Blog

Minden, amit tudni akarsz a pörkölésről

Ha szereted a kávét, akkor majdnem biztos, hogy van „kedvenc pörkölésed” akkor is ha nem vagy barista. De hogyan zajlik a pörkölés, és mi a pörkölés lényege? Hogyan pörkölik a kávét, és miért éppen úgy? MI az a második reccsenés? Ebből a cikkből mindent megtudsz.

Miért fontos a kávé pörkölése?

A kávébab a kávécserjén várja, hogy megérjen, és leszedjék. Az igazi kávétermesztő országokban kizárólag azokat a magokat szedik le a cserjéről, amelyek már érettek. Ezeket a kávébabokat aztán szárítják (van ahol a Napra bízzák, de olyan helyek is vannak ahol konkrétan vermekben ássák el) hogy aztán megpörköljék. A kávémag ilyenkor még egyáltalán nem olyan illatú, ízű és színű, mint amit várnál tőle, nagy eséllyel fel sem ismernéd, hogy kávé van előtted.
A kávé a pörköléssel válik igazán kávéillatú kávévá ilyenkor kap több száz vagy akár ezer illat és aroma szabadul fel, ezek meghatározzák majd a kávét magát. De mi történik pörköléskor?

A pörkölés

A klasszikus pörkölésnek három fő szakasza van: a szárítási szakasz, a barnulási szakasz és a pörkölési szakasz. A szárítási szakasz előtt a kávébab víztartalma 8–12%. Így nem lehetne megpörkölni, mert túl nedves, ezért a tényleges pörkölés megkezdése előtt jobban ki kell szárítani. A szárítási szakasz jellemzően 4–8 percig tart, de ipari szárítás esetén nincs ennyi idő akkor akár gyorsabb is lehet.

A második szakasz a barnítási szakasz

Ez a leglátványosabb szakasza a kávépörkölésnek. A barnulás szakaszában indul el a Maillard-reakció. A redukáló cukrok és aminosavak reakcióba lépnek, és különféle aroma- és más vegyületek százaiból a kávéban különböző kémiai és fizikai átalakulások mennek végbe. Természetesen minél tovább pörköljük majd a kávét, az annál erősebb lesz a pörköltsége és a színe (ismerünk világos, közepes, és erős pörkölést).

A pörkölés

Az lenne a legjobb, ha most ott tudnál állni a pörkölőgép mellett, mert elképesztően finom illata van ilyenkor a kávénak, és ilyenkor történnek a „reccsenések”.
Ahogy pörkölöd a kávé elkezd olyan hangokat kiadni mint a pattogatott kukorica. Ilyenkor szinte minden kávészemnek más és más a színe. A pörkölés ebben a szakaszában következik be az első reccsenés. Ez olyan hang, mint amikor a pattogatott kukoricád elkészül: már csak egy egy reccsenést, pattogást hallasz miközben a kávéd egyre simább felületű és káprázatos illata van. Ilyenkor középbarna a kávé
Persze, ez nem jelenti azt, hogy vége a pörkölésnek (hacsak nem ilyen pörkölésű kávét akartál) mert ha tovább pörkölöd előbb utóbb eljutunk a második reccsenéshez. Akkor a kávé ugyanúgy pattog, mint előtte, csak halkabban. A kávéillat leírhatatlanul intenzív, a kávészemeken olajosság jelenik meg: közepesen pörkölt a kávéd.
Amikor a második reccsenés is teljesen elhalkul akkor a kávéd felülete olajos, feketévé válik, majdnem égett az illata. Ekkor befejeződik a pörkölés, hiszen a következő az lenne, hogy elég a kávé. Ezt hívjuk sötét pörkölésnek.

Milyen íze lesz?

A világos pörkölésű kávéd alacsony testességű lesz, ha kifinomult az ízlelésed, akkor érzed a kávék közti különbséget is. A világos pörkölési szinteken belül is léteznek elnevezések, sorrendben a Cinnamon, Light roast, American-nak hívjuk őket.
Az első reccsenést követően a kávéd közepes pörkölésű. Az ilyen kávék a legkedveltebbek, mert már nem savasak, a karamellizált cukrot érzed rajta, miközben erős, kellemes ízű a kávé. A három szintje sorrendben a City, City+, Full City
A sötétebb pörköléskor a kávé kesernyés (ezért tökéletes eszpresszónak) és erőteljes ízvilágú. A három szintje a Full City+, Vienna, French, Italian. Igaz ínyenc kávét kapsz.

Most, hogy már tudod, melyik kávépörkölés milyen, válaszd ki a hozzád illő kávét, kóstold meg a különböző pörköléseket itt.

Vélemény, hozzászólás?