Blog

Szüret, nem csak a szőlőnek jár: Hogyan szüretelik a kávét a világ különböző pontjain?

A kávébab útja a csészédig – ősszel még izgalmasabb

Miközben mi épp azon morfondírozunk, hogy a nyári cold brew-t mikor váltsuk fel egy gőzölgő flat white-ra, valahol a világ másik felén épp szorgos kezek gyűjtik össze a friss, érett kávécseresznyéket. Mert igen, a kávé is „szüretelős” jószág – csak nem must lesz belőle, hanem valami sokkal izgalmasabb: életmentő reggeli csodaszer.

És most, hogy beköszöntött az ősz (és a „még öt percet az ágyban” szezon), itt az ideje, hogy belekortyoljunk abba a kérdésbe:
Hogyan is kerül a kávébab a bögrénkbe?
Spoiler: nem a bolt polcán terem.


🌍 Kávészüret: földrészenként más és más

A kávétermesztés világszerte több mint 70 országban zajlik – de a szüret időpontja nem egységes. Minden az éghajlattól, a magasságtól és a fajtától függ. Ahogy a borvidékeknek is megvan a saját szezonjuk, úgy a kávéültetvényeknek is.

Nézzünk körbe egy kicsit a világban, mit csinálnak ilyenkor a kávéfarmerek:


🌄 Etiópia – A kávé bölcsője

Etiópiában – ahol a legenda szerint a kecskék is megkávéztak – általában október és december között zajlik a szüret.
A legtöbb termelő kézzel, egyesével szedi le az érett kávécseresznyéket. Ez nemcsak munkaigényes, de valódi művészet is: csak az optimálisan beérett szemeket szabad leszedni.

👋 És itt jön be a lényeg: a kézi szüretelés = minőség. A rossz, éretlen szemek kiszűrése már az elején elkezdődik, így sokkal jobb kávét kapunk a végén.


🌺 Kolumbia – Az örök tavasz földje

Kolumbia különlegessége, hogy évente kétszer is szüretelnek: van egy nagyobb és egy kisebb hullám. A fő szüret általában szeptembertől decemberig tart, pont az északi félteke őszi időszakában.

A hegyvidéki területeken sokszor meredek lejtőkön, kézi erővel zajlik a szedés, hiszen a gépek egyszerűen nem tudnának megkapaszkodni.
Itt a kávé arabica fajta, finom, savasabb karakterrel – és a kézi szüretelés itt is kulcsfontosságú.


🌞 Brazília – A kávéóriás

Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, de itt – a tömegtermelés miatt – már gyakran gépesített a szüret.
Az időszak általában május és szeptember közé esik, tehát a déli félteke őszi–téli hónapjaiban.

Igen, itt is van specialty kávé és vannak farmok, ahol kézi szedéssel dolgoznak, de a nagy mennyiség miatt sok helyen shake-and-collect módszerrel – azaz megrázzák a fákat és alulról hálóval gyűjtik a lehullott szemeket.
Ez gyors, de kevesebb kontrollt ad: jön vele az éretlen is. 👀


🤲 Miért számít, hogyan szüretelik?

Ha eddig azt hitted, hogy minden kávébab egyforma, akkor itt az ideje egy kávészemléletváltásnak! ☝️
A kézzel szedett kávé általában magasabb minőséget jelent, mert csak az érett, megfelelő aromákat hordozó szemek kerülnek a további feldolgozásba.

Ráadásul a kézi szüretelés sokszor fenntarthatóbb és több embernek biztosít munkát helyi szinten – különösen a kisebb, családi gazdaságokban.

És bár ez a módszer lassabb, de ha belegondolsz: te sem egy zöld banánt kérnél a smoothie-dba, ugye?


🐸 És mi köze a békáknak mindehhez?

Nos, ha találkozol a Rainforest Alliance kis zöld békájával, akkor biztos lehetsz benne, hogy az adott kávé olyan farmról származik, ahol odafigyelnek a természetre és a munkásokra is.
A tanúsítvány azt jelzi, hogy az adott termelő:

  • védi az erdőket,
  • méltányos munkakörülményeket biztosít,
  • és fenntartható gazdálkodást folytat.

Szóval legközelebb, amikor kávét választasz, figyeld a kis békát! 🐸💚


☕ Összegzés: minden korty mögött ott a szüret izzadsága (és egy kis földrajz)

Legközelebb, amikor kinyitod a kávésdobozt és megcsap a friss őrlemény illata, gondolj bele: lehet, hogy egy etióp farmer keze szedte le azt a szemet – egy hegyoldalon, hajnalban, párában.
A kávé nemcsak ital, hanem egy globális kaland, tele ízzel, illattal és igen: történetekkel.


🎯 Kóstold meg a különbséget!

Nálunk olyan kávékat találsz, amelyek mögött valódi történetek, felelősen gazdálkodó farmerek és kiváló minőség áll.

Nézz körül webshopunkban, és válassz egy csomagot abból a világból, ahol a szüret még kézzel, szeretettel történik:

👉 Kattints ide a kínálathoz!

Vélemény, hozzászólás?