A Dallmayr név mára egyet jelent a kiváló minőségű kávéval és a gasztronómiai élményekkel. A több mint 300 éves múltra visszatekintő vállalat története során a müncheni kis csemegeboltból Európa egyik legnagyobb és legismertebb kávébirodalmává nőtte ki magát, miközben a kávé iránti szenvedélye és elkötelezettsége töretlen maradt. De honnan is ered ez a híres kávémárka, és mi teszi olyan különlegessé? Ebben a cikkben bemutatjuk a Dallmayr kávé történetét, a kezdetektől napjainkig.
Minden 1700-ban kezdődött
A Dallmayr története egészen 1700-ig nyúlik vissza, amikor Christian Reitter müncheni kereskedő megalapította azt a vállalkozást, amelyet a mai Dallmayr közvetlen elődjének tekinthetünk. Körülbelül 1870-ben az akkor még picike, majdnem jelentéktelen cég Alois Dallmayr tulajdonába került, akinek a nevét a mai napig viseli. 1895-ben Therese és Anton Randlkofer vásárolták meg a céget. Therese irányítása alatt a Stammhaus (az eredeti üzlet) Európa egyik vezető delikátesz házává nőtte ki magát, több mint 15 királyi ház beszállítójává vált. A kávé csak 1933—ban került be a szortimentbe amikor a brémai kávészakértő, Konrad Werner Wille csatlakozott a vállalathoz, és létrehozta a máig működő kávérészleget.
Delikatessenhaus Dallmayr-ből Európa vezető kávébirodalma
A Dallmayr kávé története tehát kevesebb mint 100 éve, mindössze 1933-ban kezdődött, amikor Konrad Werner Wille, egy brémai kávékereskedő Münchenbe érkezett, és megalapította a “Delikatessenhaus Dallmayr” szaküzletében a ma is létező kávé részleget.
Konrad Werner Wille szuper üzletember volt (és kávészakértő) és remek marketinges is, hiszen felismerte a televízióreklámokban rejlő lehetőségeket és a segítségével a kavédivízió (ma már így mondjuk) nemzetközi hírnévre tett szert, többek között a Dallmayr Prodomo televíziós reklámjának köszönhetően.
A kávérészleg olyan sikeresen fejlődött, hogy 1985-ben leválasztották, és önálló leányvállalatként, Alois Dallmayr Kaffee OHG néven folytatta tevékenységét, amely ma a cég legnagyobb üzleti egységét képviseli.
A Dallmayr kávé
A Dallmayr kávék alapját elsősorban Etiópiából származó, kiváló minőségű arabica kávébabok adják, amelyek a márka jellegzetes aromáját és karakterét biztosítják. Az 1960-as években Konrad Werner Wille, a Dallmayr kávérészlegének vezetője és a vállalat egyik meghatározó alakja, személyesen utazott Etiópiába, hogy felkutassa a világ legjobb kávéit.
Kutatásai során az ország déli tartományaiban – Sidamóban és Harrarban – rábukkant azokra a különleges arabica kávécserjékre, amelyek a nagy tengerszint feletti magasságnak és az egyedi mikroklímának köszönhetően rendkívül gazdag, komplex ízvilágot nyújtanak.
Ezek a területek azóta is a Dallmayr kávék egyik legfontosabb beszerzési forrásai. Az itteni kávébabok természetes gyümölcsösségükről, virágos aromáikról és finom savasságukról ismertek, amelyek a Dallmayr kávék elegáns, harmonikus ízprofilját adják.
Ez jellemző a tipikus Dallmyer kávéra
A Dallmayr kávékra a kiegyensúlyozott, harmonikus ízprofil jellemző, amelyet a gondosan válogatott arabica babok és a precíz pörkölési eljárás biztosít. A vállalat nagy figyelmet fordít minden apró részletre – a kávé eredetétől kezdve a pörkölés művészetén át a tökéletes elkészítésig. A cég kávémesterei generációkon átívelő szakértelemmel választják ki a legkiválóbb arabica kávébabokat, amelyek elsősorban Etiópia déli régióiból, például Sidamóból és Harrarból származnak. Ezek a magaslati területeken termesztett kávék természetes édességükkel, virágos aromáikkal és finom savasságukkal járulnak hozzá a Dallmayr kávék egyedi karakteréhez.
A pörkölési folyamat során pedig rendkívül ügyelnek arra, hogy a kávébabokban rejlő ízjegyek teljes mértékben kibontakozzanak. A precízen szabályozott pörkölési idő és hőmérséklet biztosítja, hogy a kávéban megmaradjanak a természetes gyümölcsös és csokoládés jegyek, miközben a keserűség minimálisra csökken. Az eredmény egy kifinomult, lágy, mégis karakteres kávé, amely minden csészében lenyűgöző ízélményt nyújt.
Ahol fontos a fenntarthatóság
A Dallmayr elkötelezett a fenntartható kávétermesztés és a termelő országok támogatása iránt. 2008 óta együttműködnek a “Menschen für Menschen” alapítvánnyal, amelynek keretében több mint 55 millió facsemetét ültettek el Etiópiában, hozzájárulva a környezetvédelemhez és a helyi közösségek életkörülményeinek javításához. Ezenkívül a vállalat nagy hangsúlyt fektet a fenntartható ellátási láncok kialakítására, biztosítva a természeti erőforrások felelősségteljes felhasználását és a biodiverzitás megőrzését.
A Dallmayr kávé egyet jelent a tradícióval, a minőséggel és a fenntarthatósággal. A 300 éves múltra visszatekintő cég a mai napig családi tulajdonban van, és elkötelezett a legjobb minőségű kávék előállítása iránt, akár egy klasszikus Prodomo-ról vagy egy különleges Grand Cru Café-ról is van szó a Dallmayr kínálatában mindenki megtalálhatja a számára tökéletes kávét. Próbáld ki Te is, és kóstold meg a tradíció és a minőség harmóniáját! Ismerd meg a Dallmyer szemes kávékat: https://kavearuhaz.hu/termekkategoria/szemes_kave/dallmayr/