Blog

Amit az Arabica kávéról tudnod kell

Bár világszerte több mint 70-féle kávét termesztenek, mégis a kávé, amit fogyasztasz vagy arabica vagy robusta. A nagy kávéversenyben pillanatnyilag az arabica áll győzelemre, mert jelenleg a világ legnépszerűbb kávéfajtája. Na, de miért? Egyáltalán mit jelent az, hogy a kávé Arabica és miért éppen arabica kávét iszol, miért ez a kedvenc fajta? Minden kiderül a cikkből.

A kávék 59%-a Arabica

Ez azt jelenti, hogy a kávé, amit ma reggel ittál nagy eséllyel arabica. Egy olyan kávé, amit már az egyiptomi fáraók is ittak és nagy becsben tartottak. Oké, tehát arabica kávét iszik a világ több mint a fele. De miért éppen azt a kávéfajtát, és miért ez a legelterjedtebb?

Így termesztik az arabicát

Képzelj el egy hatalmas kávécserjét, piros bogyókkal. Olyat amelyik akár 10-15 méter magasra is nőhet. Jól hangzik, főleg azért, mert e kávébabok kicsit nagyobbak, mint a többi kávébab és fürtökben lógva szüretelhetőek. Kánaánnak tűnik, de nem az, nagyon nehéz termelni és nehéz termeszteni (vagy nehezebb, mint a robustát) mert kevésbé ellenálló és 8-10 hónap az érési ideje. Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy az arabica az egyik „leggyengébb” kávé, és azt, hogy imád 900-2000 méter magason nőni, kifejezetten nem szereti a napgényt, ellenben a szeles hűvöset igen, és a koffeintartalma alig 1,5%, akkor jogosan vetődhet fel benned, hogy miért ez a világ jelenleg legnépszerűbb kávéja?
Ettől népszerű az arabica kávé
Egészen egyszerű a válasz: azért, mert ez az a kávé, ami megbízhatóan hozza azt, amit tud. Nem keserűek a babok (a többi kávénál ez elég nagy gondot jelent, hiszen senki nem szereti az igazán keserű kávét) édes az illata és csak enyhén savas a profilja. S a fenti „gondokat” ellensúlyozza, hogy könnyebb pörkölni, hamarabb és biztosabban elérjük az első reccsenést.
Azaz tulajdonképpen a fő oka annak, hogy a világ első számú kávéi arabica kávéból készülnek az az, hogy ez a kávé az igazi finom kávé. Igaz, kétszer drágább, mint a robusta.

Innen érkezik hozzád

Hosszú utat jár be a kávé míg elérkezik hozzánk. Eredetileg Etiópiában termesztették, és annak idején zsírral keverték össze, rágcsálták. Ahogy a kávé kezdett elterjedni az egész világon, a termesztésért nagy verseny alakult ki. Az arabica kávét vélhetően jóval több mint ezer évvel ezelőtt Délnyugat-Arábiában vetették el először. Még ma is termesztik Etiópiában, de inkább India, Kolumbia és Brazília a fő termőterülete, ami azt jelenti, hogy nagyon messziről érkezik hozzád. A kávé különlegessége még az is, hogy a termőterülete sokkal kisebb mint a robustáé, mégis kedveltebb kávéfajta.
Nálunk rengeteg finom arabica kávét találsz, csak kattintanod kell.

Vélemény, hozzászólás?