Blog

A kávé titkos hatásai a bőrre

A kávé (illetve a zacc is) olyan tápanyagok és antioxidánsok forrása, amelyek jótékony hatással lehetnek a bőrre. A kávé igazi csoda, mert kedvedre ízesítve fogyaszthatod, de akár használhatod a bőrödre is: hámlasztásra, pattanások kezelésére, a véráramlás fokozására és a pH-szint kiegyensúlyozására is. Íme néhány ötlet.

Kávé hajra és bőrre?

Hihetetlennek tűnik, de a kávét valóban használhatod a hajadra és akár a bőrödre is. Ebben a cikkben négy módszert ismertetünk. Minden, amit itt elolvasol majd kutatásokon alapul, nem egy 22 éves a tengerparton kávézgató lány írta unalmában egy kávézóból, digitális nomádként. Íme tehát a kábé 4 előnye szemre és bőrre.

Eltünteti a szempuffadást

Ha folyamatosan táskás a szemed, akkor számodra szuper megoldás lehet a kávé. (De nem meginnod kell, hanem rárakni szemedre a zaccot) A koffein ugyanis serkenti a véráramlást és kitágítja, vagyis inkább csak tágítja az ereket. A kitágult ereken tovább nő a véráramlást, ami – miután megszűnt – összehúzza az ereket. Ennek eredményeként csökkenhet a szem alatti folyadék, az, ami puffadást okoz. Egyébként a kávéban található egyéb vegyületek – például a klorogénsav – szintén csökkenthetik a szem körüli gyulladást.

A kávé véd a nap ellen

Nem tudjuk, hogy még miért nem lepték el a piacot a kávéból készült kozmetikumok és naptejek (vagy helet, hogy ellepték de mi még nem találkoztunk vele) mert a kávé antioxidánsokat, például polifenolokat tartalmaz. Ezek védelmet nyújthatnak az ultraibolya (UV) sugárzás és a napozással összefüggő öregedés egyes jelei ellen. Egy 2015-ös tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a kávéból vagy más forrásból származó polifenolokat nagyobb mennyiségben fogyasztó résztvevők arca kevésbé égett meg, mint azoké, akik nem fogyasztottak kávét és a bennük található polifenolokat.

A kávé csökkenti a cellulitot

A kávé segíthet a cellulit megjelenésének csökkentésében is a bőrön. Egy amerikai tanulmány arról számolt be, hogy egy koffeint és számos más hatóanyagot tartalmazó helyi karcsúsító készítmény hatékonyabban csökkentette a makacs narancsbőrt a nőknél, mint egy placebo készítmény. Ez persze nem teljes bizonyíték, de érdemes kipróbálnod azt, hogy friss, nedves kávézaccal dörzsölöd és hámlasztod a cellulitiszes területeket. A hámlasztás segíthet a bőr kisimításában és a véráramlás serkentésében is és eltűntetheti a cellulitot.

Csökkenti az aknet, a pattanásokat

Nemrég fedezték fel, hogy a kávéban lévő antioxidánsok, stimulánsok és klorogénsavak hatékony pattanás elleni arcradírok lehetnek. Ha az arcodat kávézaccal (persze óvatosan) mosod, az segíthet eltávolítani az elhalt hámsejteket és az eltömődött pólusokat is felszabadíthatja. A kávéban található klorogénsavak pedig jelentősen csökkenthetik a gyulladást és védelmet nyújthatnak egyes baktériumtörzsek ellen is.

Kattints, fantasztikus kávékkal várunk.

Vélemény, hozzászólás?