Blog

Lavazza és a történet, ami mögötte van

Sokak szerint a Lavazza úgy lett Olaszország egyik legismertebb kávéja, hogy semmit nem tett érte, nem törekedett rá, sőt a kezdetekkor a céljuk mindössze egy „gyorsan megiható kellemes presszó” megalkotása volt. Mára azonban a gondosan elkészített kávéiról ismert miközben folyamatosan új és új ízeket dob piacra. Ismerd meg és hagyd, hogy a kedvenc kávéddá váljon.

Lavazza: a világ egyik meghatározó kávéja

A Lavazza – jelenleg – az egyik legmeghatározóbb olasz kávémárka. A Luigi Lavazza által 1895-ben egy aprócska élelmiszerboltban és mellette egy kávépörkölőben alapított vállalat ma már évi 2 milliárd dollár feletti bevétellel büszkélkedhet, és 47%-os piaci részesedéssel rendelkezik Olaszországban, ami azt jelenti, hogy minden második elfogyasztott kávé Lavazza.

De mitől vált ennyire népszerűvé? Hogyan létezik, hogy egy „semmi különös” márka abban a korban is sikeres, amikor mások vért izzadva sem tudnak hírnévre szert tenni és betörni a piacra? Vajon mi a Lavazza titka? Máris elmondjuk!

Vesézzük ki a Lavazzát: döbbenetes lesz

Lehet, hogy a Lavazza titka éppen az olaszos lazaságban rejlik? Ha megnézzük a szakértők, baristák, kávégourmet-k ítéletét a Lavazzáról, látni fogjuk, hogy nincsenek elájulva a kávétól. Mi vásárlók azonban igen és a Lavazzának ez a fontos!

A Lavazza kávé minősége és íze: 3,5 pont az 5-ből.

A hagyományos olasz eszpresszó sötét vagy közepesen sötét pörkölésű, szinte keserédes ízű. Általában arabica és robusta babok keverékét tartalmazzák, ez utóbbiak földes ízeket és gazdag ízvilágot adnak nekik Ez tehát a divat.

De az átlagos kávéfogyasztó nem kávészakértő. A Lavazza eszpresszó pörkölésű kávéknak pedig pontosan olyan íze van, mint amilyet a legtöbb ember elvár egy presszótól. A keserédes csokoládé és a pirított diófélék ízében gazdagok; nehéz testes és krémes utóízük van, és jól megállják a helyüket az olyan tej alapú italokban, mint a latte és a cappuccino.

Az “átlagos kávéfogyasztók” kiszolgálása nem jelenti azt, hogy a márka nem tart lépést a korral. A közelmúltban új termékcsaládokat vezettek be, amelyek a magasabb kategóriájú kávébabokra összpontosítanak. A KAFA Forest Coffee például egy Etiópiából származó, 100%-ban arabica eredetű, kávé, amely egyre nagyobb ismertségre tesz szert a szakértő kávéfogyasztók körében. Ezek a természetesen feldolgozott kávébabok kiegyensúlyozott ízvilágot kínálnak, csonthéjas gyümölcsök, méz és diófélék ízét.

Fenntarthatóság és környezetvédelem: 3 pont az 5-ből.

Láttad a Ragnarök című sorozatot? És azt az ökotendenciát ami szembe megy a fenntarthatósággal? Nos, a Lavazza kicsit ezt képviseli: azt, hogy az embereknek most van szükségük ételre, italra, kávéra. Úgyhogy mindeddig a Lavazza teljesen átlagos kávétermelést vállalt be. Nem akart zöld, fenntartható és emiatt fancy és drága lenni.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy pazarló vagy nemtörődöm, mindössze annyit, hogy a hagyományos megoldásokban hisz és hitt. A világ azonban változik, az elmúlt években világossá vált, hogy a kávétársaságoknak figyelembe kell venniük a környezeti és társadalmi-gazdasági hatásaikat. Ennek érdekében a Lavazza bevezetett egy új, fenntartható kávécsaládot, a La Reserva de ¡Tierra! kollekciót. Így már találsz fenntartható Lavazza-t is.

Választék és változatosság: 4 pont az 5-ből.

Bár a KAFA, ¡Tierra! és a Gran Café Paulista babok frissek és izgalmasak, a Lavazza leginkább a klasszikus keverék kínálatáról ismert. Ahelyett, hogy a pörkölési szintet emelné ki, a Lavazza egy intenzitási pontszámot használ, amely az íz és az aroma erősségét is figyelembe veszi.

A legismertebb Lavazzák, amiket meg kell kóstolnod

Számtalan Lavazza kávé van, biztosan akkor is megtalálnád köztük a kedvencedet, ha nem hívnánk fel a figyelmedet egyikre vagy másikra, de megtesszük. Íme néhány Lavazza és amit várhatsz tőle.

 1: Lavazza Qualita Oro

Ez az először 1956-ban megjelent Lavazza 100%-ban közép- és dél-amerikai arabica babból áll. Az ízek “tökéletes szimfóniájaként” jellemzik, gyümölcsös és virágos jegyeket fogsz érezni, mézes édességgel. Intenzitása 5- ös ami közepes. Nem tolakszik, de érzed.

2: Super Crema

A Lavazza Super Crema Arabica és Robusta 60:40 arányú keverékét használja, hogy gazdag crema-val, nehéz testes és harmonikus ízekkel rendelkező, vonzó főzetet hozzon létre. Nagyon sima és mogyorós és barnacukros íze van.

3: Crema e Gusto

Az eszpresszó rajongók által világszerte kedvelt Lavazza Crema e Gusto keverék brazil arabicából és délkelet-ázsiai robusztából áll. Magas, 7-es intenzitású, telt testes és földes, fűszeres karakterrel rendelkezik, amely tökéletes eszpresszóhoz és tejes italokhoz.

A Lavazza a kávé, amit ki kell próbálnod. Ismerd meg a kínálatunkat (találsz koffeinmentes változatot is) és találd meg a kedvenc Lavazzádat, válogass itt.

Vélemény, hozzászólás?