Blog

A kávé négy negatív hatása

Meglepőnek tűnhet, hogy egy kávéforgalmazó cégként meg merjük írni a kávé negatív hatásait, de úgy gondoljuk, hogy erről éppúgy beszélni kell, mint az egyébként sokkal több jótékony hatásáról. Összegyűjtöttünk 4 olyan (negatív) hatást, amire érdemes odafigyelni!

A túl sok kávé veszélyei

Egy egészséges ember számára a kávé csak akkor veszélyes, ha hosszabb ideig (nagyjából egy éven át minimum) napi 4-5 csésze erős kávénál többet fogyasztasz. A napi 4-5 csészényi erős kávé legalább 400 milligramm koffein. Ha ennél kevesebbet viszel be a szervezetedbe, akkor a kávé maximum tüneteket produkál, de nem veszélyes.
Mindemellett tény, hogy a kávé olyan koffeint tartalmaz, amelynek káros mellékhatásai lehetnek. Ilyen az álmatlanság, az izgatottság és nyugtalanság, a gyomor-bélrendszeri panaszok, a pulzus- és légzésszám emelkedése, a fejfájás, a szorongás, a fülcsengés és a mellkasi fájdalom is. Ha ezeket érzed (és biztosan összeköthető a kávéval) akkor csökkentened kell a szervezetedbe bevitt kávé mennyiségét. Íme az 4 tünet, amit vegyél komolyan!

Szorongás és a stressz

Senki nem szeret stresszes lenni vagy szorongani, ez utóbbi talán rosszabb, mert megmagyarázhatatlan belső feszültség. Amíg a stresszt különböző nem várt és számunkra kedvezőtlenül alakult események váltják ki a szorongást a belső nyugtalanságot nemkívánatos állapotaként írják le, tulajdonképpen a félelem és az aggodalom az alapja. A Harvard Medical School szerint a túlzott koffeinfogyasztás okozhat a stresszhez és a szorongáshoz hasonló tüneteket. Ez azért gond, mert bár csak hasonló tünetek, nem valódiak, kellemetlenek és ijesztőek lehetnek.

Álmatlanság és kialvatlanság

Picit talán ambivalens ez a tünet, hiszen pont azért isszuk a kávét, hogy éberek és koncentráltak maradjunk, de a túl sok koffein egyik leggyakoribb mellékhatása az álmatlanság és az abból eredendezhető kialvatlanság. Aki már küzdött álmatlansággal tudja, hogy kínzó érzés: egyszerűen képtelen vagy aludni, cikáznak a gondolataid, éjjel is éber vagy. Ezt okozhatja egy túl későn megivott kávé éppúgy, mint a túl sok. Könnyen előfordulhat, hogy napi 5 kávé után akkor sem tudsz elaludni, ha az utolsót délben ittad. A kialvatlanság tehát nem azt jelenti, hogy nem tudsz aludni, hanem azt, hogy nem pihentető az alvásod és fáradtabban kelsz, mint amikor lefeküdtél, ez talán még kínzóbb állapot, poliszomnográfiás vizsgálat mutathatja meg az alvásod minőségét.

A kávéfüggőség

Ha láttad a filmet, talán emlékszel, többször is feltűnnek a Man in Black-ben azok a pici kis földönkívüliek, akik kávéfüggők, gyakorlatilag az egész filmben állandóan kávéznak. A jelenet alapja azonban valóság. A kávéfüggők rengeteg kávét isznak, a kávéfüggőség tünetei pedig rendkívül erősek: közéjük tartozik a nyugtalanság, a szorongás, a kézremegés, a gyomorpanaszok és a gyors vagy szabálytalan szívverés is. A koffeinfüggők alvászavarokkal küzdhetnek, gyakori vizelési ingerük lehet (hiszen a kávé vízhajtó).

Ingadozó vérnyomás és a magas vérnyomás

Mindenki ismer valakit, akinek olyan alacsony a vérnyomása, hogy szerinte „a kávé tartja életben”. Ez persze nem igaz, az viszont tény, hogy a kávé okozhat vérnyomás ingadozást: ha alacsony, iszol egy kávét és megnöveled. Ezzel nincs gond. A gond a magas vérnyomás.
A naponta (nagyon) sok kávét fogyasztó emberek átlagos vérnyomása általában magasabb, mint azoké, akik nem kávéznak. Ezért az alapvetően magas vérnyomásban szenvedőknek gyakran azt tanácsolják, hogy kerüljék a koffeint a normál vérnyomáskor ez nem okoz gondot.
Ha a fenti négy problémaközül bármelyik igaz rád érdemes csökkenteni a kávé mennyiségét. Nem feltétlenül kell azonnal abbahagynod, mert lehet, hogy a kávémegvonással több gondot okozol, mint a fokozatos csökkentésével, de érdemes odafigyelned az intő jelekre.

Vélemény, hozzászólás?