Blog

Döbbenetes tények, amiket nem tudtál a kávéról

Ha eddig azt gondoltad, hogy mindent tudsz (vagy legalább is sok mindent) a kávéról, akkor ez az a cikk, amit el kell olvasnod, mert rengeteg érdekességet gyűjtöttünk össze: olyanokat, amiket egy kávézás közben akár el is mesélhetsz a többieknek. Felkészültél?

Nem is mindig kávé volt a neve

Körülbelül 1000 körül az arab kereskedők fura zöld magokat főztek vízben, és egy teaszínű – keserű – italt kortyolgattak. Ezt a főzetet eredetileg qahwa-nak hívták. Ez egy mozaikszó, amit ha kibontunk, és lefordítunk akkor „a boszorkány, aki nem enged aludni” -ra lehetne fordítani, ez volt tehát a kávé eredeti jelentése.

Megnöveli a női mellek méretét.

Tudjuk, hogy hirtelen szexistának tűnik, de nem az: egy svéd kutatócsoport azt találta, hogy azoknak a nőknek, akiknek az anyjuk, és a nagymamájuk is rendszeres kávéfogyasztó volt, az átlagnál nagyobb lett a mellük, azoknál, akiknek a szülei, felmenői nem fogyasztottak kávét.

40 000 000 000

Negyven milliárd. Ráadásul dollárban. Egy pár évvel ezelőtti adat szerint az amerikaiak évente 40 milliárd dollárt költenek el kávéra. Ez azt jelenti, hogy napi majdnem 110 000 000 dollárt kávéznak el.

Nem az eszpresszó a legerősebb

Ha erős kávét akarsz inni, akkor kérsz egy „erős presszót, feketén” ugye? Pedig messze nem a presszó kávé a legerősebb, és ennek egészen egyszerű a magyarázata: rövid, és kevés benne a kávé, ezért kevés benne a koffein is. Egy (átlagos) adag presszókávéban 64-65 milligramm koffein van, míg egy sima „kávéban” már 95 és egy hosszúban akár 110 milligramm is lehet. Szóval, ha erős kávét akarsz ne presszó legyen.

Minél lágyabb, annál erősebb

Egyértelműnek tűnik, hogy minél sötétebb a kávé, minél erősebb a pörkölése, annál erősebb a kávé, igaz? Pedig éppen fordítva van. Minél erősebb a kávé pörkölése, az annál kevesebb koffeint tartalmaz, és minél kevésbé pörkölt annál erősebb.

Szinte lehetetlen túladagolni

A legtöbb kávéfogyasztó általában 2-3 kávét iszik naponta, ami nem gond. Még a kávéfüggők 6-8 kávéja sem az, bár az már kicsit túlzás és közel lehet a javasolt maximális értékhez a 400 milligramm / naphoz. Jó hír, hogy szinte bármennyit ihatsz, a kávét szinte lehetetlen túladagolni. Ha 1200 milligramm koffeint megiszol egy nap az már okozhat erős szívritmuszavart, émelygést, és hallucinációt, de komolyabb tüneteket az sem. És, hogy ez mennyi kávé? Körülbelül 30 presszó.

Írtak már dalt a kávéhoz

Illetve ez nem is dal, hiszen 1735-ben Johann Sebastian Bach még nem táncos dalt, hanem konkrétan egy Kávé kantátát írt. Természetesen a kávéhoz. A dal szövegében egy lány, és az apja „vitatkozik” a kávéról. Az apa azt állítja, hogy azért nincs a lánynak udvarlója (ő akkor még szeretőt mond) mert túl sok kávét iszik, a lány pedig azzal érvel, hogy ha nem inna sok kávét akkor kiszárad sült csirkére hasonlítana. Bizarr.

Amerika bajban

Ha kávé, akkor Amerika bajban van. Egyrészt kávéfüggők, hiszen 1100 dollárt költ egy átlag amerikai kávéra egy évben. Másrészt behozatalra szorulnak, mert csak Hawaiiban és Kaliforniában terem kávéjuk, harmadrészt ha megszűnne a kávézás akkor például a new yorki üzletek több mint 7%-át be kellene zárni, merthogy a fő bevételük a kávé.

Szereted a kávét? Akkor kattints, mert több százféle kávénkból választhatsz!

Vélemény, hozzászólás?