Blog

A tökéletes csésze kávé: Hogyan készítsünk jobb kávét?

Hogyan készítsünk jobb kávét?

Te egy kávéfanatikus vagy, aki mindig a legújabb és legjobb kávékat keresi? Az otthoni kávégéped veri a közeli kávézók technikáját? Talán a spektrum másik végén helyezkedsz el, csak élvezni akarod a kávédat és nem érdekel az eredete vagy a flancos kávéfőző, amivel készítették. Akár kezdő vagy akár haladó szinten űzöd a kávékészítést ez a cikk neked szól.

Ma azt vizsgáljuk, hogyan készítsünk jobb kávét. Tényleg olyan nagy a különbség egy kocsmai olcsó kávé és egy drága kávékeverék között? És ha igen miért érdekel ez engem?

Mi a kávé?

A kávé a víz után a legnépszerűbb ital a földön. A világbank elemzései szerint néhány százmillió ember él közvetlenül, vagy közvetetten a globális kávékereskedelemből. A kávé sok ember napi rituáléjának a kiemelten fontos része. Mégis rengeteg mítosz és félreértés van a köztudatban arról, hogy mitől lesz jó a lefőzött kávé.

Az unalmas részleteket átugorva, a kávé egy afrikai eredetű bokor vagy fa érett gyümölcse. A legjobban trópusi körülmények között növekszik magasan fekvő vidékeken és öt kontinensen termesztik világszerte. A két fajta, amivel kereskednek a Coffea arabica (arabica kávé) és a Coffea canephora (robusta kávé), melyek közül az arabica szemek az ízesebbek. Az arabicán belül is több altípus van különböző keménységgel és ízzel.

A szakemberek akik „különleges kávékkal” kereskednek, sokat beszélnek a cserjétől a csészéig láncról – egy látszólag leküzdhetetlen eseménysorozatról a növénytől az italig ami meghatározza, hogy a kávéd íze paradicsomi vagy ihatatlan. A fajták kiválasztása, a növények hosszú ideig tartó ápolás, a talaj minősége és a termőterület tengerszint feletti magassága, a klíma, az óvatos szüretelés, a feldolgozás során való odafigyelés, a szemek minőségellenőrzése, a szállítás, a pörkölő üzem kompetenciája és a kávéfőzés sok változója mind befolyásolják, milyen lesz a kávé, amit iszol.

Az elmúlt években a különleges kávék reneszánszukat élik, a termeléstől, a kávézókig és a konyhánkig. Rengeteg apró pörkölő üzem jelent meg, egyre jobban képzett baristák készítik a kávéinkat és egy fanatikus közösség, akik a tökéletes csésze kávét keresik a legújabb kütyüikkel.

De mindezek ellenére, a legtöbb ember csészéje közepes minőségű kávéval van megtöltve. Drága kávékapszulák dominálják a piacot, a boltok és az irodaházak polcain. A legtöbbek számára az igazi kávé továbbra is érdektelen, zavarba ejtő, túl drága, vagy látszólag megszerezhetetlen.

Azok a személyek, akik jó kávét szeretnének inni, gyakran sznoboknak vannak tartva. De bárkit is „kávésznobnak” nevezni, csak azért mert egy kiváló csésze kávét szeretne inni, olyan, mint valakit „mosodasznobnak” hívni, csak azért mert tiszta zoknit szeret viselni nap, mint nap.

Az érvek a jó kávé mellett.

Jó íze van. Valójában nagyon is jó. Egy jól elkészített csésze kávé frissen és szakértelemmel pörkölt kávészemekből olyan termelőktől, akik nagy odafigyeléssel tekintenek a növényeikre összehasonlíthatatlanul jobb, mint az alacsonyabb minőségű alternatívák amik uralják a piacot.

A jó kávé túlmutat az hagyományos árukereskedelmi rendszeren. A világ legtöbb kávéjával úgy kereskednek, mint az olajjal vagy a kukoricával, szigorúan pénzügyi szempontok és piaci viszonyok mentén, mindenféle tekintet nélkül a minőségre vagy a termelők megélhetésére. A növekvő különleges kávé piac nagy változásokat hozott a termelők életében és új lehetőségeket nyit a fenntarthatóság irányába. A jó kávé mindenkinek jobb a rendszerben.

Valójában elég könnyű. A komoly baristák a puccos kávézókban, hosszú sorokban kígyózó emberekkel, a legújabb díszegyenruhában, és a megfizethetetlen eszresszógépeikkel elhitetik veled, hogy egy elfogadható minőségű kávé csak egy szakértő kezéből származhat, de a valóság az, ha az alapok rendben vannak, nem nehezebb elkészíteni mint egy tojásrántottát, és még kicsit gyorsabb is.

Az (egyetlen) érv a jó kávé ellen

Nagyon jó ízű. Miután megszoktad a fantasztikus kávét, sokkal nehezebb lesz elviselni a borzalmas kávékat.

A cikk a lifehacker.com cikksorozata alapján íródott ami az amerikai Tonx vállalat kávé szakértői írtak.

Az eredeti (angol) cikket itt tudod megtekinteni.

Vélemény, hozzászólás?