Rengeteg tanulmány rámutat arra, hogy a kávéfogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár – többek között – a kávéban található antioxidánsok és koffein miatt. Ugyanakkor függőséget okozó szokássá is válhat, ha túl sokat iszol belőle. Pedig, ha odafigyelve fogyasztod a kávét, és betartasz néhány szabályt akkor kifejezetten fontos és hasznos lehet a testednek.
Így fogja megköszönni a szervezeted a kávét
Oké, talán picit túloztunk a címmel, de van néhány módja annak, hogy a kávézásból kiiktassunk minden negatív mellékhatást, és csak pozitív maradjon. Ha sikerül, akkor egyszerűen imádni fogja a kávét a szervezeted. De mit kellene ehhez tenni? Íme.
A bulletproof – golyóálló – kávé
A bulletproof (mi inkább így hívjuk majd, mert a golyóálló nagyon furán hangzik) kávé lényege, hogy a kész feketébe teszel egy kevés sótlan (lehetőleg bio) vajat és MCT olajat. (A keto diétán levők pontosan tudják milyen olaj ez, ha te nem, akkor rendelj egyet a netről). Az így elkészített kávé krémes, lágy és finom, de a legjobb, hogy laktató is. Kiváló fogyókúrához vagy akkor is, ha éppen nincsen kedved reggelizni. Úgy tartják, hogy növeli a jó koleszterinszintet, miközben csökkenti a trigliceridszintet, tehát tekintsünk rá úgy, mint egy továbbfejlesztett kávéitalra.
Kerüld el a cukrot
Bárcsak annyi ezresünk lenne, ahányszor leírtuk, elmondtuk már, hogy érdemes kerülni a cukrot… most milliomosok lennénk. A cukor a modern étrend egyik legkárosabb összetevője, ezért mindenképpen mérsékelni kell a fogyasztását. Próbálj meg valami természetesebbet, például vaníliát vagy steviát hozzáadni a kávédhoz. A tested meghálálja majd. (Ha mégis megőrülsz egy kevés cukorért, akkor legalább csökkentsd az adagot)
Ne nagyon igyál kettő után
Erről már többször írtunk. A kávé – alapvetően – egy élénkítő hatású ital, ami megzavarhatja az alvási ciklusodat. Reggel megihatsz 2-3 csésze kávét, de délután 2 és 3 óra után kerüld a kávét, mert hosszú a hatása és lehet, hogy emiatt még este 10 kor is „pörögni fogsz”. Ha mindenképp szeretnél inni valamit az legyen egy tea.
Dobd fel fahéjjal vagy kakaóval!
A kakaó hozzáadása a kávéhoz nemcsak azért jó ötlet mert még finomabb lesz és mert növeli az antioxidánsok mennyiségét az italban, hanem azért is mert édes és emiatt valószínűleg kevesebb cukrot fogsz használni. Ugyanez vonatkozik a fahéjra is, amely egy erős termogén és antioxidáns “szuperélelmiszer”, amely nemcsak hihetetlenül jótékony hatással van az egészségedre, de egy enyhe csípős ízt is ad a kávénak. Nagyon kevés elég belőle, különben komolyan csípni fog.
Ne idd éhgyomorra
Éhgyomorra kávét inni nem a legjobb ötlet. Ha nem ettél semmit, a kávé (beleértve a koffeinmentes kávét is) károsíthatja a gyomornyálkahártyát, és olyan gyomorégést, esetleg emésztési zavarokat okozhat. Ha semmiképpen nem akarsz vagy tudsz reggelizni a kávézás előtt, akkor legalább nassolj valamit. Akár egy keksz elég.
A cikk itt folytatódik:
Kattints ide, szuper kávéink vannak, olyanok amiket imádni fogsz