Blog

Kávéhibák, amiket ne kövess el!

Képzeld el, hogy egy novemberi, hideg, esős – tipikusan lustálkodásra való – vasárnap reggel van. Sehogy sem akar beindulni a napod, de azért valahogy csak kikecmeregsz az ágyból, hogy készíts magadnak egy kávét. Rutinfeladat, ezerszer csináltad már, de lehet, hogy – akaratodon kívül – elköveted a kávéhibák valamelyikét? Tudd meg!

A hiba

Bármennyire is lassú és lusta a vasárnap, a kávé csábító aromája, illata és a koffein ígérete elég ok lehet arra, hogy felkelj az ágyból. De mi történik, ha a várva várt kávéval baj van? Túl gyenge, túl hideg, vagy valamiért egyszerűen rossz, nem finom? Mit rontottál el? Melyek azok a kávéhibák, amiket ne kövess el? Íme.

Nem frissen őrölt a kávéd

Bár csábító lehet előre ledarálni a kávét, ha valóban érezni szeretnéd a kávé eredeti, kifinomult ízét és frissességét, akkor ne daráld le előre. Mindig frissen őröld meg, mert a már megőrölt kávé két perccel az őrlés után elkezd veszíteni az ízéből. Képzeld el, milyen íze lesz reggelre, vagy napokkal később.

Régi a kávéd

Az a helyzet, hogy a régi, kávészemekből készített kávé nem finom. Az „öreg” kávé oxidálódik és elveszíti aromás összetevőit, kesernyés ízű és poshadt hatású lehet (nyilván nem poshad meg, csak olyan íze lesz). Persze, ha megfelelően tárolod a kávédat akkor ezt a kávéhibát nem fogod elkövetni. (Pro tipp: mindig légmentesen zárd le a kávét. A megcsavarom a tetejét a zacskónak, nem jó megoldás)

Hűtőben tárolod a kávét

Bár logikusnak tűnhet, hogy a kávét a hűtőben tároljuk (mi tarthatná frissebben?), mégis hiba. A legjobb, ha olyan tárolóedényben tárolod a kávébabokat, amely védi a levegőtől és a nedvességtől. Az, hogy a hűtőbe rakott kávé hosszabb ideig őrzi meg a frissességét mese, városi legenda. Ne hidd el! (Sőt, inkább ne tedd, mert a kávéd átveszi a sült hús illatát)

„Rossz” vizet használsz

A kávé majdnem 98%-a víz. Tudd meg, hogy ahol élsz milyen minőségű és keménységű a víz. Ha gond van vele inkább használj tisztított vizet (az ásványvíz sem különösebben jó ötlet)

Rossz a bögre

Mindenkinek több tíz bögréje van otthon: ezeket visszautasíthatatlanul és kéretlenül kapjuk mindenhonnan, mindig: mert hát az olyan cuki és kedves ajándék, igaz? És igaz. Csakhogy ki kellene választanod egy „kávésat” ami kényelmes, ami illik a kezedbe és nem ad forró érzetet. Ha teheted mindig ugyanabból a „kedvenc” kávéscsészéből igyál, szinte benne marad a kávé íze.
Ha a fentieket betartod, vagy odafigyelsz rá (és elkerülöd az ízesítéséből származó hibákat) akkor biztos, hogy szenzációs kávét fogsz készíteni magadnak. Ha szeretnél hozzá finom kávét, nálunk találsz: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?