Blog

Íme a kedvenc nyaraló célpontok kávéja

Ha kávéimádó is vagy és külföldre mész nyaralni, akkor imádni fogod ezt a cikket, mert összegyűjtöttük a magyar utazók legnépszerűbb úti ciéljait és azoknak az országoknak a kedvenc kávéjait. Olyanokat, amiket mindenképpen ki kell próbálnod. (És lesz benne meglepetés)

A kávék, amiket meg kell kóstolnod

Görögországban voltunk pár évvel ezelőtt és egy egyszerű, eldugott kis kávézóban kértünk 2 kávét. Nagyon kedvező volt az écára, a kedves görög srác 1 Euroért adta. Úgyhogy kértünk latte macchiatot. A srác térült fordult és kihozott egy (nagyon nem) lattet. Mikor reklamáltunk, hogy ez nem pont az, lehengerlő mosollyal mondta, hogy tudja. De ez Görögország és itt ez a finom kávé. Igyuk meg, ha nem ízlik a vendégei voltunk.
Minden országnak megvan a „kedvenc” kávéja: íme összegyűjtöttük, hogy ha nyaralni mégy, akkor kipróbálhasd azt amelyiket ők is ajánlanának.

Olaszország

Íme, itt az első meglepetés, merthogy George Clooney az olasz tengerpart és a ristretto (na, esetleg egy kicsit hosszabb eszpresszó) igaz? Hát nem igaz. Igazából Olaszország kedvenc kávéja a Macchiato. A szó szerinti fordítása foltos – a kis mennyiségű tejre utal, amely csak arra szolgál, hogy az eszpresszót elszínezze. A cappuccinóval ellentétben, amelyet főként reggel fogyasztanak, a caffè macchiato a hagyományos eszpresszó alternatívájaként született, és az olaszok főként délutáni italként élvezik. Ha ott vagy nyugodtan kérj macchiatot, ollálá lesz a válasz.

Görögország

Napfény, 35 fok és még a tenger sem hullámzik, a hely, ahol a világ egy picit lassabb, mint máshol. Nem is idegeskedik túl a kávét. Bár a frappe szó először a 19. században jelent meg, ezt a görög kávéfajtát 1957-ben találták fel. Az akkor főzött friss és általában lágy kávét felöltik vízzel és jéggel. A kombinációt általában shakerben vagy kézi mixerben készítik el, így amikor az italt pohárba öntik, habnak kell megjelennie a tetején. Rengeteg variációja van, amelyek tartalmazhatnak tejet vagy forró tejet – ilyenkor gyakran nevezik frapógalónak -, és az italt ízlés szerint lehet édesíteni. Hagyományosan ezt a kávét magas pohárban szolgálják fel, és háromféle édességi fokozattal áll rendelkezésre.

Bulgária

A bolgárok (bolgárok) kávéira nagy hatást gyakorolt a török kávé. Rendkívül szeretik a fekete kávét, ami kicsit olyan, mint az olasz eszpresszó mégis más márt vizesebb, hosszabb, de még nem Americano. A kávé különlegessége, hogy bármikor megisszák mert nem erős ahogy az is, hogy picit ottmarad az alján a zacc, ahogy a törököknél. Szóval erre készülj. Persze a bolgár éttermekben, kávézókban szívesen kiszolgálnak bármilyen kávéval, nincs olyan amire különösebben büszkék.

Albánia

Albánia nagy szerelem, egy ország amelyik még csak most nyit, alig pár száz kilométerre van tőlünk. Az albán kávé pedig sokkal több, mint egy szükséges reggeli koffeintartalom – a kávé Albániában életforma. Még akkor is, ha nem létezik kifejezetten albán kávé. Arra kell készülnöd (azon kívül, hogy Albániában döbbenetesen olcsó a kávé), hogy leginkább 2-féle kávét isznak: az olasz eszpresszót (ekspres) és a török kávét (kafe turke), amelyet “balkáni kávénak” is neveznek, mivel az egész Balkánon megtalálható. Az albán török kávéval viszont vigyázz, mert egy nagyon sűrű, nagyon erős főzet, amelyet víz, cukor és nagyon finomra őrölt kávé felforralásával készítenek a tűzhelyen egy úgynevezett ibrikben. Amikor a keverék elkezd habosodni, leveszik a tűzről, hogy ne forrjon túl, de az igazi albán rajongók még többször is felmelegítik, hogy elérjék a “tökéletes” habot. Brutálisan erős és émelyítő de ki kell próbálnod.

Spanyolország

Népszerű nyaralóhely szuper Cortado-val. A Cortado egy spanyol ital, amelyet úgy készítenek, hogy kis mennyiségű eszpresszót öntenek egy kis üvegcsészébe, majd ugyanennyi gőzölt tejjel felöntik, hogy semlegesítsék a keserűséget. A név a spanyol cortar szóból származik, ami vágást jelent, és az elkészítési folyamatra utal. Az eszpresszó és a tej aránya olyan egyedi ízt eredményez, amelyben a kávé robusztussága érvényesül, míg a gőzölt tejnek köszönhetően a lecsengés bársonyos. A Cortado-t jellemzően kávézókban fogyasztják, nem egy take away kávé.
Ha a fenti országokban a fenti kávékat kéred nagy tisztelettel néznek majd rád, tudják, hogy igazi szakértővel van dolguk olyannal, aki tiszteli a kultúrájukat.

Addig is próbálj ki finom kávékat nálunk.

Vélemény, hozzászólás?