Blog

Tényleg segít koncentrálni a kávé?

Az axiómák olyan kiindulási feltételek (elterjedt alapigazságok) amit bármilyen helyzetben, érvben adottnak veszünk. Vagy azért, mert értelmetlen ellene érvelni (például az 1+1 az 2) vagy azért, mert annyira „alap”, hogy senki nem teszi (a zombik minden filmben lassúak, furán mennek és embert esznek).
Ilyen axióma az, hogy a kávé segíti a koncentrációt. De vajon tényleg segíti?

Amikor kell egy kis lökés…

Biztosan ismered azt az érzést, amikor szombat reggel még pihennél, ám egész nap tanulnod kellene hiszen jövő héten valamilyen komoly vizsgára/dolgozatra/prezentációra készülsz. Tudod, hogy a tanulás mellett rengeteg a dolgod mégis minimális a motivációd „bármi mást szívesebben csinálnál”. Kimerült vagy, az egyetlen dolog, ami kirángathat az ágyból, az egy csésze gőzölgő, forró kávé. Bár úgy érezheted, hogy a kávé azzá a szuperhőssé tesz, akinek lenned kell gondoljuk át, hogy valóban segít-e a kávé a koncentrációban?
(A koncentrációt ne tévesszük össze az ébredéssel, kifejezetten azt nézzük meg, hogy segít e koncentrálni?)

Mit tesz veled a kávé, ha tanulnál?
Szuper hírünk van és egy picit spoilerezünk is: segít. A kávéban található koffein fokozza az éberséget és azonnal megnöveli a rövid távú memóriádat: sokkal gyorsabban és sokkal több információt fogsz tudni megérteni, átlátni és megjegyezni. Egyes tanulmányok szerint egy kávé 4-6 órára is „megnyitja az elmédet”.


A gond azzal van, hogy a rövidtávú memóriádat boostolja fel. Ami azt jelenti, hogy hirtelen sok mindent befogadsz és lassan elfelejted. Tulajdonképpen az történik, mint a vizsga után fog majd. Ha vizsgáztál már (hát persze, hogy vizsgáztál, írtál dolgozatot) akkor tudod: ahogy vége a vizsgának azonnal kezdesz felejteni, nem is érdekel már.
Kár lenne azt gondolni, hogy akkor a kávé értelmetlen, mert megtanulsz valamit, amit holnapra elfelejtesz: a rövid távú memória nem ilyen, hónapokra szól. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a kávé után gyorsabban megtanulod a verset, és tudod is, aztán lassan kopik a tudás. Lehet, hogy 3 hónap múlva nem tudod, de amikor kellett a topon voltál.

Hogy hat a kávé a koncentrációra?
Fura, de egyrészt azzal, hogy megemeli a dopaminszintet, amitől boldogabb leszel. Attól, hogy jobban érezd magad könnyebben veszed rá magad a tanulásra és mivel turbó fokozatba kapcsolja a rövid távú memóriát, sikerélményed lesz. Szuper körforgás, nem igaz?


Fontos azonban a koffein mennyisége, hiszen egyeseknél egy eszpresszó is elég, míg másoknak három-négy kávéra is szükségük lehet a teljes feltöltődéshez. Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni a kávé koncentrációt elősegítő lehetőségéből érdemes a táplálkozásra is odafigyelned.

Na, és mértékkel kávéznod, van egy határ, ami után nem segít.
Van még valami, ami fontos: ha nem kávéztál, de vágysz extra energiára, nem kell semmitől tartanod: nem addiktív, nem szoksz rá akkor sem, ha alkalmanként iszol ráadásul rengeteg – egyéb – egészséges hatása is van.
Összességében tehát a kávé fokozza a koncentrációdat, gyorsabbá válik a befogadás és a megértés: fogyaszd nyugodtan, megkönnyítheted vele a tanulást.
Ismerd meg a lenyűgöző kávéinkat itt: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?