Blog

Minden, amit a robusta kávéról tudnod érdemes

Az arabica kávé mellett a robusta a világ második legnépszerűbb kávéja: a világ kávé fogyasztásának a 40%-át teszi ki (az arabicaval együtt közösen a 95-96%-ot) ami lenyűgöző piaci részesedés, hiszen a világon jelenleg legalább 100 féle kávét termesztenek. De miért ilyen népszerű a robusta kávé? Mindent elmondunk, amit tudnod kell róla.

Így nő a robusta kávé

Nem valószínű, hogy valaha belevágsz a robusta kávé termesztésébe, de ha mégis megtennéd nem lenne túl nehéz dolgod mert rendkívül szívós, szinte a végletekig ellenálló a betegségekkel és a kártevőkkel szemben, imádja a forró hőmérsékletet és az sem zavarja, ha egész nap nap éri. Az egyetlen dolog, amit cserébe kér, az a sok víz.

A friss robustád

Az arabica kávéról ebben a cikkben már olvashattad, hogy akár 12-15 méter magasra is megnő a robusta nem milyen nagyratörő, ő megelégszik a 7-8 méterrel is, de akik termesztik 4-4,5 méterig engedik nőni, ott „visszavágják” mert úgy hatékonyabban terem. Egyébként nagyon szép, mert fehér virágot hajt, és meggyvörös a termése. Különlegessége, hogy egy darab cseresznyevörös termésben 2 darab kávészem is van. A legtöbb robusta kávét ma Délkelet-Ázsiában, Afrikában vagy Latin-Amerikában termesztik de Vietnam, Brazília és Indonézia is termőterület.

A robusta kávé íze

Valószínűleg az ízéért választod te is, mert a friss robusta földes ízű, tölgyes felhangokkal, egy kicsit mohás beütéssel: de csak akkor, ha a pörkölés remek, mert ha nem (ha túlpörkölik) akkor előfordulhat, hogy az egész kávét elrontják. Olyankor (szakértők szerint, bár ezt nem tudjuk, hogy állapították meg) olyan az íze mintha egy használt autógumit nyalogatnál.
Mivel nagyon fontos a pörkölés, az íze a tömény és rövid kávéknál teljesedik ki. A robusta káprázatos eszpresszó kávé mert egyszerre erős, karcos és lágy krémes kávé.

A robusta kávé profilja

A robusta kávé átlagosan kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint egy arabica kávé, ezért erősebb, és hamarabb tölt fel energiával. Egyébként nagyon érdekes, mert pont a magasabb koffeintartalom teszi a Robustát ilyen túlélővé. Egész egyszerűen olyan keserű a sok koffeintől, hogy a legtöbb kártevőnek nem ízlik. Éppen emiatt fogyasztjuk mi is inkább töltőkávéként: azaz összekeverve az arabicaval mert így sikerül kikeverni a megfelelő robusta/arabica arányt, és összedolgozni az áfonyás arabica és a mogyorós robusta ízt.
Bármelyik is legyen a kedvenc kávéd kattints és szerezd meg, holnapra már nálad is lehet.

Vélemény, hozzászólás?