Blog

A cold brew kávé (titka)

Rendkívül frissítőek, tipikusan nyáriak, jéghidegek, minden korttyal elvarázsolnak (és nagyon jól áll nekik a karamell vagy vanília fagyi). Kétségtelen, hogy a cold brew kávék izgalmasak, trendik, hamar kedvenccé válhatnak. De pontosan mik ezek, hogyan készülnek, mi a titkuk, miben különböznek az egyszerű jegeskávétól? Minden kiderül a cikkből!

Miért olyan különleges a cold brew kávé?

Sokan úgy gondolják, hogy a cold brew egy kávéfajta, de valójában egy kávékészítési eljárás. Talán éppen ez a gyors sikerének a titka, hiszen bármilyen is a kedvenc kávéd, lehet belőle cold brew eljárással egy izgalmas, tekintélyt parancsoló vagy éppen egy habos-babos csodát készíteni. Maga a kávé egyébként attól különleges, ahogyan készül.

Hogyan készül a cold brew és miért nem jeges kávé?

A cold brew titka, hogy a kávédat nem forró, vízzel készítjük. Majdnem 24 óra alatt éri el a legszebb ízét, de nem igényel sok munkát, sőt az alapkávé a világ egyik legegyszerűbb kávéja, máris mondjuk a két mondatos receptjét.
A cold brew-hoz szükséged lesz (az ízlésed szerint durvára vagy féldurvára őrölt) kávéra, amit egyszerűen beleraksz egy pohár aljába és leöntöd langyos vízzel. Ha ezzel végeztél berakod a hűtőbe 12-24 órára, majd, amikor kiveszed onnan átszűröd a kávét egy filterrel.
Kész. És azonnal kiderül, hogy azért nem jeges kávé, mert az teljesen más eljárással készül.

Így befolyásolhatod az alapkávé ízét

A cold brew módszernek van egy titka. Sokáig ázik így a legtöbb kávéból a csokoládés, karamellás, erős ízjegyeket hozza ki. Hogy még erőteljesebb legyen az íze, a baristák legtöbbször eleve ilyen ízprofilú kávékból készítik az alapkávét. Persze akkor sincs gond, ha te inkább a gyümölcsösebb kávékat szereted, akkor kérd (vagy készíts otthon) abból és érezni fogod benne a ragyogó gyümölcsösséget.

Ezzel ízesítheted még

Ha igazi kávérajongó vagy és szinte szentségtörésnek érzed, ha a kávét bármivel ízesítjük akkor inkább ne olvasd el azt a bekezdést.
Számtalan módja van annak, hogy az így elkészült kávédat ízesítsd. A hagyományos cukor-barnacukor-nádcukor kandiscukor és az egészségesnek kikiáltott ízesítők azért okozhatnak gondot mert nehéz őket elkeverni a hideg kávéban. A tejet nem, ezért bármilyen ízesített tejet (főleg növényit) nyugodtan használj. A másik megoldás a szirupok, amelyeket minden boltban megkaphatsz: a szirup is szépen elegyedik majd a kávéddal.
Nagyon meleg nyári napokon nyugodtan kérheted fagyival (és sziruppal) imádni fogod a hűsítő, izgalmas kávé-fagyi ízt (bár így már valóban hasonlít majd a jeges kávéra).

Eddig marad friss

Ahogy írtuk akár 12-24 óra is szükséges ahhoz, hogy a hűtőben a hidegben csodálatos íze legyen a kávédnak, szóval nem egy „reggel összedobom” megoldás. Éppen ezért szuper az, hogy a hűtőben (természetesen lezárva) tartott kávé akár 7-10 napig is teljesen friss marad, nyugodtan főzz belőle többet.
A cold brew összességében nem egyetlen kávéfajtából készül és nem egyetlen módon. Nem kényes, tökéletes ahhoz, hogy egy izgalmas, különleges megoldást is kipróbálj!
Itt: https://kavearuhaz.hu/ számtalan őrölt vagy szemes kávét találsz, bármelyikből készíthetsz egy szuper cold brew-t.

Vélemény, hozzászólás?