokat jelenti). Van 2 variációja a Black eye (két adag eszpresszót adnak a filterkávéhoz, még erősebbé téve az italt) és a dead eye (három adag eszpresszót tartalmaz, amely a maximális koffeinlöketet biztosítja.)

Iced Coffee

Az iced coffee hidegen készített kávé, amelyet jéggel szolgálnak fel. Gyakran adnak hozzá tejet, édesítőt vagy ízesített szirupokat ettől válik különlegessé.

Cold Brew

A cold brew egy lassan hidegen áztatott kávé, aminek az a különlegessége, hogy nem forró vízzel, hanem hideg vízzel készítenek. Az íze lágyabb és kevésbé keserű, mint a hagyományos kávéé. A cold brew eltér az iced coffee-tól, mivel hideg vízben áztatják a durvára őrölt kávét 12-24 órán keresztül, majd leszűrik. Az eredmény egy sima, alacsony savtartalmú és természetesen édes kávéital.

Válaszd bármelyik különleges kávét is, nálunk megtalálod hozzá az alapkávét: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?