Blog

Soha nem ismert fura tények a kávéról

Nem is gondoltad volna, hogy a neked egyszerű reggeli kávézási rutinod mögött milyen lenyűgözően izgalmas történetek és milyen különleges érdekességek rejtőznek. Íme, egy csokorra való olyan, amit nem feltétlen tudhattál.

Magokat iszol

Persze, te kávébabnak, vagy kávészemeknek hívod, de valójában – és technikailag – a virágzó bogyók belsejében rejtőző magokat fogod meginni. Szóval, bármilyen hihetetlennek is tűnik a kávé gyakorlatilag mag.

Majdnem bor lett a kávéból

A kávém a felfedezése után nagyon közel állt ahhoz, hogy egy bor alapú ital legyen belőle. Ezért megint a megjelenése volt a ludas, hiszen a cserjéken növő apró piros bogyókból (akár mi magyarok a szilvából az almából a szőlőből vagy akár a barackból, és persze a cseresznyéből) mindenáron valamilyen alkoholos italt akartunk készteni az elején. Mivel ez nem sikerült, afféle nassolni való lett: elrágcsálták. Csak később jöttek rá, hogy már vízbe áztatva is finom, hát még pörkölve és darálva.

Többen megpróbálták betiltani

Még 1511-ben a mekkai vezetők arra jutottak, hogy a kávé radikális gondolkodásra ösztönöz, ezért betiltották. Néhány 16. századi olasz pap szintén megpróbálta betiltani a kávét, mert úgy vélték, hogy a kávé az ördög itala “sátáni”. VII. Kelemen pápa azonban annyira szerette a kávét, hogy 1600-ban feloldotta a tilalmat, és megkeresztelte a kávét. Amit később a svédek próbáltak bojkottálni úgy, hogy a kávét és a kávézás kellékeit is betiltották, mert szerintük lázadó érzelmeket váltott ki.

De miért coffee a neve?

Különös története van az angol coffee azaz kávé szónak. Maga a szó az arab „bor” szóból származik, a Qahwah később a törökben kahveh, majd a hollandban koffie lett, innen származik az angol coffee szó. Mi magyarok a törökből vettük át amikor hazánk 3 részre szakadva török megszállás alá került.

25 000 féle kávé van: egyetlen boltban

Oké, ez így egy picit hiányos. A Dunkin (amely Amerika egyik legnagyobb kávézólánca, te a Dunkin Donouts-ról ismerheted, a fánkokról) egyszer kiszámolta, hogy a világon található összes boltját beleértve 25 000 féleképpen tudod náluk kérni a kávét. Nyilván ebben benne vannak az olyan alternatívák is, mint a fél, csapott kanálnyi cukor vagy a hidegen. Még mindig hihetetlen? Akkor gondolj abba bele, hogy a Dunkin évente 2 milliárd csésze kávét ad el világszerte, ami azért elég lehet ehhez, igaz?

Nincs jobb a kávézaccnál

Rengeteg felhasználási módja van a kávézaccnak: a legjobb, hogy olyan, mint egy peeling, egy hámlasztó, leszedi az elhalt hámsejteket és szinte újjávarázsolja a bőröd. Lehet, hogy érdemes beépíteni a napi bőrápolási rutinodba?
Ehhez (is) találsz nálunk kávét: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?