Blog

Cup of Joe és Java: kávé elnevezések, amiket nem ismertél

A kávénak – szinte minden nyelvben – vannak becenevei és szinonimái. Magyarországon például, ha bárhova bemész és kérsz egy „feketét” mindenki tudja mit innál, ahogy akkor is ha kérsz egy szimplát, vagy egy duplát. A kávén kívül nem sok olyan étel vagy ital van, amelyik ennyire elterjedt alternatív nevekkel rendelkezik, de ez még mindig nem minden. Van ennél különlegesebb is… Csak el kell olvasnod hozzá a cikket.

Mi a különleges a java-ban?
Ahogy már írtuk a kávénak rengeteg beceneve van ilyen pedálul a: java, joe, dirt, mud, brew, cuppa, daily grind, lifeblood, vagy akár a rocket fuel.

Ezeknek a beceneveknek az egyik része arra utal, hogyan készítsük el a kávét: ilyen lehet a presszó vagy a cold brew. Ilyenkor nem coffee-t kérsz, hanem az egész világon ugyanúgy elkészített kávét. Vannak persze másfajta nevek, amelyek tipikusan a kávé típusára utalnak, ilyen a latte, vagy a cappuccino.

A kávé világszerte emberek millióinak kedvelt itala. Annyira szeretik, hogy mindenféle kedves becenevet is kiadott. A két legelterjedtebb a “java” és a “cup of joe”.

De miért pont Java?
A Java becenév, elnevezés magyarázat meglehetősen egyszerű. Amikor 1800 közül a kávé hirtelen felkapottá vált, leginkább az indonéziai Java szigetén termelték, ezért szinte minden kávét „Java”-nak neveztek el. A Java tehát azért különleges és eltérő a többitől, mert nem egy konkrét kávéital-típus és nem is az elkészítési módja a névadó – hanem a hely, ahonnan ered. Pont olyan ez, mintha a bort a borvidék szerint nevezik el.

Cup of Joe különös sztorijai
Egy csésze Joe-t. Van, ahol így kérik a kávét: de vajon mi áll az elnevezés hátterében? Két történet is létezik. Egyesek úgy vélik, hogy a “cup of joe” eredete a Josephus “Joe” Daniels haditengerészeti miniszter által az amerikai haditengerészet hajóin 1914-ben bevezetett alkoholtilalomból ered. Az első világháború kezdetéhez közeledve hozott rendelete után a legerősebb ital, amit egy tengerész kaphatott a hajón, a feketekávé volt.
Azok, akik hisznek ebben az elméletben, azt állítják, hogy a tengerészek a tilalom miatt feldühödve tiltakozásul “csésze Joe”-nak kezdték hívni a kávét. A történészek azonban kétségbe vonják ezt az elméletet. A tilalom előtt sem volt elterjedt az alkohol a haditengerészet hajóin, így a tilalomnak nagyon kevés gyakorlati hatása lett volna, ha lett volna egyáltalán.

A történészek inkább úgy vélik, hogy a “cup of joe” csak 1930 körül került be az angol nyelvbe. Szerintük egy akkoriban elterjedt becenév, a jamoke elferdítéseként jött létre. A jamoke a java és a mokka kombinációja volt. A szakértők úgy vélik, hogy idővel a jamoke átalakulhatott joe-vá, ami reális magyarázat, hiszen a szlengkifejezések az évek során lerövidülnek.

Egy másik elmélet szerint a kávé azért vált joe-ként ismertté, mert a joe maga is egy szlengkifejezés egy közönséges fickóra, fickóra vagy fickóra. Más szóval a kávé azért lett joe, mert a közember italának tartották.

Bárhogy is van a világ számos országában kérhetsz egy „cup of Joe-t” vagy egy Java-t mindenki tudja majd, hogy egy erős feketét szeretnél inni. Ha ezt az otthonodban tennéd meg kattints és nézz szét a kávéjaink között.

Vélemény, hozzászólás?