Blog

Ezt nem tudtad a kávéról (de tényleg nem)

Biztosan számtalan ilyen és ehhez hasonló – rendkívüli titkokat és szenzációs leleplezéseket ígérő – cikkcímet olvastál már ma, úgyhogy szkeptikus vagy. Most ne légy! Ezzel a cikkel (és a hamarosan megjelenő második részével) biztosan nem jársz így. Tényleg olyan különlegességeket írunk neked a kávéról, amiről eddig (szerintünk) nem tudtál. Kezdjünk bele, bevezetés nélkül

A világ második legfontosabb kereskedelmi árucikke

El sem tudod képzelni, hogy a világ országai mennyi mindennel kereskednek egymással (van, aki homokot szállít Szaúd Arábiába). Bár a legfontosabb kereskedelmi termék a kőolaj, a második helyen a kávé van: világszerte több mint 100 millió dollárnyi kávé cserél gazdát évente. Ez nem csoda, hiszen a kávé a víz után a második legkedveltebb ital.

Az USA nem termeszt kávét….

El tudod képzelni, hogy az USA szárazföldi területein nincs kávétermelés? Pedig nincs. A jó kávétermesztési feltételekhez megfelelő tengerszint feletti magasság, trópusi éghajlat, gazdag termőtalaj kell. Ezért az Egyesült Államok kontinentális részének minden gazdag és változatos tája ellenére Hawaii az egyetlen olyan – amerikai – állam, amely alkalmas a kávénövények termesztésére. (Bár mostanában Kaliforniában is tervben van, hogy megpróbálják).

Egy kecskepásztor fedezte fel a kávét

A legenda szerint a kávét egy etiópiai kecskepásztor fedezte fel. Azt vette észre, hogy ha a kecskéi kávégyümölcsöt esznek, megváltozik a viselkedésük élénkebbekké válnak és energikusabbak lesznek. A pásztor megosztotta a megfigyelését a helyi szerzetesekkel, akik – miután kávébabból készítettek maguknak italt – rájöttek, hogy egész éjjel fent tudnak maradni és imádkozni. A hír más etiópiai szerzetesekhez is eljutott, majd nem sokkal később az egész civilizált világ rákapott a kávéra.

Ha nincs kávé, Brazília nem megy Olimpiára

1932-ben Los Angelesben tartották az Olimpiai Játékokat, „nem messze” Brazíliától, ám a braziloknak egyszerűen nem volt pénzük elutazni. Gondoltak egyet és dugig raktak egy hajót kávéval, felültették a sportolókat is és irány Los Angeles. A kávét útközben eladták, ebből a pénzből jutottak ki a brazil olimpikonok az USA-ba. Ahol aztán semmilyen érmet nem nyertek.

Mekkában azonnal betiltották

Ahogy írtuk egy etióp kecskepásztor felfedezte a kávét 1500 körül. Alig telt el 10 év, 1511-ben Mekkában be is tiltották, mert radikális gondolkodásra és tettekre sarkallta az embereket. A tiltás több mint egy évszázadon keresztül tartott, a különlegessége az volt, hogy ha csak Mekka falain kívülre értél, már legális volt.

A tejszín melegebben tarja

Különleges – és az okáról meg kellene kérdezni egy fizikust, ezért, ha te az vagy írd meg nekünk – de a kávé majdnem 20%-kal marad melegebb, ha tejszínt raksz bele, mint nélküle.
Rengeteg különleges tény van még a kávéról, összegyűjtöttünk még néhányat, amit ide kattintva olvashatsz: 2.rész, olvass tovább.
Ha ide kattintasz csodás kávékkal várunk: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?