Blog

Országok, városok, kávénevek

Talán észrevetted már, hogy vannak bizonyos országok, városok, népek, melyek neve összeforrt egy egy kávéval. Ilyen például az arab kávé, az olasz kapucsínó, vagy éppen az ír kávé. Összegyűjtöttünk néhány ilyen – különleges – kávét és elmesélünk mindent, amit érdemes róluk tudni.

Nem minden az, aminek látszik

Itt van például a görög kávé. Ha jártál már Görögországban biztosan ittál már olyan hosszú frappét, amit mindig jéghidegen szolgálnak fel, plusz még jeget is tesznek bele – jó sokat, – hogy aztán a görög kávé a 35 fokban a strandon inkább tűnjön egy szenzációs, lágy és laza üdítőnek, mint egy kávénak. Különös módon sem görögöknek, sem a világnak) eszébe sem jutott “görög kávénak” elnevezni ezt az italt. Pedig vannak olyanok, akik sokkal kevesebbet tettek azért, hogy összeforrjon a nevük egy egy kávéval, és van kávé kakukktojás is.

Az “olasz” kapucsínó

Szinte mindenki Olaszországgal köti össze a kapucsínót (mi így magyarul írjuk, írhatnánk cappuccinonak is), mely egy nagyon fiatal kávé, hiszen mindössze a 20. században jött létre. Legalább is a most ismert “olasz kapucsínó”, hiszen ez a kávé eredetileg bécsi, és olyan régi, hogy akár Petőfiék is ihatták volna a szabadságharc előtt. Az eredeti bécsi kapucíner egy erős, keserű és inkább mokkakávé volt, később ez a kávé elolaszosodott, és az olaszok elbitorolták a nevét is. Te pedig ma már csak olasz capuccino-ként ismered.

Az ír kávé

Az ír kávénak kedves története van: állítólag az ír Limerick reptéren készített először egy séf. Akkoriban az ír reptér volt legközelebb Amerikához, onnan indultak a gépek és oda. És Amerikából ide érkeztek vissza néha a kor VIP vendégeivel. Mivel a repülőút fárasztóan hosszú volt, az limericki reptéren mindig rendelkezésre állott frissítő, amit a VIP vendégek előszeretettel fogyasztottak. Az ő (illő) fogadásukhoz készítette el az első ír kávét egy Joe Sheridan nevű séf: a hosszú kávéba tett barna cukrot és egy kevés whiskey-t. Az első ír kávé egyébként egy sörszerű ital volt, és a mai napig koffein nélkül készítik merthogy a cél nem az éberség, hanem éppen az, hogy kicsit tompulj: hisz alkoholos.

Az orosz kávé

Az orosz kávé – milyen más lenne – vodkás. Nincs különösebb története, egész egyszerűen az oroszok a teljesen hétköznapi kávéhoz adtak nagyjából 1 deci tört jeget aztán elkezdték felönteni egy kevés vodkával, és elnevezték orosz kávénak. Kész, tessék, lehet is meginni (és lehetőség szerint nem túl sokat, mert gyorsan hat.)

A török kávé

Ki ne ismerné a “különleges” török kávét, amiről mi itthon annyit tudunk, hogy indokolatlanul zaccos és ízlés kérdése, hogy ízlik-e neked így. Ennek a kávénak éppen az a különlegessége, hogy tulajdonképpen nem egy kávé, hanem a kávé elkészítésének egy módja: ettől zaccos. Aztán (ahogy lenni szokott) valahogy összemosódott, és minden kávé amelyik zaccos “török kávé” lett.

Az amerikai kávé

Szinte látod magad előtt, ahogy az amerikaiak isszák a löttyüket abban a hatalmas pohárban, úgy, mint a vizet. És ez nagyjából így is van. Az amerikai kávé nem más, mint egy presszókávé, amit annyira felöntenek vízzel, hogy (nekünk európaiaiknak) tulajdonképpen egy ártatlannak tűnő lötty marad a végére. De becsapós, mert attól, hogy felöntik még megmarad a koffeintartalma.

A világon persze számtalan különleges kávé létezik még: az arab kávé, a finnek sajtos kávéja, a svédek grug-ja, de talán a fenti néhány kávé az amelyik a legszorosabban összeforrt egy egy nemzet, vagy ország nevével.

Mindegyik fenti kávét el tudod készíteni a nálunk kapható kávékból. Nézd meg a hatalmas kínálatunkat és válassz kedvedre.

Vélemény, hozzászólás?