Blog

Kávé világbajnokságok

Igazi kávégourmet-nak kell lenni ahhoz, hogy tudd, a világon legalább 5-6 különböző kávé világbajnokságot rendeznek. Ezek egy része kőkemény verseny, más része inkább afféle showelemekkel tarkított élmény. (Egyébként amikor ezeket a sorokat olvasod már kiderült ki 2023 legjobb kávépörkölője). Na, de nézzük ezeket a különböző kávé megmérettetéseket.

A kávé világbajnokság

Nézzünk be a színfalak mögé. A hétévente megrendezett kávé világbajnokságot a World Coffee Events (WCE), egy Dublinban (Írország) bejegyzett rendezvényszervező szervezet szervezi. A versenyen különböző kategóriákban lehet indulni és nem zárja ki a nevezést az, ha már az egyikben indultál. De nézzük a kategóriákat.

A világ legjobb baristája

Jelenleg az egyik legnépszerűbb kategória, hiszen a legnagyobb megtiszteltetés és hírnév is. A versenyen 50 barista vehet részt, akik előtte már selejtezőkben megküzdöttek azért, hogy elindulhassanak a döntőben. Minden versenyző egyenként 4 eszpresszót, 4 tejes italt és 4 eredeti (signature, azaz általa kigondolt) italt készít a szigorú előírásoknak megfelelően egy 15 perces, zenére előadott előadás keretében.

A világ minden tájáról érkezett bírái pedig értékelik az egyes előadásokat a felszolgált italok íze, tisztasága, kreativitása, technikai képessége és általános bemutatója alapján. Az egyre népszerűbb signature ital lehetővé teszi a baristák számára, hogy megmozgassák fantáziájukat és a zsűritagok ízlését, hogy a kávéval kapcsolatos gazdag ismereteiket beépítsék egyéni ízlésük és tapasztalataik kifejezésébe.

Az első forduló 15 legjobb eredményt elért versenyzője, valamint a csapatverseny wild card-győztese jut tovább az elődöntőbe. Az elődöntőből a legjobb 6 versenyző jut a döntőbe, ahonnan egy győztes kerül ki a Barista Világbajnok!

A világ és a szeszes italok kategória

Ebben a kategóriában az a feladat, hogy a kávét különböző szeszes italokkal keverve hozz létre újat, vagy mutasd meg azt, hogy képes vagy egy már létezőt újragondolni. Az előválogató során a versenyzők négy italt készítenek – két azonos meleg kávét és alkohol alapú italt. Az előválogatók közül a legmagasabb pontszámot elért hat versenyző vesz részt a döntőben. A döntő fordulóban a versenyzőknek két ír kávét és két kávé és alkohol alapú designer italt kell készíteniük. A döntő forduló legmagasabb pontszámot elért versenyzője lesz a Coffee in Good Spirits világbajnoka.

Latte Art világbajnok

A latte art világbajnokság a showelem. A bajnokság előzetes fordulójában a baristák egyetlen kreatív latte-mintát készítenek az Art Barban, majd átvonulnak a színpadára, hogy két azonos free-pour latte-t és két azonos designer latte-t készítsenek (amelyeken maratás és díszítés is lehetséges).

Az Art Bar és a Stage pontszámait összesítik, és a legjobb 12 versenyző jut be az elődöntőbe, ahol a versenyzők két azonos, különböző free-pour latte mintát és egy azonos, free-pour macchiato mintát készítenek. Az elődöntő legjobb hat versenyzője kvalifikálja magát a döntőbe, ahol a versenyzők két különböző, egymáshoz illő, free-pour latte mintás készletet, valamint egy egymáshoz illő, designer latte készletet készítenek. A döntő forduló legjobb eredményt elérő versenyzője lesz a Latte Art világbajnoka. A baristákat a vizuális jellemzők, a kreativitás, a párok azonos mintái, a minták kontrasztja és az általános teljesítmény alapján értékelik.

Ha azt gondolod, hogy vége, nem lehet többet kihozni, nincs több kávé világbajnokság, rosszul gondolod. Létezik a World Brewer Cup, a Legfinomabb kávé kategória és a Kávépörkölő világbajnokság is.

Természetesen ezeknek a kávéknak, szakembereknek a tudása és a kreativitása átlagemberek számára szinte megfizethetetlenek, de nem baj mert szenzációs finom kávéink vannak itt: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?