Blog

Ínycsiklandó kávé ízesítések, amit ki kell próbálnod

Biztos, hogy van olyan kávéd, amit önmagában is szeretsz akár ízesítés nélkül is, de néha nem árt kísérletezni, és olyan ízekkel is kipróbálni a kávénkat, amire eddig nem is gondoltunk. Most adunk néhány ötletet.

Eddig még a cukrot is rosszul raktad bele!

De mielőtt tovább haladunk, egy döbbenetes állítás: lehet, hogy eddig még a cukrot is rosszul raktad a kávédba. Elmondjuk a helyes eljárást, egyetlen mondattal, és kiderül.
A cukrot, a még forró kávédba kell belerakni. (Szinte független attól milyen kávét készítesz)
Tudom, most azt mondod így csinálod, te tényleg? Amikor iszol egy jeges kávét, egy latte-t biztosan a forró fekete kávéba raktad eddig a cukrot, és csak utána adtad hozzá a tejet, tejhabot, többi ízt?
Két dolog miatt is fontos a sorrend: egyrészt azért, mert a cukor más és más ízt ad hideg, langyos, és forró közegben oldva, másrészt azért is mert a forró kávéban feloldott cukornál nincs az, hogy csikorog a fogad alatt miközben iszol. Ami nem feltétlen gond, de ha nem egyenletlenül van elosztva a cukor a kávéban, akkor simán előfordulhat, hogy iszol egy korty iszonyú cukros kávét, és a többi ízt nem is érzed majd.
Na, de nem ezt ígértük, hanem néhány elképesztő kávéízélményt. Kezdjük is.

1: Vanília

De ne úgy ahogy eddig csináltad, hogy beleöntesz egy kis vanília esszenciát a kész kávéba, hanem…. A kávészemeket locsold meg pár csepp vaníliával, és azokat úgy, utána őröld meg. (Minél több időt hagysz majd a kávészemeknek az „ázáshoz” annál intenzívebb vanília íze lesz). Mi azt javasoljuk, hogy elsőre a cukrot, és a többi ízesítőt is hagyd ki. Próbáld meg, lenyűgöző lesz. Ha pedig kell bele egy kevés plusz édesítés, akkor mehet vanília cukorral.

2: Fahéj

Még ne legyints, hogy ez már megvan, mert mi is tudjuk, de van egy új ötletünk. Ne beleszórd a kávéba (vagy a tetejére) a fahéjat, hanem vagy rá a kávészemekre, vagy egy fahéjrúd darabbal együtt őröld le, vagy a rudat tedd majd bele a kávéba. Garantáljuk, hogy teljesen más íze lesz így: mennyei, mély fahéj.

3: Kardamon

A karadamon a kardia (szív) és az amomum (fűszer) szóból áll, tehát a szív fűszere. Nem csak finom, hanem egészséges is. Nem nehéz beszerezned: ázsiai cuccokat áruló boltokban, bioboltokban keresd, és hagyományosan ízesítsd vele a kávédat. Tedd bele. Vigyázz, mert kifejezetten intenzív íze van, nem kell belőle sok. De csodás, elképesztő, fantasztikus.

4: Gyömbér

Itthon a gyömbért egyfajta karácsony ízzé silányították a marketingesek, pedig nem kifejezetten karácsonyi fűszer. Mindennek, amit a neten eddig olvastál ellent megyünk, és arra kérünk, hogy reszelj friss gyömbért a kávédba. (Oké, végszükség esetén tehetsz bele gyömbérport is). Soha nem éreztél még ilyen csodás ízt, és még csak az sem kellett hozzá, hogy karácsony legyen, igaz?

5: Borsmenta

Na, ez lesz a legnehezebb, és a legmegosztóbb. A borsmenta olajat eddig valószínűleg illóolajként ismerted és a legtöbb, amit kihoztál belőle az volt, hogy beleraktad párologtatóba, és elpárologtattad azt amiket 250-300 forintért vettél a piacon vagy a kínai boltban.
Szerintem ezt most akkor felejtsük el, szerezz be igazi borsmentát (onnan is tudod, hogy nem 200 forint) és csak 2-4 cseppet cseppents a langyos (ez fontos) kávédba. Tényleg elég 2-3 csepp, mert intenzív, cserébe ettől a pillanattól kezdve az életed soha nem lesz olyan, mint eddig volt.
Mielőtt megveszed ezeket és kipróbálod, szerezd be a kávédat, kattints.

Vélemény, hozzászólás?