Blog

7 tipp, hogy finomabb legyen az otthoni kávé

Az otthon késztett kávéd is lehet ugyanolyan finom – vagy akár még különlegesebb és még finomabb – mint a legmenőbb kávézók felárazott kávéi akkor, ha ismersz néhány egyszerű trükköt. Összegyűjtöttünk neked néhányat, amit bevethetsz.

1. tipp: mindig frissen őröld a kávét!

A kávé illatát és ízét nagyrészt a pörkölt kávébabokban található aromás vegyületek teszik olyan összetetté és finommá. Közvetlenül a pörkölés után ezek a vegyületek elkezdenek kiszabadulni a kávébabból, 8 nap alatt több mint 70%-uk elillan, ami azt jelenti, hogy minél több idő telik el annál kevésbé intenzív a kávé íze. Ha próbálsz mindig friss kávét használni, és közvetlenül a kávéfőzés előtt őrlöd meg, akkor sokkal ízletesebb lesz.

2. tipp: mérd ki!

Sokan hallottunk már arról az egyszerű szabályról, hogy 6 unciára vízhez 2 evőkanálnyi kávét használjunk. (Az uncia egy különleges mértékegység, mert éppúgy súly (az aranyat például abban mérjük) mint űrmérték. A 6 uncia kb 2 deci). Kipróbálhatod, de nem feltétlen lesz tökéletes a kávéd, mert egyes kávék más és más sűrűségűek így az egyik kávé evőkanáljának súlya lényegesen kisebb vagy éppen nagyobb lehet, mint egy másik kávé evőkanáljának súlya. Nem baj, van mérleg, mérd le, keverd ki és próbáld ki neked egy adott kávéból melyik a legkellemesebb.

3. tipp: fontos a kávé mennyisége

A kávé mennyisége a vízmennyiséghez viszonyítva határozza meg, hogy mennyire lesz erős vagy gyenge a csésze kávé. Minél több kávét használsz, annál erősebb kávét fogsz főzni, és minél kevesebbet, annál gyengébb lesz. Oké, de honnan tudd, hogy mennyi kávét kell használni a tökéletes lágy, krémes ízvilágért? (Vagy, ha úgy szereted az erős karcosért?) Ezt vagy megtudod a gyártó oldalán, vagy a kávén. Általános szabály, hogy 1:12 arány selymes kávét ad. Azaz 35 gramm kávéhoz 400 milliliter víz kell (hangsúlyozzuk, hogy általában) a selymes, könnyed kávéhoz.

4. tipp: az őrlés

Sokan hiszik azt, hogy a kávéőrlők afféle úri mulatságok, talán kicsit túltolt dolgok, ezzel szemben az igazság az, hogy a szemcsenagyság erősen befolyásolja a kávé ízét. Szerencsére ma már a komolyabb kávégépekben is lehet az őrlési méretet állítani, agy el tudod dönteni, hogy laza kávéhoz őrölsz (akkor durvára őröld a kávét) vagy inkább erősebb, testesebb kávét szeretnél és inkább finomra őrlöd.

5. tipp: próbáld meg szűrt vízzel

Sok kávézó szűrt vizet használ a kávéfőzéskor hiszen a lefőtt kávé majdnem 98%-a víz. Nem mindegy, hogy milyen. Ha a vized koszos, fémes ízű, üledékes, egyszóval nem tiszta víz (és szinte biztos, hogy nem az) akkor a kávéd gyengébb minőségű lesz mintha előtte megtisztítanád. Nem, nagy dolog ez, mert megteheted, hogy szűrőt használva megszűröd a vizet, használhatsz ásványvizet, de akár azt is megteheted, hogy egyszerűen csak felforralod, majd hagyod kihűlni a vizet mielőtt használod. Bár a desztillált víz a legegyszerűbb, ebben az esetben kifőzöd a vízből az összes ásványi anyagot is. Szóval inkább szűrd vagy legyen ásványvíz.

6. tipp: kísérletezz!

A kávéfőzéshez hozzátartozik a különböző főzési módszerekkel és kávékkal való kísérletezés hiszen akkor találod meg a tiédet. Próbáld ki milyen ízélményt kapsz, ha néhány gramm extra kávét használsz a reggeli kávéhoz? Mi lenne, ha változtatnál az őrlésen? Vagy más és más hőfokon kóstolnád? Ezek mind mind olyan apró kísérletezések, amivel csak jobbá tudod varázsolni a kávédat.

7. tipp: ízesítsd kedved szerint!

Persze, ha rendkívül komoly barista, vagy kávékóstoló vagy, akkor ez számodra szinte szentségtörés, de ha igazi, kávéházi/kávézói hangulatot és ízvilágot szeretnél teremteni otthon, akkor ízesítsd a kávédat. Próbáld ki cukorral, nádcukorral, kandish cukorral, tegyél beje tejet vagy növényi tejet, dobd fel valamilyen sziruppal vagy fűszerekkel: a kávézók is ezt teszik. Ha pedig még különlegesebb kávéra és ízvilágra vágysz akkor fogyassz mellé sütiket, mert azok is kihozzák az ízeket.

Szuper kávéink vannak, válassz egyet és készíts belőlük szenzációs kávét magadnak otthon!

Vélemény, hozzászólás?