Blog

Alkoholok, amelyek jól állnak a kávénak

A kávé és a szeszes italok tökéletesen párosíthatók és nagyszerűen illenek egymáshoz. Ezt a tényt támasztja alá az is, hogy az interneten se szeri se száma a különböző alkoholos kávé recepteknek, sőt vannak olyan kávét, amelyek eleve tartalmaznak alkoholt. De vajon melyik alkoholt és hogyan kell használni a kávéhoz? Összegyűjtöttünk pár tudnivalót.

Milyen alkoholt adjunk a kávéhoz?

Majdnem minden országnak, vagy akár tájegységnek megvan a kedvenc, akár hozzá köthető alkoholos kávéja, ezért nehéz eldönteni mi az, amit ne próbálj ki vele? Mondjuk azt, hogy whiskey-vel mindenképp próbáld ki, de borral semmiképpen? Vagy, hogy a madagaszkári ginnel nem kompatibilis, de a konyakkal biztos? Véleményt nem mondunk, egyéni ízlés kérdése melyik kávét milyen alkohollal szereted ezért mi inkább összegyűjtöttük azokat, amikkel (szerintünk) érdemes kipróbálni.

Brandy

Azt gondoltad, hogy majd mással kezdjük, de szerintünk az egyik legjobb a brandy. A brandy égetett bort jelent a világ számos országában, mi konyaknak is hívjuk (bár annyira nem elegáns). A French Connection kávénak például a konyak az egyik összetevője. Egyébként, ha jó konyakkal öntöd fel a finom kávét akkor egy karcos, mégis kellemes, olyan ízt kapsz, amivel vigyázni kell mert „itatja magát”. Akkor tökéletes, ha 2 deci kávéba maximum ½ deci konyakot (bocsánat, brandyt) töltesz!

A rum

A rum az egyik legsokoldalúbb szeszes ital. Gyönyörű párosítás gyümölcsökkel, szuperül áll a trópusi italoknak és a martini koktéloknak, és csodálatosan működik kávéval is. A rum természetes édessége jól passzol a sötét pörkölt kávéhoz: minél sötétebb a rum, annál jobb. Ha valóban szeretsz kísérletezni próbáld ki (mennyei lesz) a pharisäer kaffee-t. Ez egy olyan német kávéital, amiben sötét jamaikai rumot és tejszínhabot használnak (ez remek kiegészítője bármely forró kávékoktélnak).

Amaretto

Ki gondolta volna, igaz? Egy mandulás édes likőr a kávéba, szinte szentségtörés. Pedig dehogy. A diós likőrök csodálatos árnyalatot adnak a kávénak, és az amaretto ideális kiindulópontja ennek a kóstolási élménynek. Az amaretto édes mandula íze egy csipetnyi kesernyésséggel különösen jól illik a forró kávéhoz, de ha a könnyedebb ízekkel kezdenél rakd hidegen főzött kávéhoz és a mandulás tejeskávéhoz.

Kahlua

Ezt egyszer mindenképpen érdemes megkóstolni. Van egy általános ízpárosítási szabály, ami azt mondja ki, hogy kerüld a pontos egyezést, mert az ízek kioltják egymást, de most eljött a pillanat amikor bizony fel kell rúgni a szabályokat. Mi lehet annál vadítóbb, mint egy picit kávélikőr íz egy kávéba? A Kahlua rummal készül, ami ideális alapot nyújt a gazdag kávéízhez, és a gesztenye ízek pedig megkoronázzák az élményt.

Sambucha

Ha nagyon merész vagy próbáld ki az olaszok egyik kedvencét. A Sambucha csillagánizs ízű (ami azért fura mert a csillagánizs tipikus indiai íz) likőr, amit, ha beleteszel az éjfekete kávéba, szinte bearanyozza, felmelegíti és egy olyan elképesztő párosítást nyújt számodra amire örökké emlékezni fogsz. Vagy azért, mert annyira idegen lesz vagy azért, mert annyira tökéletes.
Igen, tudjuk, kimarad a whisky, de őszintén miért próbálnál ki olyan italt, amit már ezerszer ittál?
Ha finom kávéra vágysz: https://kavearuhaz.hu/
Forrás: https://www.beanground.com/butter-in-coffee/

Vélemény, hozzászólás?