Blog

A világ legnagyobb kávétermelő országai

Régen a kávét főleg Etiópiában és Szudánban termesztették, de ma már a világ 70 országában vannak kávéültetvények. Igaz ezekből sok olyan ország van amelyik nem exportálja a világ egyik legkedveltebb italának az alapját. Ebből a cikkből kiderül, miért nem ihattál eddig hondurasi kávét, vagy miért csak egyfajta kávé van Kolumbiában.

A földrajzi világatlasz

Ha vagy annyi idős akkor kellett, hogy legyen “Nagy Földrajzi Világatlasz-od” amiben nem csak földrajzi adatokat találtál, hanem kiderült belőle az is, hogy melyik ország termeli a világon a legtöbb uránt, hol van a legtöbb arany, vagy búza. És persze kávé is. Emlékszem, abban az atlaszban a világ akkori legnagyobb kávétermelő országa Brazília volt. De ma ki? Íme a világ 5 legnagyobb kávétermelő országa.

5: Honduras

Nem írtuk el: a világ 5 legnagyobb kávétermelő országa Honduras. A legújabb adatok szerint 475 000 metrikus tonna kávét termel egy évben, ami technikailag leírhatatlanul sok. Honduras hasonló éghajlati viszonyokkal büszkélkedhet, mint Costa Rica és Guatemala, azonban a rossz infrastruktúra sokáig megakadályozta, hogy külföldre is eladjon a kávéból. Emiatt kávéjuk nagy részét belföldön értékesítették, és a termésnek csak 10%-át exportálták. Az utóbbi években azonban kávéik egyre keresettebbek. A legtöbb hondurasi kávét kis hegyi farmokon, úgynevezett “Fincas”-okon termesztik 1400-1700 méteres magasságban. Sok ilyen “Fincas” saját mikroklímával is rendelkezik, ami a mogyorótól kezdve a vanílián át a piros gyümölcsökre emlékeztető íz- és aromaprofilok széles skáláját biztosítja a különleges hondurasi kávé.

4: Indonézia

Indonézia negyedik helye nem meglepő. A kávétermesztés itt az 1600-as évek végére nyúlik vissza, a holland gyarmati időszak idejére. Jáva szigete volt az első hely, ahol Indonéziában kávét termesztettek. A jávai kávé híres érlelt fás és földes ízéről, gazdag, telt testéről és édes savasságáról. Az indonéz kávék egyébként nagyjából mindenki top 10-es kávés listáján szerepelnek, a jávai, a szumátrai és a szulahéli kávék a lista élén állnak: földes jegyekkel, összetett füstös és fűszeres ízekkel, telt testtel és gazdag aromával rendelkeznek, gourmand kávéalapok.

3: Kolumbia

A tökéletes domborzati és éghajlati adottságokkal rendelkező Kolumbia azon kevés országok egyike, amelyek 100%-ban arabica kávét termelnek. Kolumbia és a kávé szó az elmúlt pár évtizedben szinte összeforrt. A kávébabokat jellemzően 1500-2000 méteres magasságban termesztik, ami közepes testű kávékat eredményez, gazdag diós aromákkal és egy csipetnyi citrusos savassággal, enyhe ízzel és finom édességgel.

2: Vietnám

Ahol “valamivel több” mint 1 500 0000 tonna kávét termelnek, és még mindig nem világelsők. Vietnam a világ teljes robusta kávébab termelésének 40%-át adja, amely alacsony savasságáról és keserűségéről ismert, így tökéletesen alkalmas instant kávéhoz és kevert kávék alkotóelemeként.

Na de akkor melyik ország a legnagyobb kávétermelő?

1: Brazília

Mert van ami nem változik a régi világatlasz adatai óta sem. Brazília éppen megfelelő mennyiségű napfénnyel és csapadékkal, alacsony tengerszint feletti magassággal és egész évben egyenletes hőmérséklettel rendelkezik ahhoz, hogy tökéletes kávétermelő ország lehessen. A brazil kávé krémes testéről, alacsony savtartalmáról és finom keserédes, gazdag csokoládés és karamellás jegyeiről ismert, így tökéletes alapot biztosít a nagyszerű ízesített kávék készítéséhez.

Nálunk is találsz brazil, hondurasi vagy akár kolumbiai kávét is: nézz szét a kínálatban, akár most.

Vélemény, hozzászólás?