Blog

Mitől kézműves egy kávé?

Biztosan sokszor találkoztál már a kézműves jelzővel. Kézműves a hamburger, a lekvár, de már kapható kézműves kávé is. De mitől válik egy kávé kézművessé? Milyen kritériumoknak kell megfelelnie és mi a különbség a kézműves és a specialty között? Mindent elmondunk.

A kézműves kávé és a specialty kávé

Sokan összekeverik (vagy gondolatban összemossák) a kézműves kávét a specialty kávékkal, pedig a kettő nem ugyanaz. A specialty kávékkal egy külön blogbejegyzésben foglalkoztunk, megírtunk róluk mindent, de íme az alapok: a specialty kávékat szigorú kritériumok mentén választják ki, fontos a különös földrajzi mikroklíma, a feldolgozás a fair trade kereskedelem, és számtalan egyéb ok. A világ kávéinak alig néhány százaléka lehet specialty.
Ezzel szemben a kézműves kávék közé sokkal könnyebb bekerülni. Kézműves lehet már attól egy kávé, hogy minden egyes kávébabot úgy gyűjtenek és termelnek mint a borszőlőt – meghatározott farmokon, meghatározott talajon, és meghatározott magasságban. Vagy például attól, hogy ez nem így történik, de a leszedett kávészemeket nagy gondossággal tárolják. Vagy éppen az ízesítéstől.

Lelepleződik a titok a kézműves kávéról

Tulajdonképpen bármelyik kávé lehet kézműves kávé, ha kiváló minőségű, ha odafigyelve termesztik és akkor, ha különleges íz vagy illatjegyeket tartalmaznak.
Az íz kérdése összetett, hiszen bármennyire is értékeljük a különböző kávéízeket, lassan elfelejtjük, hogy mi is a kávé valójában. A kávé azért készül, hogy és lökést adjon a mindennapi életünkhöz, nem feltétlen az íze miatt, azt megváltoztatni ahhoz megvannak a megfelelő lehetőségeink. Így a kávé íze egyszerre kézműves szempont és egyszerre jelentéktelen. Máris mondjuk, hogy mire gondolunk.

A különös ízű kézműves kávék

Az előző generáció a kotyogóssal főzött kávén az út széli műanyag poharas kocsmain és a gyorséttermek ízetlen löttyein nőtt fel. Nem csoda, hogy az elmúlt 10 évben hirtelen megnőtt a kereslet és egyre többen vágyunk a különlegesre, a kimagasló ízvilágú kávékra (na, meg persze egyre jobb kávégépeink vannak és egyre több önmagában ízesített kávé).
Te is biztosan megkóstolnál egy olyan perui, vagy brazil kézműves kávét, amelyik kellemesen kiegyensúlyozott édes és savas jegyekkel rendelkezik és az aroma magában hordozza a karamell és a frissen sült kenyér jegyeit.
Vagy mit szólnál egy olyan kézműves kávéhoz, amelyik egy testes, intenzív aromájú keverék. Enyhe ízű puha de sűrű krém állagú. A legkülönlegesebb benne az édes utóíz az ellenállhatatlan csokoládé jegyekkel.
Ugye mennyire csábító? És mindkettő megtalálható a kínálatunkban, akármikor megkóstolhatod otthon is. És mi még csak rá sem írtuk, hogy kézműves.

Becsapás a kézműves kávé?

Egy picit igen, miközben semmiképpen sem. Abban mindenképpen, hogy a kézműves kávé semmiképpen nem azt jelenti, hogy egy (ismeretlen, de messzi) kávéfarmon kézzel szedik, egyenként válogatják és az sem feltétlen igaz, hogy bármiért sokkal drágábbnak kellene lenniük, mint az átlagos kávék (sőt sok példa van arra, hogy egy bármelyik boltban kapható kávé lehet drágább, mint egy kézműves)
Ugyanakkor tény, hogy ezek a kávék nem hazudnak nagyot. Valóban különlegesebb az ízük (igaz ehhez szükséged lehet kifinomult kávékészítő eszközökre) és kicsit máshogy kerülnek a csészédbe, de ez nem feltétlen indokolja a magas árat és a különleges bánásmódot sem, mert, mint látjuk, szinte bármelyik kávé lehet kézműves, nincs szabályozása.

Vélemény, hozzászólás?