Blog

5 módja, hogy fenntarthatóbbá tedd a kávézásodat

Ebben a cikkben kicsit zöldek leszünk. Függetlenül attól, hogy mi is tudjuk, hogy milyen nagy az ökológiai lábnyoma azoknak a repülőknek, hajóknak és kamionoknak, amelyek egészen az ajtódig viszik a csodás pörkölésű kávét, van, amit megtehetsz azért, hogy fenntarthatóbbá varázsold a kávézásodat. Íme néhány ötlet!

Létezik egyáltalán a „fenntartható kávézás”?

Látszólag nem és éppen olyan paradoxonnak tűnik, mint az, amikor arra kérnek, hogy vásárolj elektromos autót, mert az nem szennyezi a környezetet, miközben a gyártása akkora ökológiai lábnyomot hagy, mint 1000 benzinesé. De ha egy picit odafigyelünk és néhány egyszerű szokást megvalósítunk lehet egy picit fenntarthatóbb a kávézásunk. Íme, hogyan!

Használj termikus kávéfőzőt

Rengeteg olyan kávéfőző van amelyik szívesen melegen tartja neked a kávét, akár úgy, hogy a kávéfőző alján levő rész folyamatosan melegíti: ám ez rengeteg energia. Lehet, hogy nem tudtad, de akár 1000W-ot is fogyaszthat egy ilyen kávéfőző óránként. A termikus kávéfőzők előnye ezzel szemben az, hogy a vízmelegítő rendszerüknek köszönhetően akár 2-3 másodperc alatt elkészíti a kávédat, ezért sokkal kevesebbet fogyaszt majd. (Ezeket a megoldásokat általában a csepegtetős kávéfőzők esetében tudod használni) Tovább megyünk: használj a kávézáshoz (de akár a borozáshoz is megteheted) karaf-ot, abban hosszabb ideig meleg és őrzi meg az ízért!

Próbáld ki a cold brew -t, azaz a hideg áztatást

Ennek a technikának – amit a japánok mizuidashi-nak hívnak – a lényege az, hogy végig hideg vízben áztatod a kávédat vagy a teádat. Több előnyei is van. Egyrészt nincs szükséged extra energiára ahhoz, hogy melegítsd a vizet, másrészt – bár jóval hosszabb ideig tart az italod elkészítése – sokkal izgalmasabb és érdekesebb ízvilágot kapsz. A legegyszerűbben úgy próbálhatod ki, ha egy üvegkancsóba felöntöd a teát/kávét. Ha azt gondolod, hogy ez vad ötlet, érdemes tudnod, hogy a legelőkelőbb kávézókban találsz hasonló cold brew kávékat.

Ne feledd a madarakat!

Nem, nem bolondultunk meg! Vannak olyan kávétermelők, aki „Madárbarátok” ezt egy logóval is jelzik a kávén. Ennek az az értelme, hogy nem csak fenntartható és fair trade a kávétermesztésük hanem az is, hogy odafigyelnek arra, hogy a kávéültetvényük terjedésénél mindig nagyobb erdőt telepítenek, hogy az ültetvénytől megriadó és elköltöző madaraknak legyen hol élniük.
Használd újra a kávézaccot!
Az újrafelhasználás alatt nem azt értjük, hogy tedd vissza a kávéfőzőbe és többször főzd meg újra. A kávézacc kiváló a növényeid alá, a kertedbe, mert foszforban és káliumban gazdag emellett nitrogént és más, a növények egészségéhez nélkülözhetetlen nyomelemeket is tartalmaz. Adj belőle a szobanövényeidhez, vagy dobd a kertbe és azonnal újrahasznosítottad.

Számtalan más módon is zöldebbé teheted a kávézásodat, de ha csak a fentieket megteszed már sokkal fenntarthatóbban kávézol, mint sokan mások.

Próbáld ki és kóstold meg a lenyűgözően finom kávéinkat.

Vélemény, hozzászólás?