Tudtad, hogy egy csésze kávé 98%-ban vizet tartalmaz?
A kávéd minősége közvetlenül kapcsolódik a vízhez, amit az elkészítéséhez használtál. Nem minden víz egyforma, a víz minősége változhat helyszínről, helyszínre, akár egy városon belül is.
Mi is a H2O?
A vegytiszta víz kettő gáz egyszerű kombinációja, kettő darab hidrogén és egy oxigén atomból áll össze.
A víz különböző fizikai formákat ölt, amikor a hőmérséklet emelkedik (gőz) vagy csökken (jég).
Nehéz elképzelni, hogy egy ilyen egyszerű formula valójában a kávé előkészítésének egyik legfontosabb alapanyaga.
Ritkán találsz vizet tiszta formában. A biztonságos ivóvíz általában oldott anyagokat, ásványi anyagokat és adalékanyagokat tartalmaz. Mindez végső soron befolyásolja a lefőzött kávéd minőségét. A hagyományos főzött kávé esetében kívánatos, hogy ásványi anyag (keménység) legyen a vízben. Eszpresszó esetében a lágy víz az ideális.
Oldott ásványi anyagok
Ha bizonyos kémiai vegyületek viszonylag nagy mennyiségben találhatók a vízben, szokatlan ízeket, szagokat és színeket okoznak. Molekuláris szinten a víz részét képezik, ezért oldott szilárd anyagokként említik őket.
Ekkor kell vízszűrést alkalmazni. Az önkormányzatok felelősek a víz kezeléséért, hogy az emberi fogyasztás szempontjából biztonságos legyen. Az eltérő kezelési módok végső soron befolyásolják a csapból folyó vizet.
A lakhely számít
A víz minősége a helyszíntől függ. Magyarországon gyakran természetesnek vesszük, hogy jó a vízminőség és a víznek meg kell felelnie a fogyasztásra vonatkozó speciális biztonsági előírásoknak.
Azonban ha olyan régiókban élünk, ahol magasabb az oldott anyag koncentráció, fura színe, íze van a víznek érdemes alternatív vízforrások után néznünk.
A víz hatása a kávé kioldódására
A víz ásványianyag-egyensúlya befolyásolhatja a kávé kioldódását, mivel kémiailag és fizikailag reagál az őrölt kávéval.
Például egy kiegyensúlyozatlan ízű, sós, keserű kávé a túl magas klorid tartalomból következhet.
A lúgos ízű víz nagy mennyiségű ásványi anyaggal rendelkező száraz földrajzi területekhez köthető.
A kávéfőző karbantartása
A víz nem csak a kávé ízét befolyásolja, hanem a kávéfőző karbantartását is.
A megfelelő minőségű víz használata nemcsak javítja a kávé minőségét, hanem csökkenti az automata kávéfőző karbantartásigényét is, ezáltal kiküszöbölve a gyakori meghibásodásokat, ami sok pénzt spórolhat a szervízköltségeken.