Blog

Miért túl keserű a kávé és mit tehetsz ilyenkor?

Van azért abban valami igazán elszomorító, amikor a kávéd annyira keserű, hogy szinte semmilyen más ízt nem érzel benne. Az ennyire keserű kávé keményen támadja az ízlelőbimbódat, az utóíze órákig a szádban marad: egyszerűen szomorú érzés így indítani a napot. Mit lehet ilyenkor tenni? Hogyan lehet elkerülni, miért történt ez? Tudj meg mindent ebből a cikkből

De miért keserű a kávé?

Mindössze kettő olyan ok van, ami miatt keserű lehet a kávéd. Az egyik az, ha borzasztó minőségű kávét vettél. Ezt jobban ki kell fejtenünk. Elmész a boltba és látsz egy gyanúsan olcsó (a te szempontból kihagyhatatlanul kedvezményes) kávét. Gyorsan megveszed. Van rá esély, hogy annyira alacsony minőségű kávét vettél, ami egyszerűen önmagában keserű. (Ilyenkor sajnos nincs mit tenni)

A másik lehetséges ok az, hogy extrahált. Oké, rosszul készíted el, és a kávébabok olyan ízeket adnak ki magukból, amit nem kellene. Ne vedd magadra, de ebben az esetben bizony te vagy a hibás. Egyébként ez akkor fordul elő, ha túl finomra őrlöd. Minél finomabb egy kávé őrlése a víz annál gyorsabban kivonja belőle az ízeket. Rossz hír, hogy ha erre túl sok ideje van a víznek akkor előjönnek a nemkívánatos ízek is. (Még lehet egy harmadik ok: a kávéfőződ koszos)

Rendben, keserű lett a kávé. Mit tehetsz?

Ezt tedd, ha túl keserű a kávé: barista tippek!
Vedd figyelembe, hogy a kávébab természetes mezőgazdasági termék – nem egy gyárban, robotok által készül valahol. Teljesen normális tehát, hogy 2 ugyanolyan márkájú kávé íze némileg eltér. Az azonban nem, ha jelentősen keserűbb. Megkérdeztük a baristákat, mit tehetünk akkor, ha a kávé keserű, íme 4 egyszerű módszer, ami segít.

1: Ezt már javasoltuk: daráld durvábbra a babokat (A durvábbra nem azt jelenti, hogy azonnal a másik végletig menj el, azt, hogy kicsit durvábbra). A nagyobbra darált kávéőrleményen gyorsabban folyik át a víz, így nem hozza elő a legmélyebb, keserű ízeket

2: Csökkentsd az elkészítési időt (és növeld a vízmennyiséget).Ez többféleképpen is történhet. Ha keserű a kávé kérj kicsit lazábbat a gépedtől: elmúlik a keserűség. Ha kotyogósod van, vagy instant kávéd ott is beállíthatod a kávéfőzés hosszát, gyorsabbra teheted, gyorsabban folyik át rajta a víz, nem vonja ki a keserűig az ízeket.

3: Ne főzz 100 fokos vízzel. A kávé olyan, mint a tea, nem minden teát kell forró vízzel leönteni, vannak, amelyeknek alig 80 fokos víz hozza ki az ízét. Ha be tudod állítani a kávéfőzőn a vízhőfokot vedd lejjebb. Biztos, hogy a kávéd nem lesz keserű. Ugyanígy semmi szükség arra, hogy a „lobogó forró” vízzel öntsd nyakon az instant kávédat és a kapszulás kávéfőzőnél is állítható a hőfok.

4: Megoldás lehet, ha kevesebb vizet használsz. A „sok víz” -nek több ideje van kivonni az ízeket a kávéból. És megint ott tartunk, hogy keserű lehet. A kevesebb víz kevesebb ideje lágyabb kávét ad.

Figyelmeztetésünk is van! Egyszerre csak egy megoldást próbálj ki, és ne változtass nagyot, nehogy a másik irányba fordulj, és a végén savanyú (alul extrahált) kávét kapj.

Mi is a cél?

Amikor az egyes kávéknál azt olvasod, hogy „csokoládés utóíze van” vagy „narancsos, citrusos lecsengésű” esetleg „édesen karamellás” azok nem marketingszövegek. Az adott kávéban – ha jól főzöd meg és nincs ízekkel tele a szád – érezheted ezeket az ízeket. A gyengéd, kiegyensúlyozott keserűség egy mély ízréteget hoz létre, amelyen a világosabb ízjegyek megjelennek. Ezt azonban csak akkor érzed, ha a kávéd nem keserű vagy nem savanyú.

Találd meg a kedvenc kávédat nálunk!

One thought on “Miért túl keserű a kávé és mit tehetsz ilyenkor?

  1. Fejes Gábor szerint:

    Köszönöm szépen az infót!
    Jó cikk volt. 👍

Vélemény, hozzászólás?