Blog

A szőke kávé

Ha eddig azt gondoltad, hogy a kávé kizárólag „fekete” lehet, akkor most meglepünk, hiszen létezik szőke (angolul sokkal jobban hangzik úgy, hogy blonde) kávé is. De mi a szőke kávé, miben különbözik a feketétől, milyen íze van? Egyáltalán mitől szőke? Ismerd meg!

Lehet, hogy a szőke kávé a megmentőd?

A hagyományos (a gyorsan változó világunkban gyakran ősréginek titulált) eszpresszót jellemzően sötét pörkölésű kávéból készítik ezért legtöbbször gazdag, kesernyés, gyakran túláradó és érezni lehet benne a gyümölcsös, vagy másféle jegyeket. Általában egy kevés vízzel kínálják, hogy a kesernyésséget tompítsuk.
Így amikor megjelent a szőke eszpresszó az emberek érthető módon zavarba jöttek. De mi is ez?

Oké, mi a különleges a szőke eszpresszóban?

A szőke eszpresszóbabokban nincs semmi egyedi. Ha lerántjuk a marketinghülyeség fátylát, akkor ez csak egy olyan kávé, amelyet nem pörköltek olyan sokáig, mint a hagyományos kávékat. Az enyhén pörkölt kávé tehát egyáltalán nem újdonság: mivel ennyire enyhén pörkölt, a kávébab természetes cukor- és savtartalmának jó része megmarad.

Mi az a blonde pörkölés?

A Blonde eszpresszó könnyebb pörkölésű, édes és finom, lágy kávé. Annyira lágyan pörkölik, hogy még az első reccsenést sem várják meg, így szinte fehér marad. Előnye, hogy a kávéban érezhetőek maradnak a jellegzetes ízek. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a világosabb pörkölésű kávék koffeintartalma magasabb, mint a sötéteké, máris kirajzolódik a blonde presszó. Egy kellemes, citrusos, nem fekete, nem keserű erős koffeintartalmú kávé.

Mik a különbségek a szőke és a fekete presszó között?

Elsősorban a pörkölés. A szőke eszpresszó babokat nagyon rövid ideig, alacsonyabb hőmérsékleten pörkölik, és általában nem érik el az “első repedés” stádiumát. A normál eszpresszó babokat lényegesen hosszabb ideig pörkölik. Ezek a sötét vagy francia pörkölés tartományába tartoznak, ami a pörkölési ciklus végén van és a Mailland reakció is lejátszódik.
Más lesz a kávé állaga is. A szőke kávé lágy lesz, hiszen, ha sötét pörkölésű kávét főzünk, a kávé általában “sűrűbb” lesz a kávéolajok miatt is. A sötét kávét hosszabb ideig pörkölik, a szemek a pattogás során olajokat bocsátanak ki, ami fényesen csillogóvá teszi a kávészemeket és ezek az olajok azok, amelyek vastagabbá teszik a lefőzött kávét.
Természetesen más a színe. És a név eléggé találó, mert a szőke kávé színe, szőke. Nagyon halvány színűek a majdnem fekete sötét eszpresszó babokhoz képest; ha mindkettőt a kezedben tartanád, még egy zöldfülű is meg tudná különböztetni őket.
Az ízprofil is jelentősen eltér a szőke és a sötét pörkölésű kávék között. A világosabb pörkölésűek – különösen a blonde pörkölésűek – sokkal zamatosabbak, édesebb ízűek és intenzívebb illatúak, mint a feketéké.
Egyelőre nálunk még nem kapható a szőke kávé.

Vélemény, hozzászólás?