Hirtelen – lesből támadva, elementáris erővel – rádtör a vágy: „Úgy innék egy kávét, olyan jól esne most!” Tudod, hogy elvesztél, mert már szinte érzed is a kedvenc kávéd zamatos ízét és az illatát. De van egy kis bökkenő: délután öt óra van. Ismered magad – ha most megiszol egy kávét, hajnalig álmatlanul forgolódsz. Van megoldás: a koffeinmentes kávé! Ugyanaz az íz, ugyanaz az élmény, csak éppen koffein nélkül – ideális megoldás az ilyen helyzetekre. De vajon hogyan készül a kávé koffeinmentes változata? Milyen folyamatokon megy keresztül, hogy az élvezet megmaradjon, de a koffein ne zavarjon bele a pihenésedbe?
Hol szüretelik / gyűjtik be a koffeinmentes kávét?
Valójában sehol és mindenhol is. Megmagyarázzuk.
A rossz hír az, hogy minden kávé tartalmaz koffeint, a világon sehol nem tudsz koffeinmentes kávét egyetlen kávébokorról sem leszedni. A jó hír viszont az, hogy mindenhol van koffeinmentes kávé, mert minden kávéból ki lehet vonni a koffeint. Szóval a kávé betakarítása és feldolgozása után koffeinmentessé lehet tenni. Erre különböző módszerek léteznek, a vegyszerek használatától kezdve a vízzel és aktívszenes szűrőkkel történő „természetes” koffeinmentesítésig.
Vagyis majdnem ki lehet vonni a koffeint. Mindent megmagyarázunk.
Hogyan működik a koffein?
Viszonylag bonyolultan. Van az agyadban egy adenozin nevű vegyület, ami azért felel, hogy ellazuljunk, álmosnak érezzük magunkat. Ha ebbe a folyamatba nem szólsz bele, akkor minden nap meg is történik, el fogsz aludni.
Mindaddig, míg nem iszol meg egy kávét és nem viszel koffeint a szervezetedbe. A koffein molekulái ugyanis gyorsan hozzákapcsolódnak ugyanahhoz a receptorhoz, amelyet az adenozin használna, és ezzel blokkolja annak hatását. Alapvetően emiatt éber maradsz és tele leszel energiával.
És a koffein tesz még valamit: azonnal serkenti az adrenalin termelését, ez pedig generál egy kicsi stresszt, ami még nehezebbé teheti az elalvást. És van még itt még egy tény: a koffein fokozza a dopamin – a boldogsághormon – felszabadulását, ami miatt még jobban érezzük magunkat. És még kevesebb okunk van aludni.
Azt kell, hogy mondjuk, eddig vesztésre állunk: ha a kávéban van koffein, esélyünk sincs. Vagy számolni kell azzal, hogy nem fogsz aludni.
De mi történik, ha a kávéban nincs koffein?
Egy tengeri baleset miatt létezik a koffeinmentes kávé
1903-ban Ludwig Roselius kávéipari vállalkozó kellemetlen helyzetbe került. Akkoriban még hosszú tengeri hajóúton szállították a kávét, gyakran heteken keresztül. Roselius szállítmánya a rossz időjárás (és az eltört árbócok) miatt a szokásosnál is hosszabb ideig volt kitéve a sós tengervíznek és miután eladta, sokan panaszkodtak neki, hogy a „kávéja nem hat”.
Roselius jó üzletemberként, ahelyett, hogy megijedt volna, megtalálta a piaci rést: a kávét, amelyik nem hat, cserébe finom. Egy olyan eljárást hozott létre, amelyben a zöld kávébabokat sós vízgőzzel kezelték, ezt követően benzolt használtak a koffein eltávolítására. Hamarosan kiderült, hogy a benzol rákkeltő, így a későbbiekben máshogy vonták ki a koffeint a kávéból, de az 1910-es években megjelent a „koffeinmentes” kávé.
Koffeinmentesítési módszerek
Mára sokkal biztonságosabbá, hatékonyabbá váltak az eljárások. Az egyik az oldószeres koffeinmentesítés, amely során a kávébabokat először gőzfürdőben kezelik, hogy megnyíljanak a pórusaik, majd egy diklórmetánt vagy etil-acetátot tartalmazó oldattal „átmossák” őket. Az oldószerek megkötik a koffeinmolekulákat, amelyeket ezt követően vízgőz segítségével távolítanak el a kávébabokból.
Alternatív módszerekben a kávébabokat először vízben áztatják, ahol a koffein és más vízben oldódó anyagok kiszabadulnak. Az oldószereket ekkor a vízhez adják, hogy megkössék a koffeint, majd hővel elpárologtatják őket. Végül a kávébabokat visszahelyezik a vízfürdőbe, hogy újra felszívják a megmaradt íz- és aromakomponenseket.
Marad 0,3%
Az eljárások lényege, hogy a kávé koffeintartalmát jelentősen csökkentsék, bár teljesen lenullázni sosem lehet. Az EU szabályai szerint a koffeinmentes kávénak legfeljebb 0,3% koffeint tartalmazhatnak és annyit valószínűleg tartalmaznak is, de ez már semmilyen hatással nem lesz rád és az alvási ciklusodra, valamint a kávé ízére, testességére sem.
Ide kattintva nálunk is találsz olyan koffeinmentes kávékat, amelyeket akár délután, sőt este is nyugodtan fogyaszthatsz: https://kavearuhaz.hu/