Valójában kérdezhettük volna fordítva is: mire vágynak, mire kíváncsiak, mit keresnek az igazi kávérajongók a frissen elkészült szenzációs illatú kávéjuk tetején? A crema-t ezt a krémes, vöröses-aranyos habot mely nemcsak hívogatóan néz ki, hanem tele van ízzel, textúrával és aromákkal. De mi is ez a crema pontosan? Tudj meg mindent róla!
Mi a crema és hogyan keletkezik?
A crema akkor jön létre, amikor a forró víz nagy nyomáson áthalad a finomra őrölt kávén. Ez a folyamat oldja ki a kávé olajait és szén-dioxidját, amelyek aztán a felszínen összegyűlve képezik ezt a habos réteget. A kávébabok pörkölése során keletkezett szén-dioxid a főzés közben szabadul fel, és ezek az apró buborékok hozzák létre a crema jellegzetes habját. Ezért vált a crema, a hab legfinomabb, autentikus ízű eszpresszó felismerhető jelévé
Miért fontos (egyáltalán fontos?)
A kávéd tetején képződött vékonyabb vagy vastagabb hab nem csak megkapó látványt nyújt, hanem az eszpresszó minőségéről is sokat elárul. Egy jól elkészített eszpresszó gazdag, sűrű crema-val rendelkezik, amely hosszú ideig megmarad a kávé tetején. Az íze is különleges: egyszerre kesernyés és édeskés, ami tökéletesen kiegészíti az eszpresszó mély, intenzív ízét. (Egy különleges szabály vonatkozik rá: a jó crema-nak körülbelül 2 percig kell bírnia a kávé tetején, mielőtt eltűnik)
Hogyan befolyásolja a crema az ízt?
Fontos kérdés, mert az, hogy az elkészült kávéd tetején van egy rétegnyi olyan crema aminek a világon semmilyen íze nincs: nos, ennek semmi értelme nem lenne. Éppen ezért a baristák sokat kísérleteznek azzal, hogy a crema hogyan befolyásolja a kávéd ízét: össze is gyűjtöttük, hogyan.
Elsősorban úgy, hogy a crema felszínén található olajok erősítik a kávé aromáját, így már az első korty előtt is élvezheted a gazdag illatokat. Az illat után az íz következik: az eszpresszó ízprofiljának meghatározó része következik. Az apró buborékok által megkötött aromák intenzívebbé és összetettebbé teszik a kávé ízét. És végül (de nem utolsó sorban) a crema krémes, selymes textúrát kölcsönöz az eszpresszónak, ami igazán különlegessé teszi az ital élvezetét.
Miből áll a crema?
Most, hogy már tudjuk azt, miért keletkezik és azt is, hogy az esztétikán túl milyen ízélményt nyújt az italunkhoz érdemes átgondolni azt is, hogy valójában mi is a crema? Nos, valójában legtöbbször mindössze 3 összetevőből áll. Szén-dioxidból (ami pörkölés során keletkezett gáz, amely a főzés közben szabadul fel), a kávébabokban található természetes olajokból, amelyek a forró víz hatására oldódnak ki. A szén dioxid, az olajok és a víz keveredése okozza a habos textúrát.
Így kell tökéletes és látványos cremat készíteni
Íme néhány kulcsfontosságú lépés. Ha erre figyelsz akkor gyönyörű crema lesz a jutalmad. (De vigyázz, mert ezek közül mindennek meg kell lennie ahhoz, hogy elérd a kívánt hatást).
Mindig friss kávéval kell dolgoznod, mert a frissen pörkölt és őrölt kávébabok több szén-dioxidot tartalmaznak, ami gazdagabb crema-t eredményez.
Az őrlés is fontos: az eszpresszóhoz használt kávét finomra kell őrölni, hogy a víz megfelelően áthaladjon rajta és kivonja az olajokat. Az eszpresszógép nyomása kulcsfontosságú. Az ideális nyomás 9 bar körül van, ami biztosítja a megfelelő kivonatolást és crema képződést.
És végül a hőmérséklet. Sokszor leírtuk már, hogy a kávét nem forralni kell. Az optimális vízhőmérséklet 90-96°C között van. Túl alacsony vagy túl magas hőmérséklet esetén a crema nem lesz tökéletes.
Ha ezekre odafigyelsz csodálatos hab lesz a végeredmény. Válassz kávénkat és próbáld meg elkészíteni úgy mint a baristák. Menni fog.