Blog

Íme 5 dolog, amitől bármilyen kávé karácsonyivá válik

Ahogy közelednek az ünnepek a kávézók egymás után készítik a karácsonyi fantázianevű és ízvilágú, lenyűgöző illatú, csábító, de kissé talán túlárazott „karácsonyi kávékat”. Ha szeretnéd próbáld ki őket, de mit szólnál ahhoz, ha egyszerűen elmondanánk, mitől karácsonyiak ezek a kávék és hogyan tudod őket pillanatok alatt elkészíteni otthoni is? Olvasd el a cikket és mindent megtudsz!

Mi az a karácsonyi kávé

Szörnyű realitás, de a karácsonyi kávé nem más, mint marketingfogás. Ha nem hiszed, akkor tedd fel magadban a kérdést: vajon mitől karácsonyi egy kávé? Karácsonyra termesztik? Karácsony előtt szüretelik a kávébabot vagy karácsonyfán terem?
Dehogy.
Attól, hogy vannak olyan ízek, amelyekre „tipikus karácsonyi ízként” gondolsz. És vannak „tipikus karácsonyi csomagolások”. Ezeket használják ki a marketingesek (és a kávézók). Az egyetlen, ami megkülönböztet egy teljesen átlagos latte-t a Xmas lattetól, hogy az utóbbit karácsonyivá varázsolják. Íme néhány, hogyan és hogyan tudod te is otthon.

1: Rengeteg tej + díszítés

Készíts bármilyen kávét, adj hozzá cukrot és öntsd fel csordultig tejjel. Keress otthon egy tipikus karácsonyi déligyümölcsöt: narancsot, lime-ot, datolyát, de akár még az alma is jó lehet, vagy a körte a kókusz. Reszeld a kész kávéd tetejére a gyümölcs héját (vagy akár több gyümölcs héját), díszítsd fel egy szívószállal és ha még mindig egy kis extrára vágysz tegyél rá egy gerezdet a körtéből, narancsból. Kész, karácsonyi kávét készítettél 2 perc alatt. (Ne felejtsd ki a cukrot sem, a karácsonyi kávék általában édesek)

2: Használj karácsonyi ízesítőket

Szinte bármelyik szuper vagy hipermarketben könnyedén be tudsz szerezni kifejezetten karácsonyi szirupokat. Mézeskalács, fahéj, narancsos fahéj, karamell, salted caramell, csokoládé: szinte minden igazán karácsonyi ízt meg tudsz szerezni. Pár csepp a bármilyen kávédba igazi karácsonyi álomkávévá tudja varázsolni a sima shékeaun eszpresszaúdat ( ?) is. Ezeket a szirupokat gyakran használják a baristák is. Jó hír, hogy már van cukormentes változatban is mindegyik (bár, karácsonykor akár te is megengedhetsz magadnak egy kevés cukrot)

3: Tejszínhab

Láttál már karácsonyi kávét tejszínhab nélkül? A pszichológusok szerint amikor a tejszínhabot meglátjuk kicsit a télre, a hóra gondolunk. Emellett lágyabbá, látványosabbá és édesebbé is teszi a kávédat, gyönyörű ötlet. A tejszínhab egy forró ital tetején mindig csábító és ünnepi. Szeretnéd fokozni? Szórj a tetejére egy kevés fahéjat, vagy szerecsendiót. És ha az egészet egy piros/zöld bögrébe teszed, nem is érted majd miért fizettél ugyanezért 2500-at a kávézónak.

4: Ízesítsd

Ohh, persze, tudjuk, ellentmondunk magunknak mert azt mondtuk eddig, hogy ha teheted és ízlik inkább ízesítés nélkül idd a kávédat, de ez olyan kivétel, mint a csúnya rénszarvasos karácsonyi pulcsi. Február harmadikán ne vedd fel az irodába, de karácsonykor menő. Szóval készíts egy szuper (hosszú) kávét és mehet bele minden, ami karácsonyi: mézeskalács por, szerecsendió, szegfűszeg, karamell, a bátrabbak pillecukorral és kandishcukorral is esetleg gyümölcsökkel is feldobhatják (persze a cukorsokkra vigyázz).
Ahogy látod igaz, amit mondtunk: bármilyen egyszerű otthoni kávéból készíthetsz csodás karácsonyi kávét egy kevés kreativitással, tizedáron. És meglepheted vele a párod….
Szuper kávékért kattints: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?