Blog

A környezetvédelmi világnap

A Környezetvédelmi Világnapot – mely a világ egyik legjelentősebb környezetvédelmi eseménye – minden év június 5-én rendezik meg. Ezen a napon az emberek szerte a világon összefognak, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és cselekvésre buzdítsák a társadalmat. Az esemény célja, hogy globális szinten ösztönözze a környezettudatos gondolkodást és cselekvést. De hogyan kapcsolódik ez a kávézáshoz? Olvasd el a cikket és megtudod, hogy egy kis odafigyeléssel milyen sokat tehetsz a környezetért, kávézás közben is.

A környezetvédelmi világnap és az ellentmondások körülötte

A környezetvédelem a modern társadalom egyik legvitatottabb témája. Természetesen nem az a kérdés, hogy a környezetet védeni kell vagy sem, a dilemma inkább az egyén szintjén fedezhető fel. Sokan némileg jogosan teszik fel a kérdést, hogy mennyit számít vajon az, hogy ők ahogy tehetik védik a környezetet akkor amikor ebben a pillanatban több ezer repülő repül a levegőben és több százezer hajó mellett tízmilliónyi autó halad az utakon…

A Környezetvédelmi Világnapot először 1974-ben ünnepelték, miután az ENSZ Közgyűlése 1972-ben Stockholmban megtartott Emberi Környezetről szóló konferenciáján megalapította. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az olyan súlyos környezeti problémákra, mint az éghajlatváltozás, a szennyezés, az erdőirtás és a biodiverzitás csökkenése. Az esemény minden évben más-más témára összpontosít, és különböző országokban kerül megrendezésre, hogy globális szinten ösztönözze a helyi és nemzetközi cselekvést.

A kávé és a környezetvédelem

A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala, természetes tehát, hogy szorosan összefonódik a környezetvédelem kérdésével, főleg azért, mert a kávétermesztés jelentős hatással van a környezetre. Ahhoz, hogy a kávéipar fenntartható maradjon, elengedhetetlen, hogy környezettudatos gyakorlatokat alkalmazzanak a termesztéstől a feldolgozásig. Éppen emiatt fontos a fenntartható kávétermesztés. De mit is jelent ez pontosan?

A fenntartható kávétermesztés

Rengetegszer hallottad ezt a szóösszetételt, de sokunknak homályos, hogy pontosan mit takar. Nem csoda, hiszen nehéz megfogalmazni, összefoglalni úgy, hogy legtöbben nem látjuk át a teljes kávétermesztési folyamatot, attól a pillanattól, hogy elültetik a kávét addig, amíg bele nem kortyolunk.

A fenntartható kávétermesztés olyan módszereket foglal magában, amelyek minimalizálják a kávétermelés és szállítási károkat és elősegítik a biodiverzitást. Ez magában foglalja a kávéfák árnyékban történő termesztését, amely megvédi a talajt az eróziótól és megőrzi a helyi ökoszisztémát egészen az olyan fenntartható gazdálkodási gyakorlatokig, mint például az organikus trágyázás és a víz hatékony felhasználása, melyek hozzájárulnak a természeti erőforrások megőrzéséhez.

A kávéipar számos szereplője elkötelezett a fenntarthatóság mellett. Egyre több kávéforgalmazó fordít különös figyelmet arra, hogy kávéikat etikus és fenntartható forrásokból szerezzék be. Az újrahasznosítható és komposztálható csomagolások, valamint a fenntartható termesztési módszerek alkalmazásával pedig legtöbben hozzájárulnak a környezeti lábnyom csökkentéséhez.

De nem csak a kávétermelők lehetnek fenntarthatóak és tehetnek a környezetért, hanem akár te is, aki fogyasztja a kávét. Összegyűjtöttünk néhány egyszerű ötletet.

Amit te tehetsz a fenntartható kávéélményért
Különös, hogy bár a kávéfogyasztás sokunk életének mindennapi rutinja, kevesen gondolunk arra, hogy a kávéfogyasztási szokásaik milyen hatással vannak a környezetre. Az alábbiakban néhány módot mutatunk be, hogyan védheted a környezetedet kávéfogyasztás közben.

Vásárolj kávét fenntartható forrásból.
Az egyik legfontosabb lépés, amit a kávéfogyasztóként megtehetsz, hogy fenntartható forrásból származó kávét vásárolsz. Ez azt jelenti, hogy olyan kávét választasz, amelyet etikus és környezetbarát módon termeltek. Az alábbi címkék segíthetnek a fenntartható kávé felismerésében:
Fair Trade: Biztosítja, hogy a kávétermelők méltányos árat kapjanak munkájukért, és támogatja a fenntartható gazdálkodási gyakorlatokat.
Organic: Tanúsítja, hogy a kávé termesztése során nem használtak szintetikus műtrágyákat vagy növényvédő szereket, ami védi a talajt és a vízforrásokat.
Rainforest Alliance: Ez a tanúsítvány biztosítja, hogy a kávétermelés során megőrizték az erdőket és támogatták a biodiverzitást.

Válaszd az újrahasznosítható termékeket
A kávéfogyasztás során keletkező hulladék mennyiségének csökkentése érdekében érdemes újrahasznosítható vagy komposztálható termékeket használni. Ez sokkal egyszerűbb, mint gondolnád és olyan apróságokat takar, minthogy válassz eldobható kávépohár helyett újrahasznosítottat (vagy igyál saját bögréből). Ha kapszulás kávégépet használsz, válassz komposztálható kapszulákat, amelyek biológiailag lebomlanak és nem szennyezik a környezetet (vagy hasznosítsd újra, számtalan ötlet van rá) A papír szűrők helyett használjunk újrahasználható fém vagy textil szűrőket.

Energiahatékony kávéfőzőt válassz

Igen, az ilyen kávéfőzők kicsit drágábbak, hiszen modernebbek, de a kevesebb energia egyenlő kisebb környezetterhelés, mindemellett olyan extra funkciók, mint az automatikus kikapcsolás, vagy a víz gyors felmelegítése máris hozzátesz a környezetvédelemhez.

A kávézacc újrahasznosítása

Ez az egyik legfontosabb és ezzel teszel a legtöbbet. A kávézaccot számtalan módon újrahasznosítható: szuper például a növények földjére, arctisztításra, hajmosásra és számtalan másra is. Írtunk erről egy cikket, ide kattintva el tudod olvasni. 

A Környezetvédelmi Világnap egy fontos emlékeztető arra, hogy mindannyiunknak szerepe van a bolygó védelmében. A kávé és a környezetvédelem szoros összefonódása pedig rámutat arra, hogy a mindennapi döntéseinknek globális hatása lehet. A fenntartható kávétermesztés és fogyasztás hozzájárulhat a környezeti problémák megoldásához, és segíthet megőrizni bolygónkat a jövő generációk számára.

Vélemény, hozzászólás?