Blog

A jegeskávé

Hogy ez miért nem nekünk jutott az eszünkbe? – vannak olyan találmányok, amelyek annyira egyszerűnek tűnnek, hogy nem is értjük miért nem mi találtuk ki. A jeges kávé azonban nem ilyen. Az első – jóindulattal – jegeskávénak nevezhető ital Algériában készült, mazagran (vagy algériaiul masagran) volt a neve. Gyakorlatilag egy hideg, cukrozott, vízzel felöntött kávéital volt, melyet a nagy meleg miatt a francia gyarmatosítók ittak. És jeget egyáltalán nem tartalmazott. Na, de akkor hogyan lett jeges a jegeskávé?

A jegeskávé hódító útjára indul

Amikor véget ért az algériai-francia háború, a francia idegenlégiót hazavezényelték. Párizsba visszatérve a veteránok azt javasolták a kávézó tulajdonosoknak, hogy az általuk Algériában már megismert és megkedvelt „jeges kávét” tegyék elérhetővé a vendégeiknek is, és azt a trükköt is elárulták, hogy magas, hosszú poharakban szolgálják fel, úgy tovább marad hideg. Az italt café mazagran-nak nevezték el.

Az évek során aztán a mazagran a különböző országokban különböző változatokban jelent meg. Ausztriában egy jégkockát és egy adag rumot is tartalmazott és máris a kávézók kedvence lett. Nem is úgy itták, mint egy kávét, hanem úgy, mint egy shot-ot, egy kortyra lehúzták.

Katalóniában és Portugáliában még frissebbé akarták varázsolni ezért a mazagranhoz egy szelet citromot adnak. Vietnamban erősen, cukrozott sűrített tejjel, jégbe hűtve szolgálják fel. Németországban pedig eiskaffe-t – hideg kávét fagylalttal – lehet rendelni.

Az jegeskávé iránti rajongás a 20. században indult be igazán, amikor az amerikaiak és az olaszok elkezdték variálni a recepteket. Az 1920-as években az olaszok már hideg tejjel és cukorral kínálták a kávét, amit mi ma frappénak ismerünk.

Jegeskávéval legyőzni a nyarat


A jegeskávé, akárcsak a sima (általában forró) kávé, ma már szinte végtelen számú italra utalhat, lényeg, hogy legyen benne koffein és vagy jeges legyen, vagy rendkívül hideg. A jeges kávé egyik legnépszerűbb változata Görögország kedvence a frappé. Nem bonyolult elkészíteni: instant kávét és hideg vizet kevernek össze és jeget raknak hozzá. A frappé különlegessége, hogy teljesen véletlenül találta fel Dimitrisz Vakondios 1957-ben, a Thesszaloniki Nemzetközi Vásáron tett látogatása során, amikor nem jutott forró vízhez, ezért gondolt egyet és az instant kávé+hideg víz+ jég összerázásával kísérletezett. A frappé szó francia eredetű, a frapper igéből származik, de az ital kifejezetten görög kedvenc.

A modern jeges kávé


Manapság a jeges kávé általában eszpresszóból, szűrt kávéból vagy tejjel és jégkockákkal kevert kávészirupból áll. A gond az, hogy ahogy a jég olvad az íz hígul, ezért a híg íz elkerülése érdekében a jeges kávé általában erősebb főzetet tartalmaz, mint a forró kávé.

Miért drágább a jeges kávé, mint a sima?

Talán észrevetted, hogy a jegeskávé általában drágább, mint a sima kávé. Ennek több oka is van. Először is, a jegeskávé elkészítése több időt és energiát igényel. A kávét először le kell hűteni, majd jéggel, tejjel és egyéb hozzávalókkal keverni. Másodszor, a jegeskávé gyakran prémium alapanyagokból készülnek, kézműves kávékból, speciális tejekből és ízesítőkből. Ezek mind hozzájárulnak a magasabb árhoz.

Végül, a jegeskávé kiszolgálása is költségesebb lehet. A kávézók különleges poharakat, szívószálakat és egyéb kiegészítőket használnak, amelyek mind növelik az előállítási költségeket.

Ha szeretnél finom jegeskávé alapot nálunk találsz.

Hozzászólás: & ldquo;A jegeskávé

Vélemény, hozzászólás?