Blog

Lehet, hogy a kávé gyümölcs?

Amikor a reggeli kávédat iszod, valószínűleg soha nem jutott még eszedbe feltenni a kérdést: tulajdonképpen mit is iszol? Mi is a kávé? Egy bogyós gyümölcs, zöldség vagy valami egészen más? Lehet, hogy gyümölcsöt iszol? Mire elolvasod a cikket addigra kiderül.

Vizsgáljuk meg a kávét közelebbről

Nézzük, hogy mit tudunk a kávéról: azt biztosan, hogy cserjén nő, azt is, hogy a magjára van szükséged (éppen azt darálva vagy máshogy feldolgozva iszod) és azt is tudjuk, hogy pörkölik. De mi a kávé eredetileg?
A kávé egy cserje (akkor is, ha egyébként akár 4-5 vagy 6-7 méter magasra is megnő), zöld levelei vannak és piros, vagy zöld termése. Ellentétben – például a cseresznyével, vagy azokkal a bogyós gyümölcsökkel, aminek a húsát fogyasztjuk – a kávéval pont fordítva bánunk: a húsát elvetjük, és a magot dolgozzuk fel és fogyasztjuk el.
Minden kávécseresznye magja két “magot” tartalmaz, amelyeknek a lapos oldala belül van, a kerek oldala pedig kifelé néz. A kávébabmagokat természetes eljárással szárítják, majd őrlik és végül pörkölik. A kávét csomagolják, és eljut a fogyasztóhoz.

Bab vagy mag?

Ha beszélsz angolul, akkor biztosan tudod, hogy a kávé magjára a coffee bean szót használják, ami bab, de hogy még tovább bonyolítsuk a helyzetet valójában a kávé (ahogy már felül írtuk) inkább mag. Olyan mag, ami például a cseresznyében is van. Egyébként érdekes, hogy például Indiában coffee seed-nek az az kávé magnak hívják a kávét. Ahhoz tehát, hogy eldöntsük, hogy a kávé gyümölcs-e azt kell megbeszélni, hogy bab, vagy mag?
Oké, nem hagyunk tovább kétségek között. Attól függően, hogy a köznyelv kávébab-nak hívja a kávészemeket a kávénak az a magja. Szóval, igen, a kávé az egy gyümölcs, méghozzá a gyümölcs magja.

A kávé tehát gyümölcs

Másképpen is nézhetjük a dolgot. A gyümölcsök fejlődnek ki virágból, szóval a kávé gyümölcs. (Íme még egy különös tény: gyakorlatilag a paradicsom is gyümölcs, nem zöldség). Kész, eldőlni látszik, minden afelé mutat, hogy a kávé gyümölcs.
Na, de bonyolítsuk meg. Maga a kávébab (mármint a kávé mag) nem gyümölcs. A gyümölcs húsos részét leszedik róla, és a gyümölcs magja az a rész, amelyet elfogyasztanak. Tehát a mag, csak a része e gyümölcsnek.
Akkor a kávé gyümölcs, a kávébab pedig nem?
Igen, mert technikailag egy növény bármelyik elfogyasztott része zöldségnek számít. Igen ám, de van még egy csavar: a bab „hüvelyes” a kávébab pedig nem, szóval mégsem bab, hanem mag, szóval gyümölcs.

Íme a megfejtés, igen, a kávé gyümölcs

Összegezzük. Miután a kávé gyümölcs és a magját dolgozzuk fel, abból készül a kávé, a kávé gyümölcs, még akkor is, ha valamiért a kávébab nem pedig a kávémag kifejezés terjedt el jobban.
Szóval, próbálj ki egy lenyűgöző gyümölcsös italt, válassz egy szuper kávét, több száz fajtánk van: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?