Blog

Mit ittak az emberek amikor még nem volt kávé?

Ma már nehezen hihető, de bizony a kávé előtt is volt élet: néhány évszázaddal ezelőtt sok embernek éppen ugyanúgy korán kellett kelnie, mint most és szükségük volt élénkítő, napindító italra. De mi lehetett ez, akkor amikor még nem létezett a kávé? Meg fogsz döbbenni.

A gyilkos víz

Néhány évszázaddal ezelőtt a víz akár halálos is lehetett. Nem voltak víztisztítók, csatornák sem (a higiéniai állapotok bemutatására íme egy anekdota: a franciák állítólag azért találták fel a magas sarkú cipőt, hogy a francia kisasszonyok hosszú szoknyái ne érjenek bele az út szélén folyó kakis és pisis vízbe) ami egyébként tele volt mindenféle fertőzésekkel, baktériumokkal, szóval ihatatlan volt (vagy valóban az életedet kockáztattad vele)
Oké, de akkor miért nem ittak reggelente teát?

Ezért nem teáztak

A tea viszonylag jó alternatíva lehetett volna. Néhány évszázaddal ezelőtt azonban a tea luxuscikknek számított, az angol felsőosztály úri murijának: egy átlagember nehezen engedhette volna meg magának, hogy reggelente teát igyon. Pedig – egy fatális véletlen miatt – a te nem fertőzött, hiszen előtte felforralták a vizet, ami megölte a benne levő bacilusokat így attól legalább nem lettek rosszul.
Ha tehát nem jutottak kávéhoz, sem teához, a víz hagyott némi kívánni valót maga után, maradt egy különös kávépótló.

Innál sört kávé helyett?

Az 1800-as évek körül az emberek a sört tekintették reggeli italnak. Igen, ez tényleg így történt ahogy hallod: reggel felkeltél és legálisan megihattál annyi sört amennyire szomjas voltál. Itták is bátran, mert észrevették, hogy a sörtől nem betegszenek meg (kivéve azt, hogy másnap hogyan érzed magad).
Persze az akkori sört ne olyan italnak képzeld el, amelyeket most a boltokban kapsz: egyfajta erjesztett (éppen ezért egészséges) valami volt. Néha picit pezsgett is, gyengébb volt az alkoholtartalma (0,5-2% közötti) és a cél sem az volt, hogy reggelre lerészegedjenek, hanem az, hogy energiát nyerjenek a szénhidrátokból, hogy legyen egy „eltelítő” folyadék, ami elűzi az éhségérzetet és ami a fontos: nem betegszenek meg tőle.
Ráadásul abban az időben a sört teljesen egészségesnek és táplálónak tartották, ami viszonylag igaz is volt, ha belegondolunk a vízbe.

Forró italok kávé helyett

Persze, voltak a sörnél kissé kifinomultabb kávépótlók is, forró italok. (Azért, fontos, hogy forróak, mert az 1700-1800-as években nem hidegen, hanem langyosan itták a sört, hiszen nem volt hűtő).
A tea, a kávé és a forró kakaó helyettesítésére az európaiak olyan italokat fogyasztottak, mint a forralt bor, a forró puncs és a posszettek. Szerencsére ezek mind alkoholosak voltak és könnyen hozzáférhetőek. A forralt bort és a forró puncsot meglehetősen egyszerű volt elkészíteni – erjesztett szőlőlé és különböző gyümölcslevek keverékéből készült.
Van azonban itt egy rejtély.

Mi a poszet (vagy posset)

A posset egy hagyományos brit forró ital. Az elkészítése macerás volt: tej alapú ital volt, a mit – jó szokás szerint – megerjesztettek (bort vagy komlót, vagy langyos sört öntöttek bele). Ez így elég furán hangzik, az is volt, ihatatlan, ezért idővel mindenféle gyümölcsökkel, fűszerekkel, cukorral, vagy amit találtak, azzal édesítették, adtak neki ízt. Egy időben a legkedveltebb kávéhelyettesítő volt, olyan, amit mindenki megengedhetett magának és bár koffeint nem tartalmazott, igazi energiabomba volt.

Léteztek nem alkoholos forró italok?

Persze, de ezek nem voltak népszerűek. Ha nem volt sör, bor, puncs, poszet akkor hajlandóak voltak forró tejet inni forró almabort, sőt reggeli kávéhelyettesítő volt a maradék leves is.

Szóval, jó korban élünk, akkor amikor pillanatok alatt készíthetsz magadnak egy finom kávét, nem vagy rászorulva arra, hogy reggel elkezd a sörözést…. Finomabbnál finomabb kávékkal várunk itt: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?