Blog

Íme a világ legdrágább kávéi

Ahogy léteznek luxus karórák, luxus éttermek és luxusutazások, úgy vannak luxuskávék is, olyanok, aminek az árát meghallva elhűlsz. Ebből a cikkből kiderül melyik az, és az is, hogyan kerülhet egy kiló kávé nagyjából ötszázezer forintba?

Mit választasz?

Képzeld el, hogy nyertél 500 000 forintot, és egyetlen dolgod van: egy órán belül elkölteni. Bárkit is kérdeztünk meg, a legtöbben elnyaralnák, vennének belőle néhány szuper háztartási gépet, robogót vagy bútort, de ebből az összegből akár egy idősebb jó állapotú cabrio is kijön- jegyezte meg valaki. Az azonban, hogy vegyen ennyiért egy kiló kávét, senkinek nem jutott az eszébe. Pedig van ennyiért kávé.
Íme a világ legdrágább kávéi.

A Molokai kávé. 40 000 forint / kilogramm

Hawaii az egyetlen amerikai állam, ahol megfelelő feltételek vannak a kávé termesztéséhez. Itt termesztik a Molokai kávét ami egy robusztus ízű kávé szeder- és csokoládé jegyekkel. A kávé maga nem különleges: sem nem bio, sem nem szerves, átlagos csak az ára nem az, mert kevés terem belőle.

Finca El Injerto coffee, Guatemala, 350 000 Ft/kg

A Finca El Injerto azért különleges kávé mert mindössze egy helyen termesztik Guatemalában is (egy apa és a fia a birtokukon) karbonsemleges környezetetben. Ennek megfelelően egy kicsit túlhype-olt, annyira, hogy az El Injerto kávéfarm a helyi gazdákat is oktatja a fenntarthatóságra, a kávé többszörös díjnyertes, sokak szerint indokolatlanul. Ha mégis megkóstolnád lehet, hogy fel kellene törni a malacperselyt, mert akár 1 500 000 forintba is kerülne egy csésze. Odaút, visszaút, és a kávé ára. Megrendelni ugyanis nem lehet.

Kopi Luwak coffee: azaz a cibetmacska kaki kávé. 400 000 Forint / kg

Ha nincs a Bakancslista című film, akkor soha nem hallunk erről a kávéról ami azért különös, mert kizárólag az indonéz szigetvilágban terem. Illetve nem is terem, a jobb szó rá a keletkezik. Ott él a cibetmacska aki kizárólag kávébabot eszik, de a magot (ami a kávészem maga) nem emészti meg, kikakilja, persze nem tisztán, szépen, hanem kicsit erjedten. Ezt a kikakilt magot gyűjtik össze, ebből lesz a Luwak coffee aminek állítólag ezért van különös íze mert már egyszer megették és megemésztették félig.
De ez csak a világ második legdrágább kávéja. Az első elefánttal függ össze

Black Ivoiry coffee: az elefántkávé: 500 000 Ft/kg

Az eljárás éppen olyan, mint a cibetmacskás kávénál, csak éppen a kávét elefántok eszik meg. Mivel ők is növényevők, valamennyire megemésztik, megerjesztik a kávészemeket, és ugyanúgy a kakiból kell kivenni. Pörkölik, és már ihatod is. Állítólag szenzációs íze van, na de ezt el is várjuk az árától.
Ha valamelyik kávét már ittad, írd meg nekünk, addig is nézz szét a kávéink között.

Vélemény, hozzászólás?