Biztos, hogy van olyan kávéd, amit önmagában is szeretsz akár ízesítés nélkül is, de néha nem árt kísérletezni, és olyan ízekkel is kipróbálni a kávénkat, amire eddig nem is gondoltunk. Most adunk néhány ötletet.

Eddig még a cukrot is rosszul raktad bele!

De mielőtt tovább haladunk, egy döbbenetes állítás: lehet, hogy eddig még a cukrot is rosszul raktad a kávédba. Elmondjuk a helyes eljárást, egyetlen mondattal, és kiderül.
A cukrot, a még forró kávédba kell belerakni. (Szinte független attól milyen kávét készítesz)
Tudom, most azt mondod így csinálod, te tényleg? Amikor iszol egy jeges kávét, egy latte-t biztosan a forró fekete kávéba raktad eddig a cukrot, és csak utána adtad hozzá a tejet, tejhabot, többi ízt?
Két dolog miatt is fontos a sorrend: egyrészt azért, mert a cukor más és más ízt ad hideg, langyos, és forró közegben oldva, másrészt azért is mert a forró kávéban feloldott cukornál nincs az, hogy csikorog a fogad alatt miközben iszol. Ami nem feltétlen gond, de ha nem egyenletlenül van elosztva a cukor a kávéban, akkor simán előfordulhat, hogy iszol egy korty iszonyú cukros kávét, és a többi ízt nem is érzed majd.
Na, de nem ezt ígértük, hanem néhány elképesztő kávéízélményt. Kezdjük is.

1: Vanília

De ne úgy ahogy eddig csináltad, hogy beleöntesz egy kis vanília esszenciát a kész kávéba, hanem…. A kávészemeket locsold meg pár csepp vaníliával, és azokat úgy, utána őröld meg. (Minél több időt hagysz majd a kávészemeknek az „ázáshoz” annál intenzívebb vanília íze lesz). Mi azt javasoljuk, hogy elsőre a cukrot, és a többi ízesítőt is hagyd ki. Próbáld meg, lenyűgöző lesz. Ha pedig kell bele egy kevés plusz édesítés, akkor mehet vanília cukorral.

2: Fahéj

Még ne legyints, hogy ez már megvan, mert mi is tudjuk, de van egy új ötletünk. Ne beleszórd a kávéba (vagy a tetejére) a fahéjat, hanem vagy rá a kávészemekre, vagy egy fahéjrúd darabbal együtt őröld le, vagy a rudat tedd majd bele a kávéba. Garantáljuk, hogy teljesen más íze lesz így: mennyei, mély fahéj.

3: Kardamon

A karadamon a kardia (szív) és az amomum (fűszer) szóból áll, tehát a szív fűszere. Nem csak finom, hanem egészséges is. Nem nehéz beszerezned: ázsiai cuccokat áruló boltokban, bioboltokban keresd, és hagyományosan ízesítsd vele a kávédat. Tedd bele. Vigyázz, mert kifejezetten intenzív íze van, nem kell belőle sok. De csodás, elképesztő, fantasztikus.

4: Gyömbér

Itthon a gyömbért egyfajta karácsony ízzé silányították a marketingesek, pedig nem kifejezetten karácsonyi fűszer. Mindennek, amit a neten eddig olvastál ellent megyünk, és arra kérünk, hogy reszelj friss gyömbért a kávédba. (Oké, végszükség esetén tehetsz bele gyömbérport is). Soha nem éreztél még ilyen csodás ízt, és még csak az sem kellett hozzá, hogy karácsony legyen, igaz?

5: Borsmenta

Na, ez lesz a legnehezebb, és a legmegosztóbb. A borsmenta olajat eddig valószínűleg illóolajként ismerted és a legtöbb, amit kihoztál belőle az volt, hogy beleraktad párologtatóba, és elpárologtattad azt amiket 250-300 forintért vettél a piacon vagy a kínai boltban.
Szerintem ezt most akkor felejtsük el, szerezz be igazi borsmentát (onnan is tudod, hogy nem 200 forint) és csak 2-4 cseppet cseppents a langyos (ez fontos) kávédba. Tényleg elég 2-3 csepp, mert intenzív, cserébe ettől a pillanattól kezdve az életed soha nem lesz olyan, mint eddig volt.
Mielőtt megveszed ezeket és kipróbálod, szerezd be a kávédat, kattints.